За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Министър Банов обяви първите мерки в подкрепа на независимия културен сектор

На съвместна пресконференция тази сутрин (10.04.2020 – петък) министър  Боил Банов (Министерство на културата) и министър Деница Сачева (Министерство на труда и социалната политика) обявиха първите мерки, които ще бъдат предприети от държавата в подкрепа на независимия културен сектор, понасящ тежки щети заради забраната за провеждане на културни събития от 8 март 2020 насам. 

Мерките за директна подкрепа са следните: 
Правителството отпуска по една минимална заплата + осигуровките за артистите от независимия сектор с декларирани доходи под 1000 лева на месец за 2019. От тази мярка ще могат да се възползват около 1200 души, а стойността на помощта е близо 2 700 000 лева. Сумите ще бъдат изплащани чрез Национален фонд “Култура”. Периодът на мярката е за двата месеца с отменени културни събития + още един след приключването на извънредното положение. Министърът нееднократно подчерта, че “това не е социална помощ за артистите, това е грижа в една тежка ситуация. А ние ще очакваме от тях подкрепа на духа.” 

Министър Сачева добави, че ще бъде разширен и обхватът на програма “Мелпомена”, която е за около 230 души на пълен работен ден, но гъвкавото работно време позволява заетите да са повече, а стойността на програмата е около 2 милиона лева.  

Министър Банов обърна внимание и на предимствата на безлихвения кредит от 1500 лева на месец, от който могат да се възползват артистите в независимия културен сектор като посочи, че става въпрос за 1500 лева на месец с гратисен период от 5 години и срок за погасяване в последващи 5 години, през които стойността на заема значително ще се понижи по обективни обстоятелства (например, повишаването на доходите в сектора и като цяло в страната междувременно).  

Другата ключова мярка, която представи министър Банов, е разширяването на проектния спектър и параметрите на покриването на разходите по проекти в програмите на Национален фонд “Култура”. Неговият бюджет ще бъде увеличен значително (“драстично” – според министър Банов), сроковете на проектите – удължени, за да се гарантира стабилност на работещите в тях екипи, и – нещо особено важно – ще бъдат увеличени позволените административни разходи от максимално 10% на 25 до 30%.  

Механизмите и документацията за кандидатстване ще бъдат изработени в максимално кратък срок с идея мерките да бъдат гласувани на заседанието на Министерския съвет следващата сряда 15.04.2020.  

Целта на двете министерства е в края на април да започне приемането на кандидатури за ползване на избраната мярка за подпомагане, а изплащането на сумите да започне през май със задна дата от началото на март 2020. 

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg