За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Бюлетин март 2024

В бюлетина на БМА за месец март четете:

Новини от БМА

 • БМА на JazzAhead 2024
 • Регистрация за Европейски музикален форум в София

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

 • SoAlive Music Conference, София
 • WAVES Vienna 2024
 • What’s Next In Music, Вилнюс, Литва
 • Iceland Airwaves 2024, Исландия

Възможности за кандидатстване (финансиране)

 • Лаборатория за творчески иновации 2024 (Creative Innovation Lab)

Все още можете да кандидатствате за

 • Грантови схеми 2.1. и 2.2. по националния План за възстановяване и устойчивост: ПЪРВА СЕСИЯ (прием на документи)
 • Отворени покани по програмите на Творческа Европа

Новини от БМА 

БМА ще се включи за четвърта поредна година в световното изложение за джаз и импровизационна музика JazzAhead!2024

Българска музикална асоциация организира за четвърти път щанд на специализираното изложение за джаз и импровизационна музика JazzAhead!, което ще се проведе в Бремен, Германия от 11 до 13 април 2024 г. 

Тази година на националния щанд на БМА ще представим 20 музикални проекта на наши членове и 5 фестивала.

За първи път в историята на изложението има селектирана българска банда, която ще бъде част от клубната програма на събитието. Clavexperience ще свирят на 12 април от 18:30 ч. в Kellerei – Bremer Ratskeller Weinhandel.

Повече ще разкажем след приключване на изложението!

JazzAhead! е ежегодно професионално музикално събитие в сферата на джаза от 2006 г. насам, което се провежда в Бремен, Германия и включва търговско изложение, конференция и шоукейс фестивал с участници от Европа и страните отвъд океана. Форумът събира и среща над 2000 професионални участници, между които артисти, букъри, фестивали, мениджъри, лейбъли, агенции, издатели, дистрибутори, медии и други.

***

Регистрацията за Европейски музикален форум в София вече е отворена

Дванадесетото издание на Европейския музикален форум (European Forum on Music – EFM) ще се проведе под домакинството на Българска музикална асоциация от 5 до 7 юни в Топлоцентрала, София. Форумът е ежегодно събитие на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC), на който БМА е член от 2020 г. 

Присъединете се към музикални професионалисти и ентусиасти от цяла Европа, като се регистрирате ТУК

Форумът ще предложи задълбочено изследване на това какви видове проекти са били осъществени за насърчаване на справедливостта в музикалния сектор и какво може да се направи за в бъдеще. Той ще насърчи личния обмен и ще укрепи връзките между организации, проекти и личности. На събитието ще имате възможността да се срещнете с ключови професионалисти и да участвате в различни сесии, панелни дискусии, интерактивни семинари и сесии за работа в мрежа.

Повече четете на нашия сайт

 

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

С радост съобщаваме, че отворената покана за кандидатстване на български артисти за участие в престижната музикална конференция SoAlive 2024 е официално отворена!

Кандидатстването е отворено до 22 април, така че не пропускайте шанса си да станете част от това невероятно събитие. Всички условия за участие можете да намерите ТУК.

Възползвайте се от този шанс да покажете таланта си пред водещи професионалисти от музикалната индустрия в Европа, сред които фестивални директори, организатори на събития, агенти, мениджъри, лейбъли, представители на културни организации и журналисти. Горещо насърчаваме всички наши членове да кандидатстват и да се възползват от тази изключителна възможност.

Повече информация четете в публикацията на сайта ни.

***

Шоукейс фестивалът и международната конференция Waves Vienna ще се проведе от 5 до 7 септември 2024, Виена, Австрия.

Краен срок за кандидатстване – 31 май 2024 г. като попълните този формуляр на сайта.

С вашата заявка вие се съгласявате да заплатите шоукейс пакет от 300 евро, който включва техническо обезпечаване на събитието, достъп до цялата програма на фестивала и конференцията, както и кетъринг и нощувка в деня на концерта, ако това е приложимо. 

***

Водещият литовски шоукейс фестивал и международна конференция What’s Next In Music, насочен към иновации и нови възможности в музикалната индустрия, вече приема заявки от музиканти от всички жанрове.

Дати на провеждане: 5-7 септември 2024, Вилнюс, Литва

Краен срок за кандидатстване – 1 май 2023 г. ТУК

***

Многожанровият фестивал и конференция Iceland Airwaves 2024, който се провежда всяка година в Рейкявик, Исландия между 7 и 9 ноември, oбявява отворена покана към чуждестранни групи и музиканти да кандидатстват за шоукейс програмата му.

Краен срок – 1 юни 2024 г. чрез този формуляр

Таксата за регистрация е 39 евро.

 

Възможности за кандидатстване (финансиране)

Лаборатория за творчески иновации 2024 (Creative Innovation Lab)

„Лаборатория за творчески иновации“ цели да стимулира професионалисти от творческите и културни сектори да проектират и тестват иновативни дигитални решения, които да носят дългосрочно положително въздействие върху съвкупност от културни и творчески сектори. 

Общият бюджет на програмата е на стойност 7.482.102 евро. Няма ограничение относно максималната стойност на финансиране за индивидуален проект, но безвъзмездната помощ не трябва да надвишава 60% от цялостния проектен бюджет. Останалите 40% са собствено финансиране.

Краен срок за подаване на проектни предложения – 25 април 2024, 17:00 ч. чрез електронната система за подаване на “Funding and Tenders Portal”.

За повече информация вижте публикацията на сайта ни ТУК

 

Все още можете да кандидатствате за:

Грантови схеми 2.1. и 2.2. по националния План за възстановяване и устойчивост: ПЪРВА СЕСИЯ (прием на документи)

Националният фонд „Култура“ обявява ПЪРВА СЕСИЯ ЗА ПРИЕМ на предложения за изпълнение на инвестиции (ПИИ) със срок до 17.00 ч. на 24.04.2024 г. на

BG-RRP-11.015 Схема за безвъзмездна помощ „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на КТИ“.

Цел на процедурата: Създаване и разпространение на български продукции и копродукции в сектора на културните и творчески индустрии.

Кандидатстване през системата на ИСУН чрез този линк.

Общ размер на финансирането за първата сесия по тази схема: 15,000,000.00 лв.

Допустими кандидати: Културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, както и еднолични търговци с предмет на дейност в сферата на културата.

Минимален размер на безвъзмездното финансиране: 70,000.00 лв.

Максимален размер на безвъзмездното финансиране: 142,000.00 лв.

Финансово самоучастие на всеки краен получател: 10% от допустимите разходи от ПИИ.

Срок за изпълнение на проектите: 12 месеца.

***

Националният фонд „Култура“ обявява ПЪРВА СЕСИЯ ЗА ПРИЕМ на предложения за изпълнение на инвестиции (ПИИ) със срок до 17.00 ч. на 25.04.2024 г. на 

BG-RRP-11.014 Схема за безвъзмездна помощ „Български продукции от сектора на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС“.

Цел на процедурата: Подпомагане на капацитета на българските културни и творчески индустрии за работа в европейски мащаб и насърчаване на международното разпространение на български художествени произведения и културни продукти.

Кандидатстване през системата на ИСУН чрез този линк.

Общ размер на финансирането за първата сесия по тази схема: 1,800,000.00 лв.

Допустими кандидати: културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, както и еднолични търговци с предмет на дейност в сферата на културата, създадени преди 01.01.2020 г. и осъществяващи устойчива културна дейност през целия период.

Минимален размер на безвъзмездното финансиране: 100,000.00 лв.

Максимален размер на безвъзмездното финансиране: 500,000.00 лв.

Финансово самоучастие на всеки краен получател: 20% от допустимите разходи от ПИИ.

Срок за изпълнение на проектите: 18 месеца.

Средствата се предоставят чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели, съгласно чл. 3, ал. 2, т. 1 на Постановление на Министерския съвет № 114/08.06.2022 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на средства на крайни получатели от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Напомняме, че кандидатстването става само и единствено през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). По процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост въпроси и разяснения могат да се подават само и единствено в ИСУН 2020, „Модул за електронно кандидатстване“, раздел „Електронно кандидатстване“, процедурата, за която се отнася въпросът, секция „Разяснения по процедурата“, бутон „Искане на разяснения“. Обръщаме внимание, че няма да бъдат предоставяни отговори на въпроси, зададени по телефон, имейл или социални мрежи, както и че няма да бъдат изпращани индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси. 

В услуга на Сектор „Култура“ Националният фонд „Култура“ е изготвил следния видеоматериал, който обобщава информацията за Плана.

***

Отворени покани по програмите на Творческа Европа

Краен срок за подаване на проектни предложения – 31 май 2024 г.

Тъй като Гьоте-институт е институцията, която изпълнява програмата „Culture Moves Europe“, кандидатурите се обработват чрез портала за кандидатстване на Гьоте-институт.

Краен срок за подаване на проектни предложения – 15 юни 2024 г. 

Гьоте-институт е институцията, която изпълнява програмата „Culture Moves Europe“ и кандидатурите се обработват чрез портала за кандидатстване на Гьоте-институт.

***

#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки. 

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани. 

Очакваме информация за проектите Ви на имейл: members@bgma.bg

***

Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg 

***

Viber канал на БМА

Българска музикална асоциация направи свой канал във Viber, за да може важните неща да достигат още по-лесно до членовете ни.

За да се включите в него и да получавате актуална информация, последвайте линка – ТУК.

Напомняме на всеки, който има промяна в данните или контактите си, че може да ни пише на members@bgma.bg, за да ги актуализираме.

***

“Камерна зала” на Национален студентски дом с преференциални условия за членове на БМА

Напомняме Ви, че съгласно споразумението между Българска музикална асоциация и Национален студентски дом всеки редовен наш член може да се възползва от преференциалните условия за ползване на “Камерна зала” на НСД, намираща се на площад “Народно събрание” 10:

 • Безплатно ползване на озвучителната и осветителна техника, която БМА е осигурила специално за своите членове;
 • Технически екип, който отговаря само за техниката и ще е на ваше разположение по време на целия период на събитието;
 • Популяризация – включване в Календар на БМА, както и чрез комуникационните канали на БМА и НСД.

С подробните условия за ползване на залата можете да се запознаете ТУК.

За повече информация се свържете с нас на имейл: members@bgma.bg или телефон: +359 878 739 555.

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg