За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

„Веселите Владигерови“ – традиция, хумор и свобода на музикалната мисъл

Автор: Гергана Костадинова

Името Владигерови свързваме с красива музика, с традиция, предавана между поколенията, взаимно вдъхновение и не на последно място прекрасно чувство за хумор, превъплъщаващо се в творбите им. Триото Екатерина, Александър и Константин Владигерови наскоро издадоха албума Веселите Владигерови, който беше представен на 29 май в зала „Биад“, в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“. Той е посветен на музикалната линия, започнала от Панчо Владигеров, продължила своето развитие в музиката на неговия син Александър Владигеров и сетне на неговите внуци, обхващайки почти един век творчество. 

Снимка: BULFOTO – Евгени Димитров

Близнаците Александър и Константин Владигерови имат издадени няколко албума в последните години: Wanderer in Love (2008), For the greatest and little things (2011), Dreaming of dreams (2014), Dedicated Sounds (2014), The Rag Waltz Time (2017), Magie (2022). Музиката им носи различни послания, пресъздава настроения, наситена е с пъстри багри и разнообразни идеи – от игра с тембрите, през контрастни състояния и съчетаване на различни инструменти и вокали; черпеща вдъхновение от интонационно-ритмичното богатство на българския фолклор, като водеща е свободата в музицирането и джазовата импровизация. Техните концерти запленяват публиката с виталността, жизнерадостното изпълнение, нестихващата енергия, вървящи ръка за ръка с усещането за традицията, която носи творчеството им. Слушателят има чувството, че попада в един необятен Владигеровски свят – с безкрайно много музика, пълен с веселие, но едновременно с това и много мъдрост и опит, а понякога и с леко носталгична нотка. Това усещане носи и албумът Веселите Владигерови, в който са събрани произведения от Панчо Владигеров, Александър П. Владигеров и пиесата Voller Kanton от Константин Владигеров. Творческите аранжименти и изпълнението са на Екатерина, Александър и Константин Владигерови. 

Корица на албума “Веселите Владигерови” Автор на шаржа: Александър Добринов (1898-1958) Графичен дизайн: Венцеслав Дянков

Още с албума Първи опуси (2005), включващ ранни камерни творби от Александър П. Владигеров, триото задава посоката на посвещение към музикалните традиции на фамилията. Обръщане към музиката и спомените е и документалният филм Петолиние на паметта (2020) на режисьора Марио Кръстев. На премиерата на филма триото представя и някои от произведенията, които впоследствие включва в албума Веселите Владигерови.

Наследили свободния дух и усещането за музиката като начин на живот от своя баща и своя дядо, те продължават да развиват традициите. Всички произведения във Веселите Владигерови са свързани чрез нишките на свободата в музицирането, на усещането за джаз, на хумора в музиката, приемствеността между поколенията.

Любопитен факт е, че първите смесвания на джаз и класика в българската музика откриваме в композициите на Панчо Владигеров, написани в периода, в който той е музикален директор на Deutsches Theater (1920-1932) за театралните постановки Венецианският търговец, Цезар и Клеопатра, Дванайсета нощ. Няколко от тях триото избира като въвеждащи творби във Веселите Владигерови. Това са Shimmy Orientalico (1924) – в оригиналния аранжимент за цигулка и пиано, Tempo di Cake Walk (1920, 1953) – в аранжимент на триото за пиано на четири ръце и тромпет, Песен на шута (1932) – аранжирана от Милчо Левиев и братя Владигерови. В албума те включват и популярния Фокстрот (1925) – също в аранжимент за пиано на четири ръце и тромпет.

Изключително ценен принос е записът на История на музиката по непозната тема от Александър Владигеров. Това е музикален бисер, съставен от 18 кратки вариации в стила на различни композитори – Бах, Хендел, Моцарт, Бетовен, Брамс, Вагнер, Лист, Шопен, Дебюси, Шостакович, Прокофиев, Хачатурян, Пипков, П. Владигеров, Гершуин, Левиев, Ал. Владигеров. Неизменно присъстващ, елементът на шегата тук играе главна роля. Вариациите са върху шеговитата тема (до-ре-ми-до-ре-до), но са разгърнати майсторски в стила на всеки един от композиторите. Аранжиментът на произведението е на Екатерина Владигерова, а последната вариация, която е върху темата от мюзикъла Веселите музиканти (неслучайно в името на албума е търсен паралел с мюзикъла), е създадена и аранжирана от триото.

Снимка: BULFOTO – Евгени Димитров

Последните творби от албума са някои от най-известните и изпълнявани пиеси на Панчо Владигеров и Александър Владигеров (Злополучен танц, Ръченица из миниатюри „Шумен“, Хоро-стакато – Динику-Владигеров), които заиграват отново чрез аранжиментите на Трио Владигерови. Албумът завършва с пиесата на Константин Владигеров Voller Kanton, написана за албума For the greatest and little things.

Небезизвестното чувство за хумор на Владигерови струи искрено от музикантските им души. Можем да го намерим в пиесите на Панчо Владигеров от 20-те и 30-те години на миналия век, в цитатите на Александър Владигеров в История на музиката по непозната тема, в концертните изпълнения на Трио Владигерови.  

В началото на месец август – на 4.08.2023, беше отбелязан 90-ия юбилей на Александър Владигеров с концерт на триото и изложба в град Шумен. А навръх рождения ден на близнаците Александър и Константин Владигерови – 17 август, предстои техен концерт в кино Кабана, София.

© Снимки: BULFOTO – Евгени Димитров

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg