За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Най-големият фестивал за балканска музика BALKAN:MOST Festival се проведе във Веспрем

Най-големият фестивал за балканска музика BALKAN:MOST Festival се проведе от 7 до 9 септември в рамките на програмата на Веспрем – Европейска столица на културата”. Той беше насочен към всички жанрове на уърлд музиката с фокус изпълнители от страните от Балканския полуостров. Унгарският град събра за първи път на едно място музиканти и професионалисти от световната музикална сцена. Събитието предложи една по-истинска, съвременна и разнообразна среща чрез музиката – най-мощният посредник на междукултурната комуникация.

BALKAN:MOST Festival беше заключителното събитие на 4-годишния проект MOST – the Bridge for Balkan Music, финансиран по програма Творческа Европа, в който Българска музикална асоциация е партньор. С него организаторите от Hangvető си поставиха за цел да изградят мост за балканската музика към по-широки международни пазари, както и да повдигнат въпроса за силните страни и предизвикателствата пред музикалната индустрия на Балканите.

За първи път фестивал събира толкова много балкански групи на едно място и то в регион с толкова богата история. Шоукейс програмата включваше артист – изпълнители по проекта MOST, сред които и четири български банди – Oratnitza, Flying nomads, Е.U.E.R.P.I и DANTCHEV:DOMAIN. Те имаха възможността да свирят заедно с имена като Manu Ciao, Dubioza Kolektiv, Марина Сати и джаз маестрото Даниеле Сепе, които са само част от гостуващите звезди. Тридневната  конференция включвашше различни панели, дискусии и уъркшопи, съсредоточени върху музиката в региона. Тя предостави още една възможност за създаване на контакти в музикалните среди в рамките на Европа, както и за представяне на регионалните музикални таланти.

Представители на БМА участваха в различни панели, като Мила Георгиева, зам.-председател на Асоциацията, се включи в първия панел – “Фалшивите Балкани: балканските музиканти срещу балканския бранд” и ръководи уъркшоп за “перфектния пичинг” или как най-успешно да презентираме себе си и своя проект пред фестивални директори, промоутъри и лейбъли. 

MOST – the Bridge for Balkan Music е 4-годишен стратегически проект на консорциум от 10 партньора, който си поставя за цел да стимулира и популяризира музикалния пазар на Балканите като свързва различните професионалисти от бранша, повишава експортния капацитет и конкурентоспособността на балканската музика.

***

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg