За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Призрачната война на Ghost Warfare

Тази седмица в проекта „Виж музиката!“ ще се отправим на пътешествие дълбоко в готик, дуум, блек метъл дебрите, за да ви срещнем с една динамично развиваща се българска банда. Кои са те, откъде са тръгнали и къде планират да стигнат – научете от самите тях. Представяме ви режещо лаконичните с нотка на загадъчност Ghost Warfare.

Нека започнем традиционно и представим групата пред нашите читатели …
Ганиела Ганева – вокали, Георги Латев – китара, Димитър Найдев  – вокали, бас. Даниел Кирков – барабани.

Ghost Warfare е група, която от дълго време е на BG музикалния небосклон, но, разбира се, интересно е началото – как започна общият ви път?
През сякаш много далечната 2006 Георги и Митко полагат началото на проекта, който тогава носи името Solid. Първите шест години прекарахме основно в студиото – през 2010 излезе първият албум Аlternate Еndings, а през 2012 завършихме Outer Rim I: Beyond the Veil. 2012, когато към групата се присъедини Чипи Сараминев – барабани, откри нов музикален етап за нас с повече концерти, а през 2014 в проекта се включи Ганиела Ганева, първо с вокали, а по-късно с китари и клавири. Така между 2012 и 2017 осъществихме доста концертни изяви. В този състав издадохме третия си албум Dusk Reloaded (2016) през испанския лейбъл Art Gates Records. Основното, което характеризира нашия проект от самото начало, е не да бъдем просто музикална група, а чрез музиката и песните си да изразим нашето усещане и представа за света, в който живеем.

В кой момент назовахте толкова ефектно бандата и какъв смисъл влагате в Ghost Warfare?
Получихме името през 2010 от Дамян Буде – приятел на Георги от годините му, прекарани във Франция. Името е с оглед философията, която имаме в текстовете на песните си: хилядолетната война за съзнанието на човека, която е тиха, призрачна, скрита, защото не се води с физически оръжия, а със средства за контрол на съзнанието. 

Целенасочено ли търсихте смесицата от стилове, в която творите, или тя сама ви намери?
Отговорът на второто твърдение е Да. 😀 Ние смятаме, че нямаме конкретен стил. Процесът на творчество при нас е като да получиш „факс от горе“. Най-красивото нещо в изкуството е свободата да изразиш себе си, без да се съобразяваш с никакви рамки и форми. 

За десетте години активно музикално присъствие под това страхотно име имате създадени 3 албума. Разкажете ни повече за тях от А до Я!
Предизвикателствата по създаване на музикална мисъл са много и най-различни. Трудно е да бъдат обхванати в текст. През годините основната ни движеща сила е творчеството и съзидателният процес, от който сме имали нужда, за да бъдем себе си. Чисто технически Георги миксира и продуцира записите в нашето студио, което е голямо предимство за Ghost Warfare. Това ни позволява да работим, когато имаме време, и да бъдем независими. 

Споделете най-интересното от заснемането на видеото към Under the Black sea …
Беше много колоритно, когато плажуващите видяха чудовището гримирано дa отива към мястото на снимките … Всичко беше снимано само за два дни в района на Беглик Таш и Приморско – определено беше динамично: Номерът на стаята беше 42. Хидравликата на колата се скапа. Басистът не беше ходил на море от 25 години – всеки път, когато се е опитвал преди това, фондацията на Брижит Бардо го е спасявала. Въжето мухляса. И нимфите настинаха … : )

Разкажете ми за участието на Ghost Warfare в световната компилация The Metal Music GlobAlliance Vol 4 в началото на 2020!
Бяхме удостоени с честта да бъдем потърсени от организаторите, за да представим страната ни в тази световна компилация. Идеята ни хареса, защото е реализирана от групите за феновете с некомерсиална цел. В това издание са включени 18 банди от 13 страни: Боливия, Франция, Германия, България, Мароко, Белгия, САЩ, Словакия, Полша, Италия, Уругвай, Япония и Чехия. През 2020 компилацията на Music GlobAlliance е изцяло дигитална, без CD пластмаси. 

А нещо повече за работата ви с лейбъла Art Gates Records?
Разочароваща. Една пирамида за източване на финансови средства, в което се е превърнала почти цялата музикална индустрия в момента. 83% от сайтовете, които публикуваха наши ревюта и интервюта от лейбъла, към днешна дата не съществуват. Останалите публикации в реномирани списания и ревюта всичките са платени! Разбрахме и как става така да подгряваш известни групи – не е въпрос колко те бива, а колко пари ще платиш. Това е масовката навсякъде и, за съжаление, поради тази причина повечето талантливи млади музиканти не намират реализация.  

Какви са впечатленията ви от развитието на съвременната българска сцена?
Коя сцена? :D.

Как хората, които искат да чуят и видят Ghost Warfare, могат да достигнат до вас?
Присъстваме на всички популярни интернет платформи. 

Как интернет и технологиите се отразяват върху развитието на музикантите и феновете?
Технологиите ни дават нови възможности да изразяваме себе си и ни откриват нови хоризонти. Вече можеш да пренесеш музикалното студио вкъщи. Интернет ограничава реалната комуникация и обезстойностява труда, защото всичко изглежда лесно и достъпно. 

Къде откривате най-топлата публика и бихте се връщали за концерти отново и отново?
София.

Кое е най-ценното, което ви дава необичайната “дистанционна” 2020?
Възможност да се отдадем на записите по четвъртия ни албум Outer Rim II: Saaren Gammar. 

Следващото нещо, което да очакваме от вас?
Готов четвърти албум, върху който сега работим. А после и пети. 

Какво ви развълнува най-силно в последно време и бихте искали да споделите?
Натъжени сме от лекотата, с която толкова много хора бяха измамени. Точно затова пеем в текстовете си още от първия албум. За тази технокрация, която превръща свободните хора в роби. 

Снимка: Личен архив

Проектът “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg