За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Лятна академия за духови ансамбли Копривщица: поглед назад, поглед напред

Първото издание на Лятната академия за духови ансамбли в Копривщица – централното образователно събитие в проекта “Брас перспективи” за 2020 – вече е факт. То се осъществи в една странна, различна година, в която за първи път присъственото обучение бе изместено от дистанционното, година, в която рестрикциите, свързани с COVID 19, взеха връх дори и над музиката … Колкото и невероятно да звучи!  

И така от 26 до 30 август 2020 в прелестното градче, пазещо възрожденската си атмосфера, се състоя един смел и успешен експеримент. Смел, защото бе под знака на строги противоепидемични мерки. Успешен – защото (нека си признаем) на всички ни се свири! Заедно! И на преподавателите, и на студентите, и на малките безкрайно очарователни музиканти от Духовия оркестър на СУ “Любен Каравелов”. А това не е просто градското училище. Това е училището, което пази най-добрите ни образователни традиции включително и взаимоучителнатата метода в духа на Първото класно училище, основано от Найден Геров през 1846 в Копривщица. Ученическият духов оркестър, в който в момента участват 27 млади музиканти от 5 клас до студенти в НМА “Проф. Панчо Владигеров” – разбира се, бивши копривщенски възпитаници, е създаден през 2009 от Добрин Иванов – дългогодишен тромбонов педагог,  основал и развил не един младежки духов оркестър  у нас. Оркестърът с лекота и огромно желание за музика се превърна в слънчев, активен и атрактивен участник в образователния процес като посвети своето участие в Академията на основателя си, който си отиде от този свят 10 дни преди началото й на 89 години. 

Амбициозната концепция на сертифицирана Лятна академия за духови ансамбли е дело на проф. д-р Атанас Карафезлиев – дългогодишен изпълнител и преподавател по тромбон и камерна музика, водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър на БНР, а от края на септември 2020 – вече и ръководител катедра “Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров”.  Концепцията бе превърната в не по-малко амбициозен проект от екипа на БМА в изключително, коректно и перспективно партньорство с Община Копривщица и лично с нейния кмет г-жа Бойка Дюлгярова. Подготовката за първото издание на Академията  отне малко повече от година и показа забележително високи стандарти на организация и провеждане на събитието във всеки аспект. И за да остане запечатано на лента всичко, което се случи в дните на първото издание на Лятната академия за духови ансамбли в Копривщица, по покана на Българска музикална асоциация обучението бе заснето и ще бъде превърнато в късометражен документален филм от един от най-големите ни документалисти, режисьор и оператор Добрин Керестелиев. Премиерата на филма ще бъде в края на октомври 2020.  

Преподавателският екип, осъществил учебната програма, бе избран от проф. Карафезлиев и включваше младият тромбонист и преподавател брас ансамбли Емил – Джордж Атанасов, Снежана Абрашева – дългогодишен корепетитор медни инструменти в НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Валентин Петков – тромпетист, студент в НМА, вдъхновяващ преподавател по музика и вдъхновен диригент на Духовия оркестър на СУ “Любен Каравелов”. “Един изключително професионален екип, изцяло отдаден на музикалното изкуство и педагогика, който се справи блестящо с поставените задачи!’ – по думите на проф. Карафезлиев. 

Програмата на сертифицираната Лятна академия за духови ансамбли беше амбициозна: два майсторски класа – за тромбон и туба на проф. Карафезлиев и за брас ансамбли с преподавател Емил – Джордж Атанасов – и заключителен концерт с връчване на сертификати на участниците в Академията. Това бе първо участие в подобно мащабно образователно събитие за младият тромбонист. Емил-Джордж Атанасов е възпитаник на НМА “Любомир Пипков” и Guildhall School of Music and Drama със специалност тромбон. Оркестрант е в Софийската опера и балет, а професионалните му интереси са свързани с брас ансамблите и старинната музика както като изпълнител на тромбон и сакбът, така и като преподавател – тромбон и брас ансамбли. 

Ето как изглеждаше първото издание на Лятната академия за духови ансамбли през погледа на проф. Атанас Карафезлиев:
“Програмата на Лятната академия бе изключително интензивна. От официалното й откриване в ранния следобед на 26 август 2020 лично от кмета на Копривщица г-жа Дюлгярова и първата голяма репетиция на Духовия оркестър, който междувременно беше репетирал още от 8 часа сутринта, през заниманията от 9.00 до 21.00 в следващите дни за 20-те участници в майсторските класове, но и за голяма част от Духовия оркестър. Към това следва да добавим и вечерните репетиции с оркестъра, в които участваха на практика всички: общо 45 души. През цялото време на образователния процес се наблюдаваше огромно желание за работа, неизчерпаема енергия от страна на курсистите, всичко това съпроводено от приповдигнато настроение и почти възторг от случващото се. Всичко това действаше мотивиращо на преподавателите да дадат максимума, за да може целта, която са си поставили – да развиват брас инструментите и да подпомогнат с опита си школата по духови инструменти в Копривщица – да бъде постигната по най-добрия възможен начин.

Курсистите бяха разделени на две паралелно работещи групи. Програмата на 27 и 28 август включваше едночасово разсвирване съпроводено от лекция на преподавателите относно постановка, дишане, звукоизвличане, овладяване на разнообразни щрихи и динамики, елементи на соловата и ансамблова работа при браса.  Преди обедната почивка едната група курсисти участваше в майсторския клас по тромбон и туба на проф. Карафезлиев, в който партнираше пианистката Снежана Абрашева, а другата – в ансамбловите репетиции на Емил-Джордж Атанасов, където се сблъскаха с предизвикателни пиеси за различни брас формации, предварително подбрани от преподавателите. След обедната почивка групите се разменяха, а след кратката почивка в 16.00 часовете продължаваха със съвместна репетиция брас ансамбли с двамата преподаватели. Работата с курсистите през двата най-активни дни продължиха по 12 часа и никой не се оплака от претовареност или отегчение. Нещо, което ми направи изключително добро впечатление!  

Бих искал да обърна специално внимание и на репертоара, който избрахме за брас ансамблите. Той включваше “Канцон за 15 медни” от Дж. Габриели, Брас Квинтет №3 от Виктор Евалд, изключително виртуозната и интересна творба „Возпело е пиле” на английския композитор Крис Бaчелър, I част от сюитата „Еasy Sliding” за тромбонов ансамбъл от Дюбоа и специално написаната за Лятната академия пиеса за брас „Шилен камень” на младия композитор Калина Андреева. Пиесата прозвуча за първи път пред публика на заключителния концерт на Академията. Смятам, че е от изключителна важност да поощряваме младите ни композитори да пишат пиеси специално за подобни образователни събития като Лятната академия за духови ансамбли в Копривщица. Силно се надявам това да се превърне в традиция. 

Заключителният концерт на 29 август вечерта (след дългата генерална репетиция преди обед и в ранния следобед) се състоя на лятната сцена в двора на Старото класно училище „Кирил и Методий”, където протичаха и занятията на Лятната академия. Концертът беше посетен както от местни копривщенци, така и от много туристи, които в този сезон посещават този красив исторически град-музей. Всъщност, в трите дни на Академията всички занимания на брас ансамблите на откритата сцена се радваха на постоянен интерес от страна на туристите в Копривщица и това е чудесно.

Концертът беше най-амбициозната част от цялата програма на Лятната академия. Затова искам да му обърна специално внимание. Беше разделен в три блока: Първият бе солов, в него участваха Данчо Гевезов – ученик, тромбонист от Копривцица, Максим Славов – туба, ученик от Музикалното училище в Бургас, Сунг Шилонг от Китай – бас тромбонист, студент в НМА, Павел Меслеков – ученик, тромбонист от Копривщица, Радослав Дюлгеров – тубист от Копривщица, студент в НМА, и Кирил Михайлов – също студент, тромбонист от Елин Пелин. Всички тези изпълнения бяха съпровождани на пиано от Снежана Абрашева. Вторият блок в концерта представи както изпълнителите и техните умения да музицират в ансамбъл, така и перфектната преподавателска работа на Емил-Джордж Атанасов. Изработването и дирижирането на ансамбловите произведения е едно забележително постижение за този млад преподавател, който спечели не само овациите на публиката, но и любовта и уважението на всички участници в Лятната академия.

Заключителният блок определено бе „черешката на тортата” в програмата, най-емоционалната за всички ни част от концерта. Той бе посветен на най-ценното и най-сложното в ансамбловата работа: Духовия оркестър на СУ ”Л.Каравелов”, като към състава му се присъединиха всички участници в майсторските класове! Това явно окрили малките оркестранти – те никога не бяха свирили в такъв многоброен оркестър, с такъв мощен звук, даде и увереност на копривщенци, че трябва да работят, за да развиват музикалните умения на своите млади хора, защото това ще тласне културата и образованието на града им напред. Оркестърът сега се води от Валентин Петков – тромпетист, студент в НМА, който доскоро беше дясна ръка на създателя на оркестъра. Непременно трябва да отбележим огромния напредък в кадрово и музикално отношение на оркестъра под палката на Валентин Петков. Оркестърът изпълни кратка, но разнообразна програма, включваща емблематичния „Ботев марш”, Валс №2 от Д.Шостакович със солист най-малкият тромбонист шестокласникът Данчо Гевезов, сюита от американски традиционни мелодии и накрая прочутото Дунавско хоро на Дико Илиев. Старата българска традиция да се извие хоро се спази и това беше един подходящ искрен и празничен завършек на Лятната академия.”  

И погледът към Академията на Емил – Джордж Атанасов:
“За мен Копривщица беше едно голямо предизвикателство: да видя методите, които са в главата ми, и това, на което съм научен и видял дали работи на практика, а отговорът е в крайния резултат на музиката, и в децата, и в студентите, във всички участници – дали са научили нещо, дали са имали полза от събитието. 

Моята цел и задача като преподавател е да покажа различна гледна точка, моята гледна точка какви различни възможности има за медните инструменталисти, да им покажа нов интересен репертоар, и, разбира се, подкрепата по пътя на достигане на крайната цел: музицирането по време на концерт. За мен таз’годишното първо издание имаше успех във всеки един аспект, а за догодина се надявам да има повече от всичко – повече участници, повече време заедно за работа и веселба, повече нови произведения и премиери, с две думи: ПОВЕЧЕ БРАС!” 

Първото издание на Лятната академия за духови ансамбли 2020 в снимки
Фотографи: Добрин Керестелиев, БМА 

Очаквайте информацията за второто издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти 2021. В Копривщица, разбира се!  

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg