За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Sofia-Havana Music Collaboration – оригинална музика с намерение и чувствo

Автор: Георги Попов

През изминалите месеци, април и май, в София се случи нещо колкото интересно, толкова и важно – проектът Sofia-Havana Music Collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Роландо Салдаго Паласио. Почитатели на кубинската музика, танцьори, любители перкусионисти и професионални музиканти се събраха заедно. Огромна роля за това несъмнено изигра присъствието на Роландо Паласио. Самоук музикант, започнал музикалната си кариера по улиците на родния си град Manzanillo и стигнал до концертни зали и стадиони в Токио, Сидни и Мексико сити.

Проектът беше замислен като колаборация между него и момчетата от група Free4All. Три оригинални композиции и два аранжимента, записани в студио, както и един съвместен концерт.

За три седмици Роландо Паласио взе участие в пет концерта заедно едни от най-добрите български музиканти, тридневен уъркшоп за афро-кубински перкусии, майсторски клас в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и десетки индивидуални уроци.

Добрите кубински музиканти имат репутацията на леко високомерни и твърде изискващи. Казвали са го самите кубинци. Случаят с Rolando е различен –  земен, усмихнат, винаги отнасящ се с уважение и изключително жизнен. Независимо дали свири в малък бар с трио или в голям клуб със седем музиканта, ефектът е един и същ – от сцената се усеща автентичност и непретенциозност. Друг важен показател са усмивките по лицата на музикантите. Всички знаем, че щом те се забавляват на сцената, това неминуемо се предава и на публиката.

HAV-SOF

Снимка: Рашко Раков

Поканата за неговото гостуване дойде от фондация Вирул, а аз бях главното действащо лице в организацията на неговия престой. За мен афро-кубинската традиция е изключително интересна, особено смесването й с джаз, фънк, хип хоп или поп. Преди близо пет години реших да почерпя знания от извора и предприех пътуване до Куба. Там се срещнах с Rolando Palacio и заедно прекарахме един месец, изпълнен с много смях, готвене и стотици часове в изучаване на специфичния кубински звук.

Обратно в България и по-точно на Витоша

Снимка: Рашко Раков

Преди няколко години, по моя идея новите стопани на хижа „Червената Шапчица“ върнаха старото й име – Творчески дом „Композиторите“.  Мястото е  дало вдъхновение за създаването на множество музикални творби от едни от най-значимите наши композитори. Именно там с момчетата от Free4All и Роландо останахме няколко дни. Това се оказа ключово за проекта и неговата същност. В спокойната планинска обстановка се отдадохме изцяло на композициите, които щяхме да представим и прекарахме време заедно. Репетиции, вкусна храна и много смях.

Авторските композиции и аранжимент са дело на басиста Даниеле Феббо – инструменталист, композитор и аранжор. Замислени са като свързани части от разказа за пътуването между България и Куба. Даниеле вече има няколко авторски композиции в стил Cuban jazz. С него и мултиинструменталиста Юлиан Стоичков формирахме група Free4All през 2019 година. Без да бързаме избистрихме концепцията си и малко по малко намерихме собствения си звук. Следваха участия в страната и чужбина, набрахме почитатели, свирихме по фестивали и сами организирахме турнетата си. Без да бързаме. С течение на времето идеите ни ставаха по-големи и съставът се разшири. 

Снимка: Рашко Раков

Обратно до датата седми май 2024 – ден след Гергьовден и първи работен ден след празниците. На сцената на бар „Singles“ се качихме Роландо Паласио, Даниеле Феббо, Юлиан Стоичков, Илко Градев на пиано и акордеон и Тодор Бакърджиев – тромпет. Ние сме добри приятели и това мигновено си пролича. Проличаха си и часовете прекарани в труд и смях в планината и в студиото на „Big Banda“, където вече бяхме прекарали два цели дни в записи. Клубът беше препълнен. Още с първите звуци на кубинското clave в едноименната композиция Sofia-Havana цялата енергия, акумулирана през последните седмици, се отприщи. И клубът вече беше пълен и с чувство. Хората се усмихваха, танцуваха. Не можеха да припяват, защото чуваха парчетата за пръв път. Но от сцената ясно си личеше нашето недвусмисленото намерение да предадем онова чувство, донесено ни от карибския остров и вековната музикална история.  Проектът е пример за ясни роли и липса на излишно его. Доказателство какво може група приятели да постигне с много труд и професионализъм. И блестящо да го защити пред публика. 

SOF-HAV

След час и половина концертът свършва.  Няколко дни по-късно, в една студена майска утрин, Роландо Паласио излита от летище София към Хавана. Аз получавам глоба за неправилно паркиране пред Терминал 2. 

¡Que viva la música!

Снимки: © Рашко Раков

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg