За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Срещите с колегите и общинските ръководства в Благоевград, Сандански, Гоце Делчев и Банско

На 15 и 16 януари 2015 екипът на БМА направи предвидената обиколка в 4 града от Западна България: Благоевград, Сандански, Гоце Делчев и Банско. Отново, както повелява създалата се традиция, се срещнахме с колеги – музиканти и с общинските ръководства по места с цел представянето на организацията, на проектите, по които работим, плановете ни за развитие и възможностите за съвместна дейност с общините.

Благоевград: Наситената програма на екипа на БМА (Калин Вельов – изпълнителен директор и Кръстина Денчева – PR & комуникации, координатор събития) започна със среща с Общинския биг бенд с диригент г-н Борис Янев и представители на free lance музикантите в града. Срещата продължи повече от предвиденото, а дискусията беше активна и много конструктивна. Веднага след нея съгласно уговорската с г-н Петър Радевски – директор на Камерна опера Благоевград – имахме отделени 30 кратки минути да представим БМА и пред оркестъра на този уникален за страната ни музикален институт, насочил се още от създаването си към поставянето на малки оперни форми. Срещата ни беше в предпазлива, дори скептична атмосфера. Все пак сме сигурни, че предизвикахме интереса на колегите и в бъдеще ще намерим подходящия път за съвместна дейност.

Веднага след срещите с музикантите бе презентацията ни пред зам. кмета по хуманитарните дейности в Община Благоевград г-жа Христина Шопова. Фактът, че градът беше част от кампанията на София и Югозападен район за Европейска столица на културата, се оказа изключително полезен тъй като г-жа Шопова вече беше запозната в детайли с работата на БМА със Столична община и с провеждането на кампанията “Споделяме музика, емоция, култура”. В момента работим по оформянето и подписването на рамковото споразумение с Община Благоевград и вече имаме някои набелязани идеи за съвместни проекти. Снимки от срещите ни в Благоевград вижте тук.

Сандански: В късния следобед на 15 януари вече бяхме в красивия курортен център на Югозапада, където проведохме 3 срещи. Благодарим за оказаното съдействие от страна на г-ца Албена Бугаринова (PR на Община Сандански). В най-скоро време ще започнем подготовката за рамково споразумение и с тази община.

Sandanski1

Втората ни среща бе приятна, много интересна и май никак не искахме да приключва. Тя бе с известния композитор и директор на международния фестивал “Пирин фолк” г-н Валентин Пензов, който веднага започна да споделя с нас редица полезни и конструктивни идеи за работа на БМА, изяви желание да е нашия първи член от Сандански (както и става) и да ползваме неговия огромен опит и контакти за развитието на организацията в национален и международен план. И в цялата среща витаеше усещане за Хемингуей

Sandanski2 trompet2

Третата ни среща нарекохме “Настоящето и бъдещето на БМА” – тя беше с малките и големите музиканти от Общинския духов оркестър с диригент Костадин Кирянчев. Видяхме интерес, ентусиазъм и огромна радост, че музиката е животът им. А снимките оцените сами.

Гоце Делчев: Благодарение на чудесната организация, създадена на място с любезното съдействие на г-н Георги Мишев – секретар на читалище “Просвета” към Общината – музикантите от различните гилдии в града се събраха, за да изслушат представянето на БМА и да обсъдят с нас най-важните за тях въпроси. Среща делова, конструктивна, активна, разпалена, продължила цели два часа и проследена с интерес от журналисти от Тв Запад Гоце Делчев и БНР Радио Благоевград.

Вижте техния подробен видео репортаж и интервю с Калин Вельов.

И в края на пътуването ни – Банско: Имахме две срещи. Първата в Община Банско с г-жа Таня Джупанова, втората – в читалище “Никола Вапцаров 1894” с музикантите – ръководители на местни състави и ансамбли. Благодарим на г-жа Мария Пицина – организатор програми към читалището – за подкрепата, позитивното отношение и перфектната координация на срещите. Подготвяме рамково споразумение с Община Банско и вече виждаме интереса и усещаме подкрепата на колегите от града за Българска музикална асоциация. Благодарим ви и до скоро!

Някои моменти от срещите ни в Банско вижте тук.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg