За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Трето издание на “Банско Джаз Академия” дава сцена за изява и обучение на млади таланти в рамките на „Банско джаз фестивал“

В началото на месец юни приключи селекцията за тазгодишното издание на „Банско Джаз Академия“, която помага на младите таланти да развият своите дарования чрез безценни уроци по музикално майсторство. 

Комисията в състав Велислав Стоянов, Михаил Йосифов, Милен Кукошаров, Вики Алмазиду, Павлета Семова, Светослав Николов, Марина Василева и фестивалният директор на „Банско джаз фестивал“ – Илияна Иванова бяха изключително затруднени с подбора на младите изпълнители, тъй като освен големият им брой, нивото на кандидатурите тази година бе изключително конкурентно.

Възможност за участие в академията, която ще се проведе от 4 до 10 август, в Банско получават проектите Straight Ahead Quintet (BG/GR), Uke Duo (BG), Suspended Fourth (BG), Ghosted (BG), J City Ensemble (BG) и Jazzology (RS). Те получават възможност за участие в майсторските класове и работни ателиета, изява на дневната сцена „Млади таланти“ и участие на джаз точките в града.

Следвайки хоризонталните си политики, организаторите на тазгодишното издание Сдружение Брас Асоциация, селектираха за индивидуално участие и следните изпълнители – Аглея Канева, Александра Полежанова, Яна Миладинова, Марта Драгова. А директорът на „Банско джаз фестивал“ Илияна Иванова даде възможност за участие на Брас бендът на Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

В продължение на 7 дни участниците в Академията ще посещават по 4 до 6 уъркшопа дневно, с изтъкнати български музиканти и с международни звезди от голямата сцена на фестивала. В сутрешните часове възпитаниците са разделени по модули съобразно техният инструмент, а след лекционния панел на чуждестранния гост-ментор, следват групови занятия, в рамките на които ще се подготви изцяло нова биг-бенд програма, от съвременни български композитори, която ще бъде представена на заключителния концерт, в рамките на Академията, на 10 август, от 13ч, на Младежка сцена.  

Менторите от България са Вили Стоянов – Техники за разсвирване и поддръжка – висок и нисък брас, Ансамбъл, Оркестрови трудности, Михаил Йосифов – Биг бендово изкуство, Комбо бендове, Милен Кукошаров – Акомпанимент, Импровизации, Павлета Семова – Сценично поведение, Вики Алмазиду – Вокални практики, Марина Василева – Business works – DYI for artists

Модератор на лекционния панел с чуждестранните гост – ментори ще бъде Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM Radio, а част от имената, които участниците в Академията очакват с нетърпение са Джейсън Майлс, Камила Джордж, Емет Коен, Алюн Уейд и много други.

Банско Джаз Академия“ е създадената през 2022 и помага за развитието на младите таланти. Всеки ден лектори на нея са както специално подбрани ментори от България, така и гост-ментори – участници от голямата сцена. Лекциите поставят разнообразни акценти в изпълнителското изкуство, като в своята съвкупност спомагат за цялостното професионално изграждане на участващите.  Провеждащите се паралелно концерти на сцените „Млади таланти“ сутрин и „Джаз в града“ следобед пренасят наученото в реална среда в пряк контакт с публиката. 

През 2023 г. Асоциация на фестивалите привлича към постоянните ментори в академията Сдружение Брас Асоциация, организация активно работеща в сферата на формалното и неформалното образование по музикални изкуства, с фокус медни духови инструменти. Интересът към лекторите Михаил Йосифов – тромпет и Велислав Стоянов – тромбон, едни от най-активно работещите брас музиканти на родната сцена и възможността да почерпят опит от тях, привлече рекорден брой участници в академията. С така зададената посока на развитие издание 2024 на Банско Джаз Академия е изцяло поверено на Сдружение Брас Асоциация.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg