За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

M.R.A.K.: Без рамка и етикет, без желание за компромиси

Tрябва да отбележа, че изпитвам особена почит към групите, които са достатъчно изобретателни, че да си измислят такова име, че да звучи добре и на български, и на английски. Зад абревиатурата M.R.A.K. (напълно ясна на български), всъщност стоят думите My Rage And Kindness, което е в крайна сметка пълното название на алтернативната рок банда от Варна. Както се вижда, алтернатива има и в самото им име.

И има нещо, което искам да призная, преди да ви обясня защо непременно трябва да чуете албума „Inverted Polarity“ на M.R.A.K., появил се официално това лято, е свързано с етикетите. Когато се говори за инди и или алтернативен рок, винаги се сещам за един цитат от Били Джо Армстронг от Green day от средата на 90-те: “Всички сега говорят за алтернативен рок. Алтернативен на какво?“ В тези думи има доста истина. На практика, истински ценният рок винаги е бил алтернатива на поп клишетата, винаги е бил независим. И винаги не се е интересувал особено от определението, което ще му бъде лепнато. Защото хубавият рок винаги звучи чисто и просто като свобода. 

И сега по същество: M.R.A.K. са Милен – вокал и бас, Никола – китари и Валентин – барабани. Формацията е пряк наследник на легендарната (поне във Варна – със сигурност!) група от втората половина на 90-те Last Season. Като човек, който добре си спомня гръндж времената в морския град, мога лично да потвърдя – с всички уговорки за качеството на апаратурата, инструментите и вкуса на озвучителите, тези момчета звучаха толкова автентично сиатълски, че на публиката не й трябваше много да си фантазира, за да си представи, че е на „истински“ концерт. Вероятно и характерът на музиката беше такъв, кой знае – все пак гаражния саунд е запазена марка на групите от онова време, без значение дали е резултат на целенасочено търсене или просто е най-доброто, което може да излезе от тонколоните. 

Естествено, още тогава всички обсъждаха гласът на Милен. Нещо повече, в онова време, когато варненските формации изникваха като гъби след дъжд, знам за поне няколко души, които тайно стискаха палци групата да се разпадне, с надежда да придърпат някак си певеца в тяхната. Защото гласът на Милен е наистина уникален, такъв беше и тогава, такъв е и днес. В сегашния си състав M.R.A.K. съществува от 2012. „След 50 песни и няколко промени по отношение на басистите, решихме да отърсим от миналото, да скъсаме със стиловите ограничения, които си бяхме наложили, и да градим своя стил“, обясниха музикантите за „Виж музиката“.

Резултатът от тази целенасочена еманципация е впечатляващ. „Inverted Polarity“ звучи богато, енергично и вълнуващо. В него има много оригинални идеи, както и майсторство и осъществяването им, на които много родни „рок звезди“ могат само да завидят. „Самите записи на албума не бяха трудност за нас, дори не правихме подбор на песни, защото всичките си ги обичаме. Просто подхванахме 10 от тях. Повече време ни отне оборудването за записите, тъй като решихме, че най-добре да си ги направим сами, според собствените си предпочитания и независимо от външни за групата фактори“, обясняват простичко M.R.A.K. Вариантът, който може да се чуе и купи в момента от Bandcamp, e миксиран от Милен. Групата все пак е решила да се довери на професионалист за окончателния мастеринг – както казват музикантите: „Защото песните ни си го заслужават.“ И това си е самата истина. Песните в „Inverted Polarity“ със сигурно ще изненадат мнозина, особено тези, които имат стереотипна представа за българската рок музика. 

А от краткото ми общуване с M.R.A.K. около тази статия мога да кажа едно – каквато и суета да е имало в тях като начинаещи музиканти (защото суетата винаги е важен мотив да се занимаваш с рок или поп музика), тя с години явно се е изпарила. За това трио явно са важни само песните и как да бъде достигнат максималния потенциал в тях, звука, разбира се, и текстовете, в които ще откриете доста дълбоки поетични откровения… Всичко друго изглежда отшумяло някъде назад във времето. Това, което е останало, понякога атакува, а друг път буквално разтапя слушателя, но при всички случаи няма как да го остави безучастен и равнодушен. 

Най-хубавото е, че M.R.A.K. нямат намерение скоро да се отказват от това, което правят заедно вече почти 20 години. Докога могат да продължат така? Отговорът им прост и искрен: “Докато музиката продължава да носи удоволствие…”  

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg