За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Ели Раданова: Въпрос на алиби

Автор: Стефан Стефанов

Пролетното време съдържа подходяща символика за издаване на албуми, защото и двете са свързани с настъпването на едно ново, по-добро време от живота. А разцъфването на вдъхновението се усеща особено силно, когато албумът е дело на артист във вихъра си.

Снимка: Стефан Стефанов

Ели Раданова очевидно изгрява от доста време на поп сцената, но един рок фен няма как да знае това. Той трябваше да отиде в клуб Singles, да  чуе и да се увери, че историите са верни, че очакванията могат да бъдат надхвърлени. На 8 май българската певица представи дебютния си албум и това е материал, в който е концентрирана чистата енергия от всички етапи от развитието на един артист в продължение на 4 години. Песните в “Alibi” покриват цялата плеяда на човешката емоционалност, като някои от тях са баладични, някои са много парти, други са истински интроспективни, а четвърти са неустоимо секси. Усърдната подготовка за този албум е очевидна и цялостната продукция е прекалено добре измислена, за да не даде позитивен резултат. И резултатът е, че музиката на Ели Раданова не е стандартен поп, нито е нещо, което ще се завърти по радиата и телевизиите, и ще потъне во веки. Това е творчество, което остава, защото е правено с отдаденост. 

Снимка: Стефан Стефанов

На сцената всичко си личи, особено пропуските, но в шоуто на Ели Раданова няма такива и тук не става дума само за диапазон на гласа или за визията на артиста. Става въпрос за отношението към концерта по принцип, което включва контакт с публиката, смяна на тоалети между парчетата и една неподправена емоционалност, която не може да бъде подправена с Instagram филтър. С две думи – добре е, когато човек прави това, за които е роден, но е още по-добре е, когато вложи и старание. Това само по себе си е заявка за професионализъм, който не се среща много често по нашите ширини, но е задължително условие за пробив в чужбина. А Ели Раданова има всичко, за да го постигне – стилът е приятен микс от поп, джаз и дори рок, слушаем и достъпен за много широка аудитория. Изглежда, че по замисъл музиката на певицата още от началото е прескочила границите на нашия полуостров и затова не е странно, че нейни песни вече се въртят в чужбина. 

Ели Раданова – “The way”

Снимка: Стефан Стефанов

При всички положения сериозен принос за завършения звук в творчеството на Раданова  имат музикантите от група Субдибула, с които тя работи. Венци Дреников ( клавишни, програминг), Петър Чухов (китара), Момчил Борисов (бас), Божидар Тренков (барабани), Владимир Митин (тромпет), Петър Щерев (тромбон) и Иван Бороджиев (саксофон) са в основата на страхотни инструментали и нестандартни хрумвания в аранжимента. Всичко това прави музиката едновременно запомняща се и решително поставена извън редовите поп стандарти, което може да бъде само и единствено плюс. И като стана дума за плюсове: по време на концерта в Singles бяха представени няколко песни, които не са част от албума, и една от тях беше дуетът на Ели Раданова с Камен Кацата в песента “Не плачи”. Специалното участие на българската блус легенда някак беше логично допълнение към музикалната еклектика на събитието. 

Снимка: Стефан Стефанов

Въпросът, който остава накрая е за алибито. “Alibi” е богат на вдъхновения документ от музикалното пътуване на един артист, който се чувства комфортно в кожата си, който е в най добрата си форма и го знае. Да, Ели Раданова може и да има алиби, но няма нужда от него.

Снимки: © Стефан Стефанов

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg