За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Бюлетин юни 2024

В бюлетина на БМА за месец юни четете:

Новини от БМА

 • Изключително успешно приключи Европейския музикален форум в София
 • Ранната акредитация за участие в най-голямото световно изложение за уърлд музика WOMEX 24 е отворена до 28 юни

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

 • Tallinn Music Week 2024
 • Eurosonic Festival 2025
 • MENT 2025, Любляна

Възможности за кандидатстване (финансиране)

 • Отворена процедура за безвъзмездна финансова помощ за семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите
 • Индикативна програма и отворени програми за кандидатстване на НФК

————————————————————————————————————————

Новини от БМА 

Изключително успешно приключи Европейския музикален форум в София

Над 150 делегата от цяла Европа се включиха в 12-тото издание на форума


На 7 юни, успешно приключи 12-тото издание на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC), които се проведоха в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”, София. Балканска столица за първи път става домакин на събитие от този ранг благодарение на Българска музикална асоциация.

Форумът на тема „Справедливост в музиката“ бе открит от кметът на гр. София – г-н Васил Терзиев и Министърът на културата – г-н Найден Тодоров, които отправиха силно послание към Европа акцентиращо дискриминационния географски проблем и несправедливи практики и политики за равнопоставеност в европейското финансиране, с които музикантите от България и Балканите се сблъскват до ден днешен. Това бе и основната тема в панелите и дискусиите, на която делегатите от българска страна наблегнаха и отстояваха позицията си за спешна нужда от промяна. Това е и една от основните цели, върху която БМА работи усилено, а именно да осветли „невидимите“ за Европа проблеми и да предизвика дебат и действия.

“Докато бях предприемач, съм виждал как колективната работа създава повече възможности и наистина елиминира дискриминацията. Но и тогава имаше нещо, за което рядко се говореше – че има разделение, базирано на географията. И че заради него няма равен достъп до пазарите и равен достъп до възможности. Разбира се, има различни причини за това разделение. Но преодоляването му носи само ползи – създава много нови възможности, включва нови хора и това подпомага екосистемата на всяка индустрия, защото това вдига колективно нивото” – сподели кметът на София г-н Васил Терзиев в откриващата си реч.

„Предметът на предстоящите дискусии е изключително важен за мен като музикант, но също така и като министър на културата. Музиката създава мостове, но ние самите трябва да строим мостове помежду ни в нашата работа. Има много какво да осъществим. Това е причината днес да говорим за равенство – защото то не съществува. Мотото на Европейския съюз е „Единство в многообразието“. Е, ние не сме достатъчно единни. А много хора и институции използват многообразието като причина да няма справедливост. Хората не винаги осъзнават, че да бъдеш различен, не означава, че трябва да имаш различни права. Правата трябва да са еднакви за всички. И за това трябва да говорим в идните дни“. С тези думи се обърна министърът на културата Найден Тодоров към гостите по време на официалното откриване на 12-ия „Европейски музикален форум“.

„Трябва да образоваме децата си, защото образованието е решение за всичко. Но проблемът е, че освен, че трябва да образоваме децата, трябва да образоваме и тези, които ги обучават. Така че се надявам в следващите дни заедно да открием възможните решения и след това да ги „извикаме“ на света.“, каза още министърът на културата Найден Тодоров.

Разбира се, нямаше как подобен форум да мине и без музикална програма. Организаторите от БМА подготвиха за гостите изключително разнообразна музикална програма, която включваше автентичните Бистришки баби, експерименталното електронно трио Clavexperience, Академичния народен хор и Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, нетрадиционното струнно дуо Белева и Хаджигрудев – гъдулка и контрабас, Камерния ансамбъл Софийски солисти, The Essential Funk Trombone и YoYo band.

Форумът се проведе под патронажа на кмета на София, Васил Терзиев и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Всяка година Европейския музикален съвет организира Европейски музикален форум (European Forum on Music), който събира над 150 професионалисти от Европа – представители на водещи европейски и национални музикални съвети, мрежи, европейски асоциации, които в рамките на три дни имат възможност да представят добри практики, вълнуващи музикални проекти, да обсъдят и начертаят посоките на необходимите политики, спрямо належащи проблеми и тенденции в бранша и да се срещнат със своите колеги, които споделят една и съща цел – устойчивото развитие на музикалния сектор.

***

Вземете своята акредитация за най-голямото световно изложение за уърлд музика WOMEX 24 

30-oто юбилейно издание на изложението WOMEX, ще се проведе от 23 до 27 октомври 2024г. в Манчестър, Великобритания и за поредна година ще събере артист – изпълнители и професионалисти в музикалната индустрия, създатели на филми и експерти от цял свят.

Всеки желаещ да присъства на тазгодишното издание на световното изложение, може да се възползва от преференциалните цени до 30 август 2024 г. 

През 2024 г. Българска музикална асоциация отново ще участва с щанд, на който ще представи свои членове, творящи в този стил музика. За всички членове на БМА, асоциацията е договорила и допълнителна отстъпка от цената за 5-дневна акредитация.

Участниците, които решат да се включат в WOMEX 24, ще получат пълен достъп до програмата на събитието – търговско изложение, конференция, шоукейс фестивал, нетуъркинг активности, кинопрожекции и много други. Също така ще могат да черпят опит, да комуникират и работят в мрежа от професионалисти, да изследват нови идеи, набиращи популярност в международен план, да създават нови възможности и да споделят критични прозрения и практически знания, за да стимулират развитието на глобалната музикална сцена.

Членовете на БМА могат да се възползват от намалението, като ни пишат на имейл: members@bgma.bg до 30 август 2024 г. 

Моля, имайте предвид, че след този срок цените на акредитациите се увеличават. Разходите за акредитации, път и настаняване са за сметка на участниците.

Гледайте промо видеото ТУК!

Полезни линкове:

Щандът на БМА на WOMEX 24 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

————————————————————————————————————————

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

Tallinn Music Week 2025 ще се проведе от 3 до 5 април 2025 в естонската столица. Организаторите канят артист – изпълнители, творящи във всички жанрове да кандидатстват за един от най-посещаваните шоукейс фестивали в Европа.

Условия за чуждестранни участници:

 • промотиране на участието;
 • трансфер до хотела;
 • една нощувка в двойна стая в деня на шоукейса;
 • кетъринг през деня на шоукейса;

Организаторите не поемат транспортни разходи и хонорари на участниците.

Кандидатствайте до 4 ноември ТУК

***

Eurosonic Festival 2025 ще се проведе от 15 до 18 януари 2025 г в Гронинген, Нидерландия. Събитието е ключова платформа за обмен и работа в мрежа в рамките на Европейското музикално пространство, с доказан опит в подпомагането на нови изпълнители да пробият на международната музикална сцена. Всяка година фестивалът привлича повече от 4000 делегата, включително и представители на над 400 фестивала.

Кандидатствайте до 1 септември ТУК. 

***

MENT, Любляна – един от водещите шоукейс фестивали и музикални конференции в Централна и Източна Европа и най-голямото събитие от този вид в региона, ще се проведе между 12 и 15 февруари 2025 г. Единадесетото издание е отворено за европейски групи, солови изпълнители и диджеи с концертен опит и публично достъпни аудио и видео материали.

Кандидатствайте до 1 септември ТУК

————————————————————————————————————————-

Възможности за кандидатстване (финансиране)

Отворена процедура за безвъзмездна финансова помощ за семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите

Отворена е за кандидатстване е процедура BG16RFPR001-1.004 – Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите, обявена от Министерство на иновациите и растежа. Програмата си поставя за цел подобряването на производствения капацитет и оптимизирането на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите с цел повишаване на конкурентоспособността и засилване на пазарното им присъствие.

Българска музикална асоциация работи активно през изминалата година за разширяване на кодовете на икономическа дейност, които са допустими в отворените покани за безвъзмездно финансиране по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 г. , както и за подобряване на условията на кандидатстване на настоящата процедура, така че да са съобразени със спецификата и дейността на организациите, работещи в музикалния сектор в България.

Краен срок за кандидатстване: 16.09.2024 г. 16:30 ч. чрез системата ИСУН.

Минималният размер на помощта е 15 000 лв., а максималният – 150 000 лв.

За повече информация вижте публикацията на сайта ни.

***

Индикативна програма и отворени програми за кандидатстване на НФК

Национален фонд “Култура” обяви индикативната си програма за 2024 г. Програмите, за които кандидатстването е разделено на направления, са:

 • Мобилност
 • Дебюти“
 • Създаване
 • Разпространение
 • Критика
 • Любителско изкуство
 • Преводи (изведена изцяло в направление „Литература“)

В допълнение, Националният фонд „Култура“ извежда извън посочените направления програми „Целева подкрепа „Творческа Европа“, „Културно наследство“, „Фестивали“ и „Цирк“ поради спецификата на дейностите, които тези програми осъществяват и тесният им художествен фокус.

Повече информация за сроковете и предвидените суми по направления можете да получите от ТУК.

***

Програма „Мобилност“ 2024 се фокусира върху финансиране на български културни организации, индивидуални артисти и групи (включително и подпомагащи дейността лица) за участието и/или професионалното им развитие в сферата на изкуството и културата в международни културни и образователни форуми в и извън България.

Времеви обхват за реализация на проектите за първа сесия – 07.06.2024 – 30.09.2024 г.

Общ бюджет на направление “Музика” – 254 285 лв.

Максимален размер за финансиране на проект:

 • за проекти с индивидуални лица – 6 000 лв.
 • за проекти с двама до петима участници – 12 000 лв.
 • за проекти с шест и повече участници – 36 000 лв.

Кандидатствайте до 27.06.2024 (15:00) през платформата на Националния фонд „Култура“. Изисква се регистрация в раздел „КАНДИДАТСТВАЙ ПО ПРОГРАМА“ на www.ncf.bg

Допустими кандидати са: 

 • Български културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата с дейност в сферата на културата;
 • Физически лица с българско гражданство (включително неформални групи артисти).

С условията за кандидатстване можете да се запознаете ТУК.

***

Програма „Разпространение“ 2024 се фокусира върху разпространението на вече създадени културни продукти от сферата на сценичните изкуства, музиката, литературата, визуалните и екранните изкуства. Развиване на нови публики, децентрализиране на културния живот, достъп до култура в периферни райони и осигуряване на по-дълъг живот на културните продукти.

Кандидатствайте до 9.07.2024 (15:00) през платформата на Националния фонд „Култура“. Изисква се регистрация в раздел „КАНДИДАТСТВАЙ ПО ПРОГРАМА“ на www.ncf.bg

Общ бюджет за направление “Музика” – 430 963 лв.

Допустими кандидати са:

 • Български културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата;
 • Самоосигуряващи се физически лица с българско гражданство.

С условията за кандидатстване можете да се запознаете ТУК.

***

Програма „Дебюти“ 2024 се фокусира върху подкрепа на дебютни изяви на артисти, започващи своя професионален творчески път. Програмата се осъществява в два кръга със задължителен образователен модул между тях.

Индикативен срок за провеждане на семинар – август 2024 г.

Общ бюджет на направление “Музика” – 236 122 лв.

Максимален размер за финансиране на проект – 25 000 лв.

Кандидатствайте до 05.07.2024 (15:00) през платформата на Националния фонд „Култура“. Изисква се регистрация в раздел „КАНДИДАТСТВАЙ ПО ПРОГРАМА“ на www.ncf.bg

Допустими кандидати са: 

 • Пълнолетни физически лица с българско гражданство*, които реализират до трети включително самостоятелен професионален неучебен опит; Изисква се дебютантите задължително да докажат професионално образование в направлението, по което кандидатстват и/или професионален опит. *Кандидатите задължително доказват, че са самоосигуряващи се при кандидатстване на Втори кръг на Програмата чрез посочване на ЕИК по БУЛСТАТ.
 • Български културни организации – юридически лица по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата с дейност в сферата на културата, които подпомагат и представляват дебютанти в реализацията и разпространението на дебютните им проекти (вкл. национални средни и висши училища по изкуствата).

С условията за кандидатстване можете да се запознаете ТУК.

***

Програма „Критика“ 2024 се фокусира върху създаване на критическо съдържание чрез публикации в книжни издания, аудио-видео съдържание в различните комуникационни канали – радио, телевизия, web, интернет сайтове, дигитални платформи.

Кандидатствайте до 12.07.2024 (15:00) през платформата на Националния фонд „Култура“. Изисква се регистрация в раздел „КАНДИДАТСТВАЙ ПО ПРОГРАМА“ на www.ncf.bg.

Общ бюджет за направление “Музика” –  52 838 лв

Допустими кандидати са:

 • Български културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата;
 • Самоосигуряващи се физически лица с българско гражданство.

С условията за кандидатстване можете да се запознаете ТУК.

***

Настоящата покана за целево финансово подпомагане на проекти, одобрени за финансиране по Програма „Творческа Европа“ на ЕК, подпрограма „Култура“, направление „Европейско сътрудничество“, цели да подкрепи български културни организации, които реализират проекти за международно сътрудничество в областта на културата и изкуствата. Националното съфинансиране цели да насърчи българските организации да се включват в международни проекти и успешно да надграждат своя капацитет чрез участие в европейските културни процеси.

Кандидатствайте до 11.09.2024 (15:00) през платформата на Националния фонд „Култура“. Изисква се регистрация в раздел „КАНДИДАТСТВАЙ ПО ПРОГРАМА“ на www.ncf.bg

Общ размер на финансирането на програмата – 344 000 лв.

Размер на финансирането от НФК за проекти под 30 000 лв.:

 • Националният фонд „Култура“може да осигури до 100% от бюджета;
 • Кандидатът не е задължен да осигурява собствен принос.

Размер на финансирането от НФК за проекти над 30 000 лв.:

 • Националният фонд „Култура“ може да осигури до 80% от бюджета на проекта – за организации, които са проектен ПАРТНЬОР;
 • Националният фонд „Култура“ може да осигури до 90% от бюджета на проекта – за организации, които са ПРОЕКТЕН КООРДИНАТОР.

Допустимост:

 • За финансиране могат да кандидатстват български културни организации (юридически лица) със седалище в Република България, които имат качеството на проектен КООРДИНАТОР* или проектен ПАРТНЬОР**, в рамките на проект, спечелил конкурс по Програма „Творческа Европа“ на ЕС, подпрограма „Култура“, направление „Европейско сътрудничество“, и имат подписан договор с Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура (ЕАСЕА).

С условията за кандидатстване можете да се запознаете ТУК.

————————————————————————————————————————

#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки.

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани.

Очакваме информация за проектите Ви на имейл: members@bgma.bg.

***

Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg

***

Viber канал на БМА

Българска музикална асоциация направи свой канал във Viber, за да може важните неща да достигат още по-лесно до членовете ни.

За да се включите в него и да получавате актуална информация, последвайте линка – ТУК.

Напомняме на всеки, който има промяна в данните или контактите си, че може да ни пише на members@bgma.bg, за да ги актуализираме.

***

“Камерна зала” на Национален студентски дом с преференциални условия за членове на БМА

Напомняме Ви, че съгласно споразумението между Българска музикална асоциация и Национален студентски дом всеки редовен наш член може да се възползва от преференциалните условия за ползване на “Камерна зала” на НСД, намираща се на площад “Народно събрание” 10:

 • Безплатно ползване на озвучителната и осветителна техника, която БМА е осигурила специално за своите членове;
 • Технически екип, който отговаря само за техниката и ще е на ваше разположение по време на целия период на събитието;
 • Популяризация – включване в Календар на БМА, както и чрез комуникационните канали на БМА и НСД.

С подробните условия за ползване на залата можете да се запознаете ТУК.

За повече информация се свържете с нас на имейл: members@bgma.bg или телефон: +359 878 739 555.

 

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg