За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Бюлетин август

Новини

Не пропускайте да се включите в каталога на БМА за WOMEX 2023

Тази година Българска музикална асоциация подготвя дигитален каталог, с който да представи на световното музикално изложение WOMEX 2023 своите членове – музиканти, творящи в областта на уърлд музиката. Изложението ще се проведе от 25 до 29 октомври в Ла Коруня, Галисия, Испания. Каталогът ще бъде качен на нашия уебсайт www.bgma.bg и ще бъде достъпен чрез QR код, който ще се разпространява на присъстващите делегати по време на събитието.

Информация за него могат да подават само редовните членове на БМА, които искат тяхната музика и проекти да достигнат световна публика.

За да се включите в националния каталог на БМА за WOMEX 2023 попълнете НЕ ПО-КЪСНО от 11 септември 2023 този формуляр.

Попълването става само чрез Гугъл профил. Всички материали трябва да бъдат на английски език.

Присъствието ви в каталога не отменя възможността да присъствате лично на изложението и да представите Вашата музика пред професионалисти от цял свят.

*

WOMEX е най-голямото международно професионално изложение със шоукейс програма за жанровете на уърлд музиката в света. Всяка година WOMEX се превръща в най-мащабната музикална платформа за обмен на контакти, информация и най-новите музикални продукти от цял свят. През 2022 г. Българска музикална асоциация се включи с най-големия до момента щанд, а българската група Oratnitza участва в шоукейс програмата на специално обособената за музика от Балканския полуостров offWOMEX сцена по проекта MOST. Иво Папазов – Ибряма получи приза Artist Award на WOMEX 22.

Напомняме, че все още можете да се възползвате от преференциалните условия за закупуване на акредитации само за членове на БМА! Повече информация можете да получите от ТУК.

Екипът на БМА остава на разположение за съдействие за закупуване на акредитации и въпроси относно материалите за каталога на националния ни щанд и подготовката на пътуването до Испания. Можете да се свържете с нас на имейл members@bgma.bg или на телефон: 0878 73 95 55.

Участието на БМА в световното изложение за уърлд музика WOMEX 2023 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.


Напомняме ви, че първият Европейски ден на фолклора ще се проведе на 23 септември 2023

Европейският ден на фолклора 2023 е пилотен проект, реализиран и координиран от членовете на Европейската фолклорна мрежа (EFN), от която Българска музикална асоциация също е част и е съфинансиран от програма MusicAIRE на Европейския съюз. Той си поставя за цел да утвърди Европейския ден на фолклора като ключова дата в годината. 

Можете да се включите в Европейския ден на фолклора, като:

 • заснемете видео със стара или нова песен ѝ я качите в социалните медии с хаштаг #europeanfolkday,
 • отбележите вашият фолклорен фестивал, ако се провежда на или около датата 23 септември ТУК и го популяризирате като част от Европейския ден на фолклора.

Организаторите си поставят за цел да дадат видимост на всички събития на Европейския ден на фолклора. Можете да се запишете за нюзлетъра ТУК

При въпроси можете да се свържете с организационния комитет:


Възможности за кандидатстване (шоукейси)

Lille Metal Music Showcase ще се проведе от 6 до 8 февруари 2024 г. в Гранд Пале, Лил, Франция и е първото европейско събитие, което събира на едно място професионалисти от областта на тежката музика.  Форумът си поставя за цел да даде място за срещи и обмен на опит посредством експозиционна част, конференция и шоукейс програма.

Таксата за участие е 20 EUR.

Краен срок за кандидатстване -30 септември чрез линка ТУК.

Повече информация на https://lillemetalmusicshowcase.com/.


Tallinn Music Week 2024 ще се проведе от 3 до 7 април 2024 г. в естонската столица. Организаторите канят артист – изпълнители, творящи във всички жанрове да кандидатстват за един от най-посещаваните шоукейс фестивали в Европа.

Краен срок за кандидатстване – 6 ноември 2023 чрез линка ТУК.

Условия за чуждестранни участници:

 • промотиране на участието;
 • трансфер до хотела;
 • една нощувка в двойна стая в деня на шоукейса;
 • кетъринг през деня на шоукейса;

Организаторите не поемат транспортни разходи и хонорари на участниците.

Повече информация на https://tmw.ee.


Възможности за кандидатстване (финансиране)

Национален фонд „Култура“ отвори за кандидатстване програми РАЗПРОСТРАНЕНИЕ, СЪЗДАВАНЕ и КРИТИКА 2023

Кандидатстването се осъществява единствено онлайн в посочените активни периоди за кандидатстване и само след задължителна регистрация в системата за онлайн кандидатстване на Националния фонд „Култура“ на адрес www.ncf.bg.

В случай на технически проблем е нужно да се подава сигнал на адрес programs@ncf.bg.

Ако кандидатствате за първи път, моля, запознайте се с това ВИДЕО.

***

Програма „СЪЗДАВАНЕ“ 2023 г. съдържа два модула – модул „Устойчиви организации и фестивали“ и модул „Нови организации“ в пет направления – сценични изкуства, музика, литература, визуални и екранни изкуства.

Краен срок за подаване на проектни предложения – 11 септември 2023 г., 15.00 ч.

С условията за кандидатстване по направление “Музика – нови организации” можете да се запознаете ТУК.

С условията за кандидатстване по направление “Музика – устойчиви организации и фестивали” можете да се запознаете ТУК.

***

Програма „РАЗПРОСТРАНЕНИЕ“ 2023 целѝ децентрализиране на културния живот в България. Предназначена е за творци и културни организации, които разпространяват завършен творчески продукт или представят програма за разпространение на завършени творчески продукти в едно от направленията на сценичните изкуства, музиката, литературата, визуалните или екранните изкуства.

Краен срок за подаване на проектни предложения – 8 септември 2023 г., 15.00 ч.

С условията за кандидатстване по направление “Музика” можете да се запознаете ТУК.

***

Програма „Критика ’23“ целѝ да стимулира устойчивото издаване на разпознаваеми печатни/електронни периодични, серийни издания, критически сборници и формати, както и създаване на разнообразни по тип дигитални платформи и интерактивни събития за критическо съдържание в сферата на културата и изкуствата (в едно от направленията на сценичните изкуства, музиката, литературата, визуалните или екранните изкуства.)

Краен срок за подаване на проектни предложения – 13 септември 2023 г., 15.00 ч.

С условията за кандидатстване по направление “Музика” можете да се запознаете ТУК.


Отворена покана на Nordic Culture Fund Globus за международно сътрудничество

Артисти от цял ​​свят могат да кандидатстват за финансиране чрез програмата на Nordic Culture Fund Globus. Кандидатите могат да бъдат физически лица, групи, асоциации и компании, както и организации или институции в публичния или частния сектор.

Подкрепят се артистични и културни сътрудничества, които в своята практика имат за цел да разрушат традиционните бариери и да работят извън културни, социални, исторически, географски или професионални граници. Програмата насърчава изграждането на междусекторни сътрудничества и мрежи, които търсят нови перспективи и развиват диалог в различните контексти. Допускат е проекти, които работят с експериментални подходи и методи и които се стремят да изследват взаимодействията между местното и глобалното.

Краен срок за кандидатстване – 15 септември чрез сайта на организацията ТУК.

Максималната сума е 700 000 датски крони, като тя трябва да бъде съчетана със съответното съфинансиране или други ресурси, доколкото е възможно. Максималният период на безвъзмездната помощ е две календарни години след годината, в която тя е предоставена.

Повече информация за гранта можете да получите ТУК.


Все още можете да кандидатствате за:

Три годишният проект за инкубация на иновации Collab 4 HySust CCI отправя покана към културни и творчески инициативи. Проектът, подкрепен от програма „Творческа Европа“, е в сътрудничество с организации от пет европейски страни и фокус в югоизточна Европа.

Collab 4 HySust CCI има за цел да подобри качеството на работа на европейските културни и творчески сектори, за да усъвършенстват дейностите си и да постигнат приобщаващ и устойчив растеж. С отворената покана ще бъдат избрани 15 европейски културни и творчески организации, които искат да правят иновации в следните области:

 • разширяване на достъпа до култура като намират нови начини за свързване на творци и културни дейци с тяхната публика, като подтикне културни и творчески организации (музеи, театри, студиа, и др.) да експериментират с нов, комбиниран подход за привличане и поддържане на публика: дигитално и на място;
 • устойчивото развитие чрез партньорства, технологии и дигитализация, а също така и в положителни социални промени.

Краен срок за кандидатстване – 30 септември чрез формуляра ТУК.

Официалното представяне на проекта ще се състои на 1 септември в Пловдив в Изложбена зала 2019 на ул. Гладстон 32. Все още можете да се регистрирате за него ТУК.

Приветстват се предложения за проекти в ранен етап на идейно развитие, както и такива, които вече са постигнали забележим напредък и са във фаза на изпълнение или прототип. Проекти, които вече са показали положително въздействие и търсят подкрепа за разширяване на своя обхват, също са добре дошли. Независимо дали имате обещаваща концепция или проект, който вече печели признание, ние ви каним да изпратите предложение и да използвате ресурсите и възможностите на програмата.

15 инициативи избрани с отворена покана ще получат:

 • участие в 5 обучителни сесии с насоки, концепции и практически съвети;
 • менторска подкрепа от международни експерти;
 • микрогрант за създаване на прототипи в процес на инкубация;
 • участие в мрежа ангажираща региона на Югоизточна Европа за активно европейско сътрудничество в иновационни партньорства.

Научете повече за поканата и процеса на кандидатстване тук.


Станете част от donau.pop.camp

Donau.pop.camp ще се проведе по време на 13-ия Международен дунавски фестивал Ulm / Neu-Ulm от 5 до 12 юли 2024 г. Този музикален проект е създаден за млади музиканти, които имат желание да учат и израстват като артисти.

Лагерът предлага:

 • Индивидуално обучение на група, уъркшопи и семинари с известни преподаватели
 • Междукултурен обмен с музиканти от различни държави, граничещи с река Дунав
 • Джем сешъни и съвместни проекти с други групи
 • Изяви на Международния дунавски фестивал
 • Интервю и възможност да се свири за местно радио
 • Възможност да създавате и развивате собствените си идеи и цели

Краен срок за кандидатстване: 30 септември 2023 г., като изпратите на имейл info@popbastion.de:

 • Информация за вашата група
 • Снимка на вашата група
 • Линкове към вашата музика (Bandcamp, Spotify, Soundcloud…)
 • Линкове към вашите социални медийни платформи
 • Линкове към вашите видеоклипове (ако имате такива)

За повече информация: https://www.popbastion.de/neues/id0


#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки.

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани.

Очакваме информация за проектите Ви на имейл: members@bgma.bg.

***

Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg

***

Viber канал на БМА

Българска музикална асоциация направи свой канал във Viber, за да може важните неща да достигат още по-лесно до членовете ни.

За да се включите в него и да получавате актуална информация, последвайте линка – ТУК.

Напомняме на всеки, който има промяна в данните или контактите си, че може да ни пише на members@bgma.bg, за да ги актуализираме.

***

“Камерна зала” на Национален студентски дом с преференциални условия за членове на БМА

Напомняме Ви, че съгласно споразумението между Българска музикална асоциация и Национален студентски дом всеки редовен наш член може да се възползва от преференциалните условия за ползване на “Камерна зала” на НСД, намираща се на площад “Народно събрание” 10:

 • Безплатно ползване на озвучителната и осветителна техника, която БМА е осигурила специално за своите членове;
 • Технически екип, който отговаря само за техниката и ще е на ваше разположение по време на целия период на събитието;
 • Популяризация – включване в Календар на БМА, както и чрез комуникационните канали на БМА и НСД.

С подробните условия за ползване на залата можете да се запознаете ТУК.

За повече информация се свържете с нас на имейл: members@bgma.bg или телефон: +359 878 739 555.

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg