За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Бюлетин май 2024

В бюлетина на БМА за месец май четете:

Новини от БМА

 • БМА ще домакинства Европейския музикален форум в София
 • БМА се включва активно с поредните предложения за промени в методиката на финансиране на културните институти
 • БМА на Classical:NEXT
 • SAMC 2024

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

 • Tallinn Music Week 2025
 • Eurosonic Festival 2025
 • MENT 2025, Любляна
 • SESAME: Songwriting Camps

Възможности за кандидатстване (финансиране)

 • LIVEMX – втора покана
 • Програма “Европа” 2024 на Столична община
 • Грантови схеми 2.1. и 2.2. по националния План за възстановяване и устойчивост: ВТОРА СЕСИЯ
 • Отворени покани по програмите на Творческа Европа

————————————————————————————————————————

Новини от БМА 

БМА ще домакинства Европейския музикален форум в София

Българска музикална асоциация ще бъде домакин на дванадесетото издание на Европейския музикален форум (European Forum on Music – EFM), който ще се състои от 5 до 7 юни в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”, София. Форумът е ежегодно събитие на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC), на който БМА е член от 2020 г. и тази година за първи път ще се проведе на територията на Балканите.

Тазгодишното издание е на тема „Справедливост в музиката“ и ще включи панели, срещи и дискусии за това как да направим музикалния сектор справедлив за всички участници в него независимо от пол, възраст, неравнопоставеност, сексуална ориентация, раса, класа, етническа принадлежност, религия или друг статус. Събитието си поставя за цел да осигури платформа за дебат и обмен на добри практики относно теми като равнопоставения достъп до пазар и участие, справяне с географската дискриминация, подобряване на музикалното образование, ориентация в дигиталната трансформация и други предизвикателства пред създаването на справедливо и разнообразно музикално бъдеще.

Голнар Шаяр – иранско-канадска вокалистка и композиторка ще бъде ключовият лектор във форума. Добре позната на европейската музикална сцена като един от най-завършените вокални майстори на съвременна импровизационна музика,автор на собствени произведения и сътрудник в танцови, театрални проекти и оперни постановки, Голнар е пример за творец, израснал в култура, често гледана с недоверие и неразбиране, в която жените от десетилетия са се борили за своя публичен глас.

Първият дискусионен панел “Равенство в музиката – географски перспективи” ще разгледа въпроси като логистика, финансова подкрепа, международни музикални медии, стереотипно мислене и много други. Лектори на ще бъдат Найден Тодоров – министър на културата на Република България, Мила Георгиева от Българска музикална асоциация, Марина Бондаренко от Украински институт, Карлос Мартин – Sons da Lusofonia и Тома ван Респай – Bozar, а модератор – Михалис Каракацанис (European Music Council).

Алтернативните модели за стрийминг на музика, които предлагат справедливо признание и възнаграждение за всички произведения, ще бъдат основен акцент във втория панел “Равенство при музикалния стрийминг”. Лектори на сесията ще бъдат Sandra Tinner (Schweizer Musikrat), Helienne Lindvall (ECSA – Европейски алианс на композиторите и авторите на песни), Рут Колева (Асоциация на независимите музикални издатели и продуценти в България) и Burak Özgen (GESAC – The European Authors’ Societies).

Важните акценти от концертния сектор, със специален фокус върху заведенията за жива музика, ще са обект на дискусията от третия панел “Равенство при музиката на живо – какво можем да научим от европейските зали и какви предизвикателства предстоят“. В конферентната програма са планирани също много дискусии на теми като справедливото заплащане на музикантите, музикалното образование, различни уъркшопи и други.

Богатата музикална програма по време на събитието ще започне с откриващ концерт на “Академичния  фолклорен хор и Академичния фолклорен оркестър при Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. През трите дни гостите ще имат възможността да чуят изпълнения на Бистришките баби, Yo Yo band, Clavexperience, дуета Христина Белева и Васил Хаджигрудев, The Essential Funk Trombone – T.E.F.T, Камерен оркестър “Софийски солисти” и Human Power DJ.

С програмата можете да се запознаете ТУК.

Всяка година Европейския музикален съвет организира Европейски музикален форум (European Forum on Music), който събира над 150 професионалисти от Европа – представители на водещи европейски и национални музикални съвети, мрежи, европейски асоциации, които в рамките на три дни имат възможност да представят добри практики, вълнуващи музикални проекти, да обсъдят и начертаят посоките на необходимите политики, спрямо належащи проблеми и тенденции в бранша и да се срещнат със своите колеги, които споделят една и съща цел – устойчивото развитие на музикалния сектор.

Европейския музикален съвет (ЕМС) е международна организация, посветена на развитието и популяризирането на всички жанрове и видове музика в Европа. Това е мрежа, която насърчава и подкрепя дейности, свързани с музиката, както за представители на национални музикални съвети, така и на европейски мрежи, участващи в областта на музикалното образование, творчество, изпълнение, участие, продукция и наследство.

Събитието се организира под патронажа на кмета на Столична община г-н Васил Терзиев и се провежда с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

***

БМА се включва активно с поредните предложения за промени в методиката на финансиране на културните институти

Управителният съвет на Българска музикална асоциация продължава активно да работи за постигане на целите си за възраждането на престижа на българската култура. Една от многобройните стъпки в тази посока е участието на организацията в редица обществени обсъждания и работни групи за промени в процесите на финансиране.

В тази връзка Управителният съвет на БМА изпрати своето становище до Министерство на културата, относно проекта за методика за разпределяне на средствата по чл.  23а, ал.1, т.1 от Закона за закрила и развитие на културата.

Повече можете да научите от публикацията на сайта ни.

***

БМА на Classical:NEXT

Най-големият форум за класическа музика Classical:NEXT приключи успешно миналата седмица. България за първи път имаше свои делегати в лицето на Мила Георгиева и Борис Кучков от Българска музикална асоциация. Те бяха сред над 1400 музикални професионалисти от 49 държави, които превърнаха единадесетото издание в най-голямото в историята на музикалните срещи.

Зам.-председателят на Българска музикална асоциация – Мила Георгиева, бе и сред говорителите в един от панелите, засягащи темата за Европейското финансиране и проблемите при кандидатстването в програмите.

Classical:NEXT е глобалният център за работа и обмен, посветен изцяло на класическата музика, обединяващ световната общност за класическа музика – артисти, мениджъри, водещи, оркестри, лейбъли, преподаватели, преса, медии, издатели и др., създавайки световно движение за проучване на потенциалните пътища напред в бъдещето.

Повече информация за посещението на нашите делегати можете да получите от тук.

***

Присъединете се към нас на музикалната конференция SoAlive 2024

Радваме се да обявим първите лектори за музикалната конференция SoAlive 2024:

 • Георги Господинов, носител на Международната награда „Букър“ за 2023 г.
 • Борислав Славов, композитор, носител на BAFTA за „Baldur’s Gate III“.
 • Илиана Иванова, комисар на ЕС по културата.

Очаквайте скоро и пълната програма на SoAlive.

————————————————————————————————————————

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

Tallinn Music Week 2025 ще се проведе от 3 до 5 април 2025 в естонската столица. Организаторите канят артист – изпълнители, творящи във всички жанрове да кандидатстват за един от най-посещаваните шоукейс фестивали в Европа.

Условия за чуждестранни участници:

 • промотиране на участието;
 • трансфер до хотела;
 • една нощувка в двойна стая в деня на шоукейса;
 • кетъринг през деня на шоукейса;

Организаторите не поемат транспортни разходи и хонорари на участниците.

Кандидатствайте до 4 ноември ТУК

***

Eurosonic Festival 2025 ще се проведе от 15 до 18 януари 2025 г в Гронинген, Нидерландия. Събитието е ключова платформа за обмен и работа в мрежа в рамките на Европейското музикално пространство, с доказан опит в подпомагането на нови изпълнители да пробият на международната музикална сцена. Всяка година фестивалът привлича повече от 4000 делегата, включително и представители на над 400 фестивала.

Кандидатствайте до 1 септември ТУК. 

***

MENT, Любляна – един от водещите шоукейс фестивали и музикални конференции в Централна и Източна Европа и най-голямото събитие от този вид в региона, ще се проведе между 12 и 15 февруари 2025 г. Единадесетото издание е отворено за европейски групи, солови изпълнители и диджеи с концертен опит и публично достъпни аудио и видео материали.

Кандидатствайте до 1 септември ТУК

***

Star Education и Френският институт в Румъния с гордост канят музикантите да кандидатстват за SESAME Songwriting Camps.

SESAME е програма, чиято основна цел е да повиши популярността на изпълнителите и разпространението на музиката в Европа, като същевременно подкрепя изграждането на капацитет на независимите изпълнители и повишаването на знанията по важни теми като музикална продукция, авторско право, онлайн разпространение и международни турнета.

Кандидатствайте ТУК до 10 юни.

Повече информация можете да получите от публикацията на сайта ни.

————————————————————————————————————————-

Възможности за кандидатстване (финансиране)

Втора отворена покана за проекти на LIVEMX 

Подкрепена от Music Moves Europe, програмата LIVEMX има за цел да стимулира развитието на един по-разнообразен и устойчив музикален сектор чрез финансови инструменти, благодарение на които да се отговори на някои специфични нужди на европейската музикална екосистема. Тази програма има за цел да помогне на музикални организации и професионалисти да развият и затвърдят своите умения, способности, процеси и ресурси, за да се адаптират и да работят успешно в динамичната музикална индустрия.

Кандидатствайте до 24 юни ТУК.

LIVEMX се фокусира върху три специфични области:

 • Експорт на музика;
 • Пространства за музика на живо;
 • Цифрово разпространение и ангажираност.

Поканата е организирана в три направления, като всяко е с фиксирана сума, която представлява безвъзмезден грант:

 • Направление А – 60 000 EUR
 • Направление В – 40 000 EUR
 • Направление С – 20 000 EUR

ВАЖНО!!!

 • Ако получите грант от LIVEMX, не трябва да имате финансова печалба от проекта си.
 • Забрана за двойно финансиране – вашият проект може да получи само една безвъзмездна помощ от бюджета на ЕС.

Повече информация за отворената покана можете да получите от ТУК.

***

Програма “Европа” 2024 на Столична община

За шестнадесета поредна година програма “Европа” 2024 на Столична община приема проектни предложения, които подпомагат сътрудничеството между гражданското общество и местната власт в София в прилагането на добри европейски практики на местно ниво.

Одобрени са четири приоритетни области като тяхното финансиране е по 200 000 лв. за първа и втора приоритетна област и по 300 000 лв. за трета и четвърта приоритетна област, а общият бюджет за безвъзмездна финансова помощ за проекти на граждански организации е 1 000 000 лв. С приоритетните области, одобрените от Столичния общински съвет, може да се запознаете ТУК.

Краен срок за подаване на проектни предложения – 10 юни 2024 г., единствено по електронен път на интернет страницата на Програма „Европа” www.evropa-so.bg

Изпълнението на финансираните инициативи следва да е с продължителност до пет месеца и да приключи не по-късно от 15.11.2024 г.

————————————————————————————————————————-

Все още можете да кандидатствате за:

Грантови схеми 2.1. и 2.2. по националния План за възстановяване и устойчивост:
ВТОРА СЕСИЯ

Националният фонд „Култура“ обявява ВТОРА СЕСИЯ ЗА ПРИЕМ на предложения за изпълнение на инвестиции (ПИИ) със срок до 17.00 ч. на 02.07.2024 г. на

BG-RRP-11.015 Схема за безвъзмездна помощ „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на КТИ“.

Цел на процедурата: Създаване и разпространение на български продукции и копродукции в сектора на културните и творчески индустрии.

Кандидатстване през системата на ИСУН чрез този линк.

Допустими кандидати: Културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, както и еднолични търговци с предмет на дейност в сферата на културата.

Минимален размер на безвъзмездното финансиране: 70,000.00 лв.

Максимален размер на безвъзмездното финансиране: 142,000.00 лв.

Финансово самоучастие на всеки краен получател: 10% от допустимите разходи от ПИИ.

Срок за изпълнение на проектите: 12 месеца.

***

Националният фонд „Култура“ обявява ВТОРА СЕСИЯ ЗА ПРИЕМ на предложения за изпълнение на инвестиции (ПИИ) със срок до 17.00 ч. на 05.07.2024 г. на

BG-RRP-11.014 Схема за безвъзмездна помощ „Български продукции от сектора на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС“.

Цел на процедурата: Подпомагане на капацитета на българските културни и творчески индустрии за работа в европейски мащаб и насърчаване на международното разпространение на български художествени произведения и културни продукти.

Кандидатстване през системата на ИСУН чрез този линк.

Допустими кандидати: културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, както и еднолични търговци с предмет на дейност в сферата на културата, създадени преди 01.01.2020 г. и осъществяващи устойчива културна дейност през целия период.

Минимален размер на безвъзмездното финансиране: 100,000.00 лв.

Максимален размер на безвъзмездното финансиране: 500,000.00 лв.

Финансово самоучастие на всеки краен получател: 20% от допустимите разходи от ПИИ.

Срок за изпълнение на проектите: 18 месеца.

Повече информация ТУК.

***

Отворени покани по програмите на Творческа Европа

Краен срок за подаване на проектни предложения – 15 юни 2024 г. 

Гьоте-институт е институцията, която изпълнява програмата „Culture Moves Europe“ и кандидатурите се обработват чрез портала за кандидатстване на Гьоте-институт.

————————————————————————————————————————

#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки.

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани.

Очакваме информация за проектите Ви на имейл: members@bgma.bg.

***

Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg

***

Viber канал на БМА

Българска музикална асоциация направи свой канал във Viber, за да може важните неща да достигат още по-лесно до членовете ни.

За да се включите в него и да получавате актуална информация, последвайте линка – ТУК.

Напомняме на всеки, който има промяна в данните или контактите си, че може да ни пише на members@bgma.bg, за да ги актуализираме.

***

“Камерна зала” на Национален студентски дом с преференциални условия за членове на БМА

Напомняме Ви, че съгласно споразумението между Българска музикална асоциация и Национален студентски дом всеки редовен наш член може да се възползва от преференциалните условия за ползване на “Камерна зала” на НСД, намираща се на площад “Народно събрание” 10:

 • Безплатно ползване на озвучителната и осветителна техника, която БМА е осигурила специално за своите членове;
 • Технически екип, който отговаря само за техниката и ще е на ваше разположение по време на целия период на събитието;
 • Популяризация – включване в Календар на БМА, както и чрез комуникационните канали на БМА и НСД.

С подробните условия за ползване на залата можете да се запознаете ТУК.

За повече информация се свържете с нас на имейл: members@bgma.bg или телефон: +359 878 739 555.

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg