За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

VELIAN: аудио-визуално метъл интервю

Никола Коларов

Velian са една от групите, за които бих предпочел да кажа, че присъствам на спектакъл вместо на концерт. Притежават умението да трансформират подиума за музикална изява в сцена в истинския, понякога забравян смисъл на тази дума – там, където се развива магията на една художествена творба. А музиката им извайва мост, по който тръгваш като слушател, а пристигаш като участник в техния мрачен, приказен свят. Ако все още не сте направили първата крачка, то Антонио Митов и Иван Иванов ще Ви покажат посоката …

Как поставихте началото на Velian?
Тони: Не беше особено трудно да се срещнем, имайки предвид, че четирима от петте души във Velian вече бяхме част от една друга група: WARTIME. Както вече сме споменавали, там нещата се „счупиха“ и бяхме започнали да буксуваме много сериозно, което доведе и до края на групата. И така в последвалия период на безтегловност се роди Velian. Всички имахме нужда бъдем част от група, нужда да работим и сътворяваме.
Иван: Единственият член, който добавихме към групата за да формираме Velian, беше Дилян Недев, когото, обаче, си бяхме набелязали години преди това. Винаги е добре да имаш едно на ум относно талантливи музиканти, с които би работил в бъдеще! 

Какво значение влагате в името на групата?
Тони: Коя версия искате – официалната или истинската? Шегувам се 😉 Името е кратко, звучно и запомнящо се – лично аз много го харесвам.
Иван: Искахме името да е кратко, за да се запомня лесно, и да е приказно, за да рефлектира съдържанието и естеството на музиката ни. В същото време ни се искаше да избегнем клишетата и затова решихме да се спрем на настоящето ни име. Доволни сме и си го харесваме! Освен, че е името на хълма на музиката в Античен Рим, е и добра комбинация от имената на членовете на бандата, така че си го усещаме наистина наше! 

Всички елементи в аудио-визуалното ви представяне както на сцената така и на екрана изглеждат съвършено свързани. Разкажете за зараждането и развитието на концепцията ви …
Иван: Концепцията на бандата е проста – ние създаваме един свят, в който мракът и разрухата са в ярък контраст с романтиката и любовта. Вдъхновява ни точно тази битка между отчаянието и надеждата. В нашите песни предупреждаваме и какво би се случило със света, ако продължава по пагубния курс, по който е поел, но и показваме, че надеждата не е напълно загубена. А за да може да потопим феновете изцяло в тази атмосфера, се стараем да пренесем частица от нашия свят и на сцената, и в клиповете ни. По тази причина театралните аспекти, мултимедията и костюмите са неизменна част от нашето шоу.
Тони: Скромната ми особа винаги изключително много се е дразнела, когато иначе много кадърни групи си позволяват да излизат на сцената с дрехите, с които хвърлят боклука и ходят до бакалията. Изкуството трябва да бъде уважавано и поднасяно на хората във форма, достойна за уважение. Аудио-визуалната страна на нещата е естественото продължение, но и предходен елемент на сценичното ни облекло – както казахте, всичко е свързано.

Да поговорим за предстоящия албум, за записите му. Какво е посланието, което целите да предадете на слушателите? Важно ли е и защо да го издадете на физически носител?
Тони: Хм, може да се каже, че записите протекоха в изключително дружеска атмосфера и обстановка и почти не бяха прекъсвани от слова като „Абе, мо‘е ли си толкова смотан? Изсвири го накрая като хората!!!“ По отношение на посланията ни: ние сме от артистите, които не казват нещата директно – винаги оставяме хората да доразкажат историята според собствените им виждания и възприятия. И да, важно е да бъде издаден и на физически носител. Ние сме от поколение, което е прекарало страшно много време в изучаване на текстовете от книжките първо на аудио касети, после и на CD-тa. Самото художествено оформление на продукта се усеща по различен начин, когато е налице пред вас – да бъде пипнат, усетен, разлистен.

Как хората, за които е предназначена музиката ви, достигат до нея?
Иван: От гледна точка на слушане и закупуване на дискове и мърчъндайз имаме канали във всички по-големи социални мрежи и стрийминг платформи: YouTube, Bandcamp, Spotify. Дискове и мърч могат да се закупят и на наши концерти, като това е любимият ни начин, защото имаме по-близък контакт с феновете.В по-абстрактния смисъл на въпроса хората, които се идентифицират с нашата атмосфера и музика, са тези, до които, очевидно, достигаме най-бързо! Не е лесно, защото в днешния виртуален свят трябва да сме непрекъснато активни и да поддържаме интереса на публиката, а за привличане на нови фенове е още по-трудно, защото в социалните мрежи разпространението на музиката ни струва пари. Но в годините сме успели да изградим добра комуникация и, надяваме се, имидж, така че нещата вървят в позитивна посока. Интерес има и хората са доволни от продукцията ни до момента.

Високото ниво на дигитализация както в създаването на музика, така и в разпространението ѝ,  дава ли или отнема повече от нея и изпълнителите ѝ?
Тони: Няма еднозначен отговор на този въпрос. Съвременните информационни реалности са нож с две остриета по отношение на музиката – дават изключително много нови възможности от една страна, но и сериозно обезценяват музиката.
Иван: Според мен на по-малки изпълнители, които в миналото щяха да имат още по-сериозни проблеми с достигането на много хора, дигитализацията носи доста позитиви. Разбира се, има и негативи, но те съществуват така или иначе. Относно самото качество на музиката публиката е най-добрата цедка и въпреки, че слушателите константно са заливани с твърде много информация, тези, които открият себе си в творбите на дадена банда, ще останат фенове.

Разполагате ли с всичко необходимо, за да създадете най-доброто, на което сте способни на този етап? В този ред на мисли какво да очакваме от вас в обозримо бъдеще (пък и не само )?
Иван: Ние сме изключителни късметлии в това отношение – имам собствено студио, справяме се с организация, миксиране, мастериране, учим се и сами да създаваме видео продукция … Най-важното – не ни липсва мотивация и вдъхновение! Ще е доста нагло от наша страна, ако решим да се оплачем. ☺ Всичко това е свързано с доста труд и несъмнено желание за постоянно подобрение във всяка от гореспоменатите сфери! Ние сме амбициозни относно представянията ни: да можем винаги да надграждаме, без да се връщаме назад, е най-сериозното предизвикателство!

Звучи ли 2020 година по начинa, по който очаквахте да звучи?
Иван: Посланието на 2020 до момента е изпълнено с предупреждения! Най-важните събития по света от началото на годината нямат положителен знаменател. Криза, болести, глад… всичко,  за което предупреждаваме и в част от нашите текстове. Но трудните времена винаги са раждали силна и емоционална музика и се надяваме и сега да е така! Изкуството е най-доброто оръжие срещу житейските несгоди. То храни душата и духа, а това е безценно, защото дава сили на хората да се справят с всичко останало. Или поне се надяваме да е така!

Разкажете за заснемането на „For Eternity“. Кой момент от снимките остави у вас най-яркия спомен?
Иван: Заснемането на клипа към „For Eternity” беше дълъг процес. Екипът на Brain Stock Footage House начело с Никола Копаров се справи брилянтно със задачата да адаптират амбициозни идеи в изключителна видео продукция. Много сме им благодарни и за търпението, защото продукцията отне доста време заради многобройните локации и тежката програма на актьорите и екипа. Най-яркият момент може би бяха снимките в Операта. Начинът, по който главните актьори Владимир Михайлов и Лилия Лилова изиграха интимната сцена беше толкова вдъхновяващ, че никой не смееше да говори по време на сцените, за да не развали магията. Осветлението, обстановката и красотата на сцената бяха наистина невероятни! Много сме им благодарни за това, че дадоха всичко от себе си за тази продукция! 

Смятате ли, че взаимовръзката между групите и феновете е адекватна?
Иван: Интересен и валиден въпрос! В това отношение ние сме огромни късметлии! Предполагам, че атмосферата, която създава музиката и имиджът ни, е близка до доста хора, защото през годините сме успяли да си изградим една прекрасна, лоялна фен база. Хората ни помагат и посещават събитията ни. Получавали сме и уникални подаръци – сладки с логото на бандата, шапки и фланелки, създадени от фенове, дори и лирик видео, което наш приятел и фен ни подготви като изненада. Не мисля, че можем да желаем по-добро отношение! Оттук нататък се борим да задържим вниманието им и, разбира се, да увеличим фен базата ни! Пожелайте ни успех! ☺

Слушате ли Velian в свободното си време? Какво друго звучи от плейъра ви? Кое е последното музикално откритие, което бихте искали да споделите с читателите ни?
Тони:  Наистина много харесвам нещата, които създаваме. И да, често се случва да ги слушам. Много артисти твърдят, че не могат да слушат собствената си музика – е, аз определено не съм от тях! Иначе горкият ми плейър не може да осъзнае понякога какво му се случва. През него минава от класическа музика, джаз и прог до симфоничен блЯк мЯтъл и техничен дет. Иначе едно от последните ми открития, което чудесно илюстрира максимата „По-добре късно, отколкото никога!“, е албумът на финландците WALTARI от 1996 „Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony in Deep C“. Чудесна комбинация от дет метъл и класическа музика!
Иван: Слушам Velian често, за да черпя идеи за подобрение, както и за удоволствие. Относно другите неща в плейлистата ми … както и при Тони са доста. От Doom и Gothic, през Alternative, Electro, House, Edm и Indie и чак до рап и кънтри – имам стилове за всяко настроение, много от които са доста далеч от метъла. Всички тези влияния някак успяват да се обединят и да оставят сериозен отпечатък върху музикалните ми творения. 

Случва ли се да ви напусне вдъхновението и имате ли специална рецепта за да се справите с това?
Иван: Има лесни и трудни моменти, но никога не (ни) се е случвало да изгубим вдъхновение напълно. Напротив – с времето все по-лесно творим. Затова и нямаме рецепта за справяне с подобен проблем. Когато имаме нужда от вдъхновение, се потапяме в нашия свят и черпим от настроението, което ни дава. Ние често пеем срещу някои несправедливи механизми на модерното общество, а такива лоши примери могат да се видят всеки ден в заглавията на медиите. Именно затова материал за вдъхновение не липсва.

Никола Коларов

Кои са Velian извън групата и от какво се влияят интересите им?
Тони: Едни чудесни и забавни чичета! Лично аз сигурно само космонавт не съм решил да ставам, ама това е тази седмица – иначе, в сферата на интересите ми влизат футбол, крафт бири, автомобили, музика, литературата, кино, гейминг и още, и още…
Иван: Най-младият от нас (Дидо) е най-големият чичак – винаги сериозен и издържан. Велизар е другата крайност и (и) затова го обичаме! Тони е перфектният PR – винаги има идеи как да се представим по-добре и да достигнем до повече хора! Аз съм познат като човекът с 1000 хобита (не от Графството), но с повечето от тях се опитвам под някаква форма да давам лептата си за успеха на бандата. 

Снимки: Никола Коларов

Проект “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” 

 

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg