За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

102 автори са подкрепени от Музикаутор чрез Културния фонд 2020

Вече са известни авторите и проектите, които ще получат от Културния фонд на Музикаутор през 2020 подкрепа за създаване и за вече създадени нови произведения в популярната, класическата и музиката на фолклорна основа. Както вече Ви информирахме, сесията през тази година постави два рекорда:  бюджет от 300 000 лв по решение на Управителния съвет на дружеството и 186 приети за разглеждане кандидатури. Вече трета година младите автори участват в самостоятелно класиране, като от подадените 29 кандидатури 25 получават целева подкрепа чрез Културния фонд на Музикаутор. 

Постъпилите кандидатури бяха оценени от две комисии:

  • В направление “Класическа музика и музика на фолклорна основа” комисия в състав проф. Красимир Тасков, проф. Стефан Драгостинов, Юли Дамянов, Виктор Стоянов и Милен Иванов.
  • В направление “Популярна музика” комисия в състав проф. Симеон Венков, Павел Васев, Вида Пиронкова, Милена Славова и музикалният издател Орфей Дика Пъблишинг.

„Приятно съм изненадан от високия процент на стойностни проекти. Подбрани са прекрасни текстове – много от тях с философско звучене или силно преживени емоционални състояния, достигащи до сърцето на слушателя. Повечето такива текстове са подкрепени с много добра мелодична линия, усилваща съпреживяването на слушателя. Аранжиментите също са много добри. Разбира се, повечето записани на компютри, но с много добро познаване на техническите възможности и използване на „семпли“, които като звук покриват до голяма степен звученето на оригиналните инструменти. Повече обаче ме зарадваха записите с акустични инструменти, чието въздействие, естествено, е по-силно. Относно текстовете дадох предимство на песните, изпълнени на български език, макар да съм наясно, че творбите на английски или друг език са достъпни за много по-голям кръг от слушатели“ – това е мнението на проф. Венков, цитирано в официалната информация до медиите от колегите в Музикаутор. 

Пълният списък на класиралите се кандидати и техните проекти е публикуван на официалния сайт на Музикаутор.

Поздравления за всички колеги, подкрепените от Културния фонд сесия 2020! 

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg