За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

MOST построи успешно мост между Балканите и Европа

MOST – единственият по рода си проект на стойност 4 милиона, свързващ музикалния сектор на Балканите с европейските пазари, завърши с впечатляващ успех. Инициативата, създадена от Hangvető в партньорство с 10 организации, се осмели да даде тласък на балканската музика, създавайки по-тесни връзки с Европа и поемайки  в дългосрочен план по един път на широко разпространено признание и професионален успех. Четиригодишният проект, съфинансиран от програма „Творческа Европа“, се откроява като нов модел за регионално развитие, който подхранва регионалната идентичност и генерира бизнес чрез култура.

Развиване на уменията, изграждане на мрежа и трансфер на знания са в центъра на успеха на MOST. Освен финансовата подкрепа, проектът преоценява професионалната мрежа и експертиза на водещата организация Hangvető, както и на всичките 10 партньора – Piranha Arts– организатори на световното изложение за уърлд музикаWOMEX, Фондация Exit, Bozar, Password Production, Европейски музикален съвет, Българска музикална асоциация и списанието Songlines. Проектът разшири набора от умения и възможности на участници от 9 страни, разпределени като тагрег групи в четири направления – “Експорт на Балканска музика”, “Обмен на фестивали”, “Мениджмънт тренинг” и “Градски проекти”. Така MOST отгледа ново поколение музикални професионалисти от Балканите, които да работят в неформалната и професионална мрежа на европейската индустрия.

 

 

Балканската музика, нейното богато наследство и вълнуващо настояще, достигнаха до нова публика, като на свой ред засилиха регионалната идентичност и увереност. Проектът обхвана страните Румъния, Сърбия, България, Северна Македония, Черна гора, Албания, Хърватия, Косово, Босна и Херцеговина, както и небалкански европейски фестивали като партньори за обмен. Нови експортни офиси, сътрудничества, местни градски инициативи и артистична продукция възникнаха в резултат на MOST, а балканските артисти започнаха все по-често да се появяват на западноевропейските музикални сцени.

“MOST оказа разнообразно въздействие: от една страна това беше промотирането и създаването на една наистина голяма мрежа, от друга – видимостта на Балканската музика, която разцъфтя по време на проекта, е очевидна.”

– Боян Джорджевич

MOST имаше желание да подчертае красотата на културното разнообразие на музиката в региона, включвайки артисти от експерименталните ниши и новаторски тенденции от местната сцена. Разчупването на стереотипите и преоткриването на Балканите беше ключово послание, като същевременно се отдаде почит на едно прекрасно и многослойно културно наследство.

“MOST позволи на Балканската музика да бъде различна, вкоренена в своето минало, но и гледаща към своето бъдеще, като същевременно показа разнообразието на този регион.”

– Кристине Семба, WOMEX

 

 

Босненската нишова музика – севда, изпълнявана от Divanhana, завладя 15 000 души публика в Лондон, печелейки една от най-престижните награди в уърлд музиката – тази на Songlines. Perija – група от Северна Македония, сега се движи по целия свят и представя своята музика, като дори е селектирана за участие в Eurosonic Festival. Експерименталната електронна музика на E.U.E.R.P.I. и изпълненията на живо на Lenhart Tapes получиха възторжени отзиви и покани за гигове из целия свят; гласът на Zarina Prvasevda е вече познат на цялата европейска музикална сцена. Индивидуалният кариерен път на всеки един от участниците свидетелства за успеха на MOST, но проектът отива отвъд това: той е един сложен модел на развитие, който е лесно приложим и в други региони.

“MOST беше прозорец от възможности за нас: той ни отвори място към нови фестивали, сега ежедневно получаваме покани за участие в шоукейси извън пределите на страната ни.“

– Rodjenice, група от Сърбия

Това отчасти беше резултатът от четири години систематично изграждане на взаимоотношения, съвместна работа с фестивали, организатори на концерти и професионалисти, както и от постоянното професионално присъствие на MOST.

“Най-голямото постижение на MOST беше да разчупи стереотипите относно Балканската музика и да я превърне в свежо и модерно преживяване. Ключът беше да се работи не само с артисти, но и с всички действащи в музикалния сектор лица като ги свързва и им предлага възможност за развитие. Създадохме мрежа от талантливи артисти и способни професионалисти, които са готови да действат и не са обвързани от препятствията на миналото.” 

– Андраш Лелкес, управител на Hangvető

 

 

Hangvető възнамерява да доразвие резултатите от проекта и наученото относно това как се промотират на балкански артисти. Професионалната мрежа, започналите вече процеси и набори от умения ще останат активни, а погледът е насочен напред към бъдещи възможности.

“Този МОСТ може да издържи огромно натоварване, така че е очевидно, че той има солидни колони. Сега може да се зарежда, зарежда, зарежда с много нови творчески идеи, артисти, професионалисти и всичко, което означава уърлд  музика и това е МОСТ между хората.”

– Логин Кошички, Password Production

MOST в цифри:

  • 500+ музиканти, мениджъри, букъри, представители на клубове и фестивали взеха участие в програмата, 
  • 40+ видеа бяха заснети в рамките на проекта MOST, 
  • 3 CD компилации бяха издадени,
  • 80+ шоукейс концерта впечатлиха своята публика,
  • 12 градски проекта в 8 страни успяха да въвлекат своите общности в творческия процес, 
  • 57 обмена между клубове и фестивали се проведоха в 23 страни, 
  • 79 мениджъри бяха обучени, 20 обучения обогатиха своите участници,
  • 7000+ посетители чуха най-свежата балканска музика на BALKAN:MOST Festival & Conference в сътрудничество с WOMEX

Повече информация: mostmusic.eu

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg