За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Гурме насладите в българската популярна музика

Лятото е в разгара си, жегите почти в цялата страна проявяват забележителна упоритост, а броени дни ни делят от рождения ден на “Виж музиката” и началото на петата година на нашия проект на 1 август 2021. Поглеждаме назад и с радост виждаме, че имахме честта да Ви представим прекрасни малко познати млади български музиканти от най-различни жанрове и компилации от албумите в края на всяка календарна година – както знаете, двете части на компилациите ни по традиция публикуваме в седмиците преди и на Коледа. Поглеждаме напред и отсега виждаме безброй теми и идеи, които ще превърнем в статии, интервюта, тематични колекции и компилации от албуми до края на юли 2022 – малко преди следващия ни рожден ден. 

И тъй като е редно рожденикът да почерпи, решихме да направим това виртуално с една любопитна колекция от песни с гурме насладите в българската популярна музика: кафе и шоколад, сладкиши и ядки, уиски и бира и дори чудесно ухаещи ястия, претворени в изпълнени с различни чувства, послания и искрящ, макар и понякога малко мрачен хумор творения. Поднасяме Ви тези прекрасни песни от 70-те години до днес с благодарности за интереса към българската музика и към проекта ни “Виж музиката”!  

Започваме с любимата на екипа ни песен на Уикеда “А ние с Боби пием кафе”. Ситуацията с тази песен е почти същата като с ”Луди жаби” и “Скакауец”, които включихме в част 1 от колекцията ни “Природата в българската популярна музика”: една на пръв поглед странна и неочаквана песен, която се превръща в абсолютен, тотален хит за десетилетия напред. Годината е 1999, текстът и музиката са на групата, а албумът е “Революция” – дебютен за Уикеда. И, между другото, дали – като някои от екипа ни – не сте се запознали с някой Боби специално заради тази песен? 

Все така е сутрин и си е време за закуска у дома. Правим това с чудесната песен на “Ревю” “Закуска” – разбира се,  по музика и текст на Васил Гюров. Годината е 2001, песента е включена в албума “10” и е песен на годината в класацията на телевизия ММ.

Но и да отидеш в модна сладкарница си има предимства: да те видят, че си там, да видиш кой е там и изобщо. Въпрос на вкус и отношение към света – както справедливо и иронично отбелязват “Щурците” в песента “Говори се за нещо”. Първата поява на тази  песен по текст на Кирил Маричков, музика и аранжимент на групата е в албума “Щурците ’76”, а по-късно е включена и в концертния албум “20 години по-късно” през 1988 и в албума “Антология” от 2004. 


Кафето е възпято в българската популярна музика не веднъж и дваж.
В нашата колекция сме включили 4 песни, посветени на толкова популярната напитка – песни, тотално различни една от друга, всяка от тях с особен, присъщ на изпълнителите им чар. И тук е време за Тодор Колев и неговата “Песен за кафето” – признаваме, че за екипа ни това беше едно от откритията, които направихме покрай създаването на нашата гурме колекция. Това е дебютната песен на актьора по музика на Найден Андреев и текст на Димитър Стойчев. Премиерата й е през 1972 в предаването на Хачо Бояджиев “На чашка кафе” по БНТ. 

Чашката силно и ароматно кафе винаги се превръща в гурме наслада в комбинация със сладкиши. Нашите предложения са две: баклава и черешов пай. Не можахме да решим какво предпочитаме. А вие? И малко пояснения: “Баклава” е елегантната композиция на Константин Бейков от 2018 за вокалната група Spectrum.

Черешовият пай е творение в рими на Ума и Дума от 2015, инструменталите са на Вантка и Даниел Димитров (бас), гост – вокал е Ирена Златинова. 

И отново във въздуха се носи аромат на кафе. Този път в интерпретацията на Пламен Ставрев и Тони Димитрова. Песента е “Чаша кафе”, годината е 2002, автор на музиката и текста е Стефан Диомов. А този свят наистина просто е пъстро кафене … 

Финалният рап поглед към кафето е на Тахома и Гена от януари 2021 с “Интенсо”. А може би ще предпочетете ремикса “Експресо” на Тахома, Жлъч, Григовор и Гена от март 2021? А ние – е, ние предпочитаме силно кафе! 

В лятната жега мнозина търсят прохлада в сладоледа. Съгласни сме. Затова с огромен кеф добавяме в нашата гурме колекция Дони и Момчил с “Ближи си сладоледа” от 1993. Песента е включена в дебютния им албум, наречен скромно “Албумът”. Ех, какви са млади и красиви на този клип. А песента не е изгубила нито нотичка от своя летен слънчев чар и днес. 

Сладоледът си е сладолед, но истинските почитатели на сладките изкушения знаят, че над всичко си остава шоколадът – мнение, което категорично се споделя и от нашия екип. Изборът ни, обаче, се колебае между “Шоколад” на Остава и “Бадемов шоколад” на Trombobby X C – Mo. “Шоколад” се появява като авторски сингъл на Остава през 2003 и си е безспорен хит: шест седмици на първо място в Топ 100 на България, награда на телевизия ММ „Най-добра рок-алтернативна песен“ за 2004 и на БГ Радио „БГ Песен“ за 2005. 

А може би все пак ще предпочетете “Бадемов шоколад” 2020 по музика и текст на Божидар Василев – Trombobby? 

Приключваме с романтичните кафета и сладкиши и се приземяваме в рока с гръм, трясък и сериозния проблем на Васко Кръпката, че “Няма бира”. Песента е от 1991 и е включена в дебютния албум на Подуене Блус Бенд “Кучето на крайния квартал” – едноименната емблематична песен, разбира се,  включихме в част 1 от колекцията ни “Природата в българската популярна музика”

Но нека сме честни. Пиенето не върви на гладно. Затова правим леко жанрово отклонение за хапване с Wet Pebbles, които през април бяха гости във “Виж музиката”, и тяхната вкусна рецепта за мусака. Песента е от 2020 по музика и текст на Невена Григорова. 

След като похапнахме, можем да се върнем към проблема с бирата, който междувременно е решен от Бараби блус бенд с “Уиски с бира, шефе” по текст и музика на Марио Събев. Песента е включена в албума им “Край на залаганията” от 2019 – седми, последен албум на групата, която прекрати съществуването си със смъртта на Буги на 21.07.2019. Светла му памет. Музиката му ще продължава да звучи!

И тъй като сме на уиски вълна, така както започнахме с Уикеда, явно и така ще завършим. С покана за уиски с фъстъци. Да, и отвреме – навреме с бадеми, разбира се. Годината е 2000, авторската песен е включена във втория албум на Уикеда “Затова, защото …”


Вместо послепис:
Нашата колекция, обаче, не би била коректна, ако не споменем песните, посветени на виното, в изпълнение на Веселин Маринов. Затова добавяме с дълбоко уважение към неговото творчество златния му хит “Горчиво вино”. Песента по музика на Тончо Русев, аранжимент на Красимир Гюлмезов и текст на Евтим Евтимов
печели наградата “Мелодия на годината” за 1995 и от тогава до днес е една от най-разпознаваемите и обичаните песни на Веселин Маринов. 

Към “Горчиво вино” добавяме още една песен в негова интерпретация – елегантното танго от 1999 “Вино и любов” от едноименния му албум, издаден от Пайнер.  Музиката отново е на Точно Русев, аранжиментът е на Пламен Велинов, текстът – на Евтим Евтимов.  

 

А ако сте пропуснали да чуете нашата колекция от 58 песни в 3 части, посветени на Природата в българската популярна музика, можете да направите това ТУК (фауна)ТУК (флора) и ТУК (атмосферни и космически явления).

Благодарим Ви, че слушате българска музика! 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg