За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

VELIAN ни водят към eдно приключение из дълбините на душата с новия си албум Spectacle of Tragedy (2023)

Автор: Виолета Борисова

Българската фентъзи симфоник метъл банда VELIAN издаде новия си втори студиен албум, озаглавен Spectacle of Tragedy, на 20 януари тази година. По-рано музикантите бяха подгряващи на пауър метъл легендите KAMELOT в зала Христо Ботев, където предварително изпълниха няколко от песните от него и дадоха възможност на своите почитатели да разберат какво да очакват в бъдеще. 

Когато свирят на живо, VELIAN успяват да предадат дълбоките емоции, мрачното усещане за меланхолия и тъга, така характерни за тяхната музика.  Основните идеи и послания, които групата  е закодирала в нея, са свързани с деструктивния материализъм, липсата на ценности в обществото и живота. Членове на проекта са вокалистът Иван Иванов, басистът Антонио Митов, китаристът и клавирист Дилян Недев и барабанистът Велизар Болчев.

Наследникът на Godless (предишният албум на групата от 2019) се състои от 11 песни, които са записани в студиото на самата банда, като за миксирането и мастерирането отговаря Дилян Недев. Албумът започва с едноименната песен Spectacle of tragedy, включваща мотивите за предателството в едностранната несподелена любов. For Eternity е тъжна и романтична песен за любов, загуба и мрак. Видеото към нея разказва за любовна история между смъртна и безсмъртен. Парчето Sin Eater представя една по-тежка страна на музикалния проект, като в себе си включва оркестрални елементи за атмосфера, тежки вокали и китарно соло накрая.


Waiting in Silence e една красива комбинация от чисти и тежки вокали, майсторско инструментално изпълнение, а сингълът Funeral се отличава с драматични рифове и много силно посвещение към всички любими хора, които не са сред нас. Самият припев завършва със цитата : 

„Шепа пръст и без надежда за прераждане, не е достатъчна причина да си кажем сбогом“.

Следващият сингъл Star of Mine създава един контраст от меланхолични вокали и ударни китарни рифове. С парчетата Reduced to Irrelevance, Beacon of Hopе и One by One We Fall албумът преминава в по-енергична фаза, наблягайки още повече на фентъзи тематиката. Вокалите стават по-тежки. Финалът е за чувственото парче The Voyage, което разказва за трагичния край на едно пътешествие и за November Farewell, която представя един есенен пейзаж чрез оркестрални елементи и мелодичен и нежен аранжимент.

Албумът Spectacle of Tragedy е една изключително чувствена, красива и меланхолична творба с готик дуум звучене. Записът по нищо не отстъпва на своят предшественик и заслужава да се чуе. Определянето на музиката като дет метъл е малко пресилено, тъй като много малко песни имат елементи от този стил. Това обаче не пречи на творчеството на Velian да бъде сравнено по майсторство със световно известните  групи в жанра. Мелодиите са грабващи, а текстовете – смислени и разказват история. Те оставят вслушащия настроение и атмосфера на тъга, романтика, фантастазия и красота.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg