За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Дуото Христина Белева и Петър Миланов с концерт на международен форум на Съвета на Европа в София

Концерт на дуото Христина Белева (гъдулка) и Петър Миланов (китара), реализиран със съдействието на Българска музикална асоциация, е част от официалната културна културна програма на Международната конференция в София на Съвета на Европа за лансиране на новата Стратегия на Съвета за правата на детето (2016-2021 г.), в която взимат участие над 250 участника от 47 страни.
Дуото Христина Белева и Петър Миланов  представят проект със съвременна интерпретация и нетрадиционен прочит на фолклора в една нетипична инструментална комбинация. Организатор на културния маршрут на форума е Сдружение „Фабриката“.
Форумът, който ще се проведе на 5 и 6 април 2016 г. в гр. София, е под Патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, който ще открие събитието. Домакини са г-н Ивайло Калфин, заместник министър-председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика, г-жа Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето
 и г-жа Габриела Батаини-Драгони, заместник генерален секретар на Съвета на Европа.

Програмата на конференцията е разделена на няколко тематични сесии, на които ще се дискутират различни приоритети от стратегията, ще се обменя опит и ще се очертават политиките, които държавите ще предприемат в конкретните области.

Като част от съпътстващата културна програма на международното събитие е предвидено участието на дуото Христина Белева (гъдулка) и Петър Миланов (китара). Двамата музиканти представят проект на съвременна интерпретация и нетрадиционен прочит на фолклора в една нетипична инструментална комбинация. Музиката им звучи магнетично и модерно, което кореспондира с цялостната визия за мултикултурен диалог на събитието, на което БМА партнира. Организатор на културния маршрут е сдружение Фабриката, а концерта на дуото Христина Белева и Петър Миланов се осъществява в партньорството на Българска музикална асоциация.

Христина Белева и Петър Миланов се срещат през 2006 г., когато тя се присъединява към НФА „Филип Кутев”, и където той е солист от 2002 г. Постепенно идеята за сформиране на акустичен дует кристализира и през лятото на 2011 г. двамата записват първия си аудио албум „На фокус”.

Христина Белева е част от „Булгара” – групата, която с традиционни български инструменти вплита дръм енд бейс, фънк, рок и джаз в музиката и хармоничното богатство на българския фолклор. Гъдуларката участва като гост музикант в различни формации и проекти: Ева квартет, „Дива река”, проекти на Антони Дончев, Анатоли Вапиров, Изабел Куроа, Хаиг Язджиян.

Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Често партнира на Теодосий Спасов в проектите „Трио”, „Вяра” и „Фолк проджект”. Китарата на Петър Миланов звучи в спектаклите „Легендата” и „Кръстопът” на Георги Андреев. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ.

Информация за събитието: http://sacp.government.bg/bg/prescentar/novini/za-prvi-pt-blgariya-sbira-tolkova-mnogo-mezhdunaro/

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg