За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Бюлетин април 2024

В бюлетина на БМА за месец април четете:

Новини от БМА

 • БМА с национален щанд на JazzAhead!2024 за четвърта поредна година
 • Регистрация за Европейски музикален форум в София
 • Регистрация за 10-ата Европейска джаз конференция в Гент, Белгия
 • Анкета за състоянието на културния сектор в Европа

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

 • WAVES Vienna 2024
 • Iceland Airwaves 2024, Исландия

Възможности за кандидатстване (финансиране)

 • Сесия 2024 на Културния фонд на Музикаутор
 • Грантови схеми 2.1. и 2.2. по националния План за възстановяване и устойчивост: ВТОРА СЕСИЯ
 • Отворени покани по програмите на Творческа Европа

Новини от БМА 

БМА с национален щанд на JazzAhead!2024 за четвърта поредна година

За четвърта поредна година Българска музикална асоциация организира щанд на световното изложение за джаз и импровизационна музика JazzAhead!, което се проведе в Бремен между 11 и 13 април. 

17 делегата представиха общо 20 музикални проекта на едни от най-утвърдените наши джаз музиканти, както и на млади току що изгряващи звезди. Петте фестивала, включени в тазгодишния дигитален каталог на БМА, бяха A to Jazz, Bansko Jazz Fest, Plovdiv Jazz Fest, Sofia Live Fest и SoAlive Music Conference. 

За първи път в историята на изложението беше селектирана за участие и българска група. Clavexperience свириха като част от клубната програма на събитието на 12 април в Kellerei – Bremer Ratskeller Weinhandel, Бремен, Германия. Димитър Горчаков (пиано), Павел Терзийски (вокал) и Александър Деянов – SkilleR (бийтбокс) се събират под името Clavexperience, създавайки съвременен джаз, като го смесват с електронна музика и бийтбокс. В голяма част от творчеството си разчитат на импровизацията, а музиката им е едновременно завладяваща и иновативна. Групата изпълни 3 сета пред многобройната публика, която се събра да ги слуша в клуба към една от най-старите винарни в града. Включването на група от Балканите за първи път в клубната програма на изложението е сигурен знак за протегната ръка от страна на организаторите към преодоляване на географската дискриминация в подобен тип събития – кауза, за която БМА работи отдавна. 

Представителният каталог на БМА за JazzAhead! можете да видите ТУК

JazzAhead! е ежегодно професионално музикално събитие в сферата на джаза от 2006 г. насам, което се провежда в Бремен, Германия и включва търговско изложение, конференция и шоукейс фестивал с участници от Европа и страните отвъд океана. Форумът събира и среща над 2000 професионални участници, между които артисти, букъри, фестивали, мениджъри, лейбъли, агенции, издатели, дистрибутори, медии и други.

Щандът на БМА на изложението JazzAhead! се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

***

Регистрацията за Европейски музикален форум в София вече е отворена

Дванадесетото издание на Европейския музикален форум (European Forum on Music – EFM) ще се проведе под домакинството на Българска музикална асоциация от 5 до 7 юни в Топлоцентрала, София. Форумът е ежегодно събитие на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC), на който БМА е член от 2020 г. 

Присъединете се към музикални професионалисти и ентусиасти от цяла Европа, като се регистрирате ТУК

Форумът ще предложи задълбочено изследване на това какви видове проекти са били осъществени за насърчаване на справедливостта в музикалния сектор и какво може да се направи за в бъдеще. Той ще насърчи личния обмен и ще укрепи връзките между организации, проекти и личности. На събитието ще имате възможността да се срещнете с ключови професионалисти и да участвате в различни сесии, панелни дискусии, интерактивни семинари и сесии за работа в мрежа.

Повече четете на нашия сайт

***

Регистрация за 10-ата Европейска джаз конференция в Гент, Белгия

Отворена е регистрацията за десетото издание на Европейската джаз конференция, която ще се проведе от 12 до 15 септември 2024 г. в Гент, Белгия. 

Регистрация за събитието можете да направите ТУК

Можете да се регистрирате за конференцията дори и да не сте член на Европейската джаз мрежа. Стандартната акредитация е 260 евро и тя ви дава достъп до цялата конферентна програма, шоукейси и културни посещения и събития. 

С програмата можете да се запознаете ТУК

***

Анкета за състоянието на културния сектор в Европа

Culture Action Europe стартира проучване за състоянието на културата в Европа. Целта му е да „създаде моментна снимка на въпросите на културната политика в Европа и да разбере как националните и европейските приоритети съответстват на тревогите и стремежите на културния сектор“.

Можете да се включите в проучването, като попълните този въпросник до 18 май.

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

Шоукейс фестивалът и международната конференция Waves Vienna ще се проведе от 5 до 7 септември 2024, Виена, Австрия

Краен срок за кандидатстване – 31 май 2024 г. като попълните този формуляр на сайта.

С вашата заявка вие се съгласявате да заплатите шоукейс пакет от 300 евро, който включва техническо обезпечаване на събитието, достъп до цялата програма на фестивала и конференцията, както и кетъринг и нощувка в деня на концерта, ако това е приложимо. 

***

Многожанровият фестивал и конференция Iceland Airwaves 2024, който се провежда всяка година в Рейкявик, Исландия между 7 и 9 ноември, oбявява отворена покана към чуждестранни групи и музиканти да кандидатстват за шоукейс програмата му.

Краен срок – 1 юни 2024 г. чрез този формуляр

Таксата за регистрация е 39 евро.

Възможности за кандидатстване (финансиране)

Открива се сесия 2024 на Културния фонд на Музикаутор

МУЗИКАУТОР обявява откриването на Сесия 2024 на своя Културен фонд. В тазгодишното издание българските творци ще могат да кандидатстват със своите музикални проекти и да се състезават за грантове между 2000 и 4000 лева.

Общата сума, отпусната в сесията, е 170 000 лева, а приемането на документи започва на 1 май. За финансиране авторите участват със свои проекти за създаване на ново произведение или с вече готово, но все още неразгласено произведение.

Проектите, които подкрепя Културният фонд на МУЗИКАУТОР, могат да бъдат във всички жанрове на популярната, класическата и музиката на фолклорна основа – поп, електронна, джаз, рок, алтернативна, симфонична, етно и т.н. Те ще бъдат оценявани от комисия, избрана от Общо събрание на дружеството, и съставена от професионални музиканти и музикални издатели – Владимир Величков, Радостина Йовкова, Владимир Джамбазов, проф. д-р Георги Арнаудов, Минко Ламбов, Милена Славова, Светослав Заров, Искрен Пецов, Александър Александров и „Токсити Пъблишинг“ ЕООД.

За 10 сесии от 2011 година досега чрез Културния фонд на МУЗИКАУТОР са инвестирани над 2 000 000 лв. за реализацията на близо 700 музикални проекта на български автори. С това Фондът се превръща в един най-сериозните източници на финансиране и развитие на българската музика.

Всички документи за кандидатстване в Сесия 2024 на Културния фонд ще бъдат публикувани на сайта на МУЗИКАУТОР в секция Автори -> Културен фонд -> Сесия 2024 до 1 май.

МУЗИКАУТОР очаква проекти във всички жанрове, които ви вдъхновяват!

***

Грантови схеми 2.1. и 2.2. по националния План за възстановяване и устойчивост: ВТОРА СЕСИЯ 

Националният фонд „Култура“ обявява ВТОРА СЕСИЯ ЗА ПРИЕМ на предложения за изпълнение на инвестиции (ПИИ) със срок до 17.00 ч. на 02.07.2024 г. на

BG-RRP-11.015 Схема за безвъзмездна помощ „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на КТИ“.

Цел на процедурата: Създаване и разпространение на български продукции и копродукции в сектора на културните и творчески индустрии.

Кандидатстване през системата на ИСУН чрез този линк.

Допустими кандидати: Културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, както и еднолични търговци с предмет на дейност в сферата на културата.

Минимален размер на безвъзмездното финансиране: 70,000.00 лв.

Максимален размер на безвъзмездното финансиране: 142,000.00 лв.

Финансово самоучастие на всеки краен получател: 10% от допустимите разходи от ПИИ.

Срок за изпълнение на проектите: 12 месеца.

***

Националният фонд „Култура“ обявява ВТОРА СЕСИЯ ЗА ПРИЕМ на предложения за изпълнение на инвестиции (ПИИ) със срок до 17.00 ч. на 05.07.2024 г. на 

BG-RRP-11.014 Схема за безвъзмездна помощ „Български продукции от сектора на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС“.

Цел на процедурата: Подпомагане на капацитета на българските културни и творчески индустрии за работа в европейски мащаб и насърчаване на международното разпространение на български художествени произведения и културни продукти.

Кандидатстване през системата на ИСУН чрез този линк.

Допустими кандидати: културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, както и еднолични търговци с предмет на дейност в сферата на културата, създадени преди 01.01.2020 г. и осъществяващи устойчива културна дейност през целия период.

Минимален размер на безвъзмездното финансиране: 100,000.00 лв.

Максимален размер на безвъзмездното финансиране: 500,000.00 лв.

Финансово самоучастие на всеки краен получател: 20% от допустимите разходи от ПИИ.

Срок за изпълнение на проектите: 18 месеца.

Средствата се предоставят чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели, съгласно чл. 3, ал. 2, т. 1 на Постановление на Министерския съвет № 114/08.06.2022 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на средства на крайни получатели от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Напомняме, че кандидатстването става само и единствено през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). По процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост въпроси и разяснения могат да се подават само и единствено в ИСУН 2020, „Модул за електронно кандидатстване“, раздел „Електронно кандидатстване“, процедурата, за която се отнася въпросът, секция „Разяснения по процедурата“, бутон „Искане на разяснения“. Обръщаме внимание, че няма да бъдат предоставяни отговори на въпроси, зададени по телефон, имейл или социални мрежи, както и че няма да бъдат изпращани индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси. 

В услуга на Сектор „Култура“ Националният фонд „Култура“ е изготвил следния видеоматериал, който обобщава информацията за Плана.

***

Отворени покани по програмите на Творческа Европа

Краен срок за подаване на проектни предложения – 31 май 2024 г.

Тъй като Гьоте-институт е институцията, която изпълнява програмата „Culture Moves Europe“, кандидатурите се обработват чрез портала за кандидатстване на Гьоте-институт.

Краен срок за подаване на проектни предложения – 15 юни 2024 г. 

Гьоте-институт е институцията, която изпълнява програмата „Culture Moves Europe“ и кандидатурите се обработват чрез портала за кандидатстване на Гьоте-институт.

***

#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки. 

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани. 

Очакваме информация за проектите Ви на имейл: members@bgma.bg

***

Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg 

***

Viber канал на БМА

Българска музикална асоциация направи свой канал във Viber, за да може важните неща да достигат още по-лесно до членовете ни.

За да се включите в него и да получавате актуална информация, последвайте линка – ТУК.

Напомняме на всеки, който има промяна в данните или контактите си, че може да ни пише на members@bgma.bg, за да ги актуализираме.

***

“Камерна зала” на Национален студентски дом с преференциални условия за членове на БМА

Напомняме Ви, че съгласно споразумението между Българска музикална асоциация и Национален студентски дом всеки редовен наш член може да се възползва от преференциалните условия за ползване на “Камерна зала” на НСД, намираща се на площад “Народно събрание” 10:

 • Безплатно ползване на озвучителната и осветителна техника, която БМА е осигурила специално за своите членове;
 • Технически екип, който отговаря само за техниката и ще е на ваше разположение по време на целия период на събитието;
 • Популяризация – включване в Календар на БМА, както и чрез комуникационните канали на БМА и НСД.

С подробните условия за ползване на залата можете да се запознаете ТУК.

За повече информация се свържете с нас на имейл: members@bgma.bg или телефон: +359 878 739 555.

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg