За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

СЛОКАР Квартет в проекта “Тромбонът и съвременната европейска музика” на БМА

Образователния проект на Българска музикална асоциация “Тромбонът и съвременната европейска музика” е важна част от дейностите на организацията, свързани с популяризирането и развитието на преподаването у нас на класическите духови инструменти и по-конкретно на тромбона като солов, ансамблов и оркестров инструмент. Чрез серия от разнообразни събития БМА си поставя за цел да мотивира повече млади хора да се посветят на това изкуство, както и да разшири аудиторията, която се интересува от него.

Проектът “Тромбонът и съвременната европейска музика” е разработен от екипа на БМА по инициатива и с активното участие на проф. д-р Атанас Карафезлиев – член на Управителния съвет на организацията. Той поставя началото на образователна линия, в която световно известни тромбонови изпълнители и преподаватели регулярно ще провеждат майсторски класове и ще изнасят концерти у нас, показващи тромбона в целия му блясък на ефектен инструмент с приложение в широк спектър от жанрове.

Проектът “Тромбонът и съвременната европейска музика” е финансиран по Програма “Култура” на Столична община.

Осъществява се в партньорство с Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” и включва: 

  • Официална церемония по присъждането на степен Доктор Хонорис Кауза на  НМА “Проф. Панчо Владигеров” на проф. Бранимир Слокар на 29 март 2019 от 19.00;
  • Концерт на СЛОКАР Квартет на 29 март 2019 от 19.15 в Голямата зала на НМА “Проф. Панчо Владигеров”;
  • Майсторски клас на проф. Бранимир Слокар на 30 март 2019 от 10.30 в Зала 48 на НМА “Проф. Панчо Владигеров”. 

Проф. Бранимир Слокар е роден през 1946 в гр. Марибор, Словения. На 17 години “Историята на Глен Милър” от Антъни Ман му прави толкова дълбоко впечатление, че решава да се научи да свири на тромбон – инструментът на Милър – и да го превърне в своя съдба. Само за две години докато следва психология в Университета в Загреб, Слокар не само започва да свири на тромбон, но и заема позицията водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър на Радио Любляна (1965 – 1969) и печели Първа награда за тромбон в VII Музикален конкурс на Югославия в Загреб. През 1969 Бранимир Слокар кандидатства и е приет в Музикалната академия в Любляна, но скоро се премества в Париж, за да следва в Консерваторията там. Завършва с пълно отличие и Първа награда. Продължава кариерата си като първи тромбон на Симфоничния оркестър на Берн, Швейцария, от 1971 до 1977, а от 1977 до 1979 е водач на тромбоните на Баварския симфоничен оркестър в Мюнхен, Германия.

През 1979 решава да се заеме със солова кариера като постепенно се ориентира и към преподавателска дейност – в момента е професор в Консерваторията в Берн. През последните две десетилетия Слокар разработва собствена марка тромбонови мундщуци. В сътрудничество с Kühnl & Hoyer той създава и собствена линия алт и тенор тромбони “Slokar”, на които свири и самият той.  Проф. Слокар е носител на многобройни награди от различни международни конкурси, сред които са Международният конкурс в Женева 1973, Международният Радио конкурс в Германия 1974 и други. Лауреат е на наградата “Нийл Нумфелд” за високи постижения в преподаването на тромбон за 2010. 

СЛОКАР Квартет е основан от Бранимир Слокар през 1973 с цел популяризирането на  атрактивността и красотата на тромбона като солов и ансамблов инструмент. През годините до днес съставът е променян многократно като обикновено в него има поне един българин – израз на дълбокото уважение на проф. Слокар към българската тромбонова школа. В момента съставът отново е международен – словенец, българин, унгарец и швейцарец. 

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg