За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

СВЕТИЛНИК: инициатива за създаване на нови химни на училищата в София 

На 15.09.2021 стартира инициативата „Светилник“, чрез която през учебната 2021 / 2022 година ще бъдат създадени нови химни за избрани столични училища. Идеята обединява Музикаутор, БТА и НМУ “Любомир Пипков”, а целта е да провокира творческото начало и да изпрати положителен сигнал към бъдещето чрез децата на България, техните родители и учители. Музикаутор отпуска 25 000 лева от своя Културен фонд за създаването на пет авторски химна. НМУ „Любомир Пипков“ ще участва активно в инициативата. Младежка филхармония „София“ с диригент Славил Димитров заедно с вокални групи от училищата, за които ще бъдат създадени химните, ще изпълнят заедно новите творби. Те ще бъдат записани в студиото на Музикалното училище и ще бъдат представени с изпълнения на живо на специален концерт в края на учебната година. 

Според генералния директор Кирил Вълчев, ролята на БТА в инициативата “Светилник” е “да направи тази кампания максимално видима, тъй като мисията на БТА е да популяризира книжовния български език, националните традиции и култура.” БТА ще заснеме клиповете към училищните химни. Вълчев разширява инициативата към всички български училища, които имат възможност и могат да представят свой химн, като за тази цел организациите в основата на инициативата “Светилник” ще създадат онлайн платформа, в която училищата и химните ще бъдат популяризирани, защото „Голямата цел е училищата в България да запеят!“

До края на септември 2021 информацията за възможността за участие в инициативата “Светилник” ще бъде разпространена във всички столични училища с необходимите документи, а от 1 октомври – Международния ден на музиката – те ще могат да заявят своето желание за участие в инициативата. Стремежът на Музикаутор, БТА и НМУ “Любомир Пипков” е за устойчивост на инициативата чрез превръщането й в национална в подкрепа на културното развитие на България. Ето защо “Светилник” очаква бъдещи партньори, които ще разпознаят като своя тази кауза и с чиято помощ биха могли да бъдат създадени още химни не само на територията на София.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg