За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БЮЛЕТИН АПРИЛ 2023

Новини от БМА

JazzAhead! 2023

За трета поредна година Българска музикална асоциация представя свои членове – артист-изпълнители на джаз музика на специализираното изложение за джаз и импровизационна музика JazzAhead!, което се проведе в Бремен от 27 до 30 април 2023 г. 

21 проекта на едни от най-активно работещите в джазовата сфера инструменталисти и 4 фестивала бяха представени на щанда на БМА по време на изложението. Повече за тях можете да научите от дигиталния каталог, който подготвихме специално за събитието – ТУК.

За първи път се включиха 15 делегата, сред които представители на A to Jazz Festival, So Alive Music Conference, Bansko Jazz Festival и Plovdiv Jazz Festival, Брас Асоциация, както и артисти, като Борислав Петров (Jazzanitza), Димитър Бодуров и група Clavexperience. JazzAhead! 2023 даде възможността за създаването на много контакти с различни професионалисти от международната джаз сцена и разговори за бъдещи проекти, но също така и показа, че джаз музиката в България е достойна да застане редом до световните изпълнители в този жанр.

JazzAhead! е ежегодно професионално музикално събитие в сферата на джаза от 2006 г. насам, което се провежда в Бремен, Германия и включва търговско изложение, конференция и шоукейс фестивал с участници от Европа и страните отвъд океана. Форумът събира и среща над 2000 професионални участници, между които артисти, букъри, фестивали, мениджъри, лейбъли, агенции, издатели, дистрибутори, медии и други.

Участието на Българска музикална асоциация на изложението JazzAhead! 2023 се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

***

BALKAN:MOST Festival – Балканскo преживяване отвъд стереотипите 

24 групи, 6 хедлайнера и 3-дневна конференция ще събере BALKAN:MOST Festival в живописния град Везпрем, Унгария. Dubioza Kolektiv, Марина Сати и джаз маестрото Даниеле Сепе са само част от гостуващите звезди, които заключителното събитие по проекта MOST – the Bridge for Balkan Music ще представи между 7 и 9 септември в Европейската столица на културата за 2023 – Везпрем.

За първи път фестивал събира толкова много балкански групи на едно място и то в регион с толкова богата история. Събитието отбелязва финала на 4-годишния проект MOST, от който и Българска музикална асоциация е част, ръководен от Hangvető и съфинансиран по програма Творческа Европа, фестивалът си поставя за цел да изгради мост за балканската музика към по-широки международни пазари.

Балканите – родното място на духовите оркестри, кръстопът на народи и култури, дом на природни и културни богатства, са възприемани предимно чрез тежки стереотипи. Ето защо, чрез BALKAN:MOST Festival, организаторите от Hangvető искат да предложат една по-истинска, съвременна и разнообразна среща чрез музиката, най-мощният посредник на междукултурната комуникация.

Селекцията на фестивала ще покаже цялото многообразие на този регион – бунтуващ се като Dubioza Kolektiv, одухотворена и чувствена като Марина Сати, бохемка като La Caravane Passe, изпълнена с радост като Barcelona Gipsy balKan Orchestra и примамлива, точно като произведенията на Даниеле Сепе. Посетителите ще имат възможността да се насладят на босненския блус, известен още като “севдах”, на неофолк, джипси хоп или електроника, на етно бас музиката на българската Оратница, интерпретаторите на босненския севдах Divanhana, на македонците от Perija, както и на още 30 концерта, които ще се случат на 3 открити сцени в замъка Веспрем и центъра на града.

В сътрудничество с една от големите международни платформи за уърлд музика WOMEX, 3-дневната конференция цели да постави на дневен ред въпроса за силните страни и предизвикателствата пред музикалната индустрия на Балканите. Тя ще обобщи и разшири възможностите, които проекта MOST вече започна да очертава, като същевременно предоставя още една възможност за представяне на регионалните музикални таланти.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Програма за целево финансово подпомагане на проекти, финансирани от програма “Творческа Европа”, подпрограма “Култура”, направление “Европейско”, “Мрежи” и “Платформи”.

***

“Музикален бизнес от 0 до 1” – дигитален пътеводител за успешна музикална кариера

Книгата “Музикален бизнес от 0 до 1” е дигитално издание за артист-изпълнители, които искат да надградят своите знания и умения за това как да продават по-успешно своята музика. Тя е своеобразен пътеводител, подходящ както за млади, така и за утвърдени творци в музикалния бизнес.

С нея авторите Светослав Сотиров – преподавател по музикален бизнес и текстопис във Voice Academy и Невена Колева – адвокат, който специализира в областта на интелектуалната собственост, си поставят за цел да помогнат на артист-изпълнителите в България да изградят своята успешна кариера на творци, както и да се позиционират на световния музикален пазар.

Членовете на БМА могат да заявят своето безплатно електронно копие, като се свържат директно със Светослав Сотиров на имейл – sotirov.svetoslav@gmail.com или на контактите на Voice Academy: 0878 57 39 01, info@voiceacademy.bg.

Книгата ще бъде представена официално на 14 май (неделя) от 17:00ч. в София в бар KICK’s, където също можете да получите своето електронно копие.

***

Възможности за кандидатстване – конкурси 

Петият международен конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова” ще се състои в Плевен от 16 до 19 май 2023 година. Организатор и главен двигател на конкурса е Плевенската филхармония, в партньорство с Министерство на културата и Община Плевен.

В него могат да участват млади оперни певци от България и чужбина на възраст от 16 до 35 години.

Краен срок за подаване на заявления – 10 май. Заявление можете да изтеглите от ТУК. Формулярите за участие се изпращат  електронната поща на Плевенската филхармония: plevenphil@abv.bg 

Прослушванията ще се осъществят по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен на 15 май, в 15 часа в Регионален исторически музей – Плевен. Конкурсът по традиция е в два кръга. В първия певците изпълняват ария по свой избор и песен от български композитор. Във втория кръг – ария от Моцарт и друга – отново по свой избор, но различна от тази, която е била в първия.

Заключителният концерт на лауреатите ще се проведе с оркестъра на Плевенската филхармония на 19 май (петък), от 19 часа в НЧ “Съгласие-1869”, гр. Плевен.

Повече информация ТУК и на тел. 064/82 26 92, Плевенската филхармония (Адрес: 5800 Плевен, ул. „Ресен” 9, ПК 233).

***

Възможности за кандидатстване – финансиране 

 

Министерството на културата обяви сесии за финансова подкрепа за създаване на спектакли и концерти 

Министерството на културата обявява сесии за финансова подкрепа за създаване на спектакли и концерти в областта на музикалното, театралното и танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в съответните области и които не са държавни или общински културни институти.

Подкрепата се определя чрез конкурс по документи, в който могат да участват юридически лица, вписани в Информационния регистър на културните организации на Министерство на културата.

Срокът за подаване на документи е до 9 май включително.

Сумите за финансиране на проектите са, както следва: 

 • 200 000 лв. – за танцовото изкуство;
 • 300 000 лв. за театралното изкуство;
 • 300 000 лв. за музикалното изкуство.

Сумите са определени спрямо бюджета от 2022 г., тъй като към момента няма приет Закон за държавния бюджет за 2023 г.

Повече информация за конкурса можете да получите от сайта на Министерство на културата.

***

Сесия на Министерството на културата за разпространение на спектакли в областта на танцовото, театралното и музикалното изкуство

Министерството на културата обявява сесии за финансова подкрепа за разпространение на спектакли в областта на танцовото, театралното и музикалното изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в съответната област, които не са държавни или общински културни институти.

Подкрепата се определя чрез конкурс по документи, в който могат да участват юридически лица, вписани в Информационния регистър на културните организации на Министерство на културата.

Прогнозната обща сума за финансиране на проектите в областта на танца е 200 000 лв., а за музика и театър – по 300 000 лв.

Срокът за подаване на документи е 20 календарни дни – до 17 май включителнo.

Проектните предложения се оценяват по следните критерии: художествена стойност на спектакъла (за област театър); капацитет и експертен потенциал на организационния екип; добро съотношение между въздействие и стойност на проекта; наличие на стратегия за развитие на публики и потенциален зрителски ресурс; реалистичен и обоснован бюджет; наличие на план за публичност и информация, наличие на маршрут.

Повече информация за конкурса можете да получите от сайта на Министерство на културата.

Допълнителна информация може да се получи на телефони: 02/94 00 873 /вътр. 963 и 883/.

Линкове към отделните сесии ТУК.

***

Национален фонд „Култура“ обявява регулярната си ПРОГРАМА „ДЕБЮТИ“ 2023, ПЪРВИ КРЪГ. Програмата цели да подпомогне кандидатите в създаването и разработването, както и в последващата реализация, на дебютни проекти в направленията на сценичните изкуства, музиката, литературата, визуалните и екранните изкуства.

Конкурсът се провежда в два кръга, като класиралите се на Първи кръг кандидати трябва да участват в задължителен обучителен семинар по разработване на проекти преди явяването си на Втори кръг. Обучението ще се проведе в град София.

Краен срок за кандидатстване – 17.05.2023 г. в 15:00 ч. след задължителна регистрация в системата за онлайн кандидатстване на Националния фонд „Култура“ на адрес www.ncf.bg.

Финансират се разходи по проекти на стойност до 20 000 лв. включително, като Националният фонд „Култура“ може да осигури до 100% от бюджета на проекта за юридическо лице или за самоосигуряващи се лица. Ако исканата сума надвишава 15 001 лв., кандидатите трябва да осигурят и 20% самоучастие към исканата сума от Националния фонд „Култура“.

Допустимост:

 • български пълнолетни физически лица – самоосигуряващи се артисти, които реализират до трети (включително) самостоятелен професионален (неучебен!) опит в направлението; Изисква се дебютантите задължително да докажат професионално образование в сферата или направлението, по които кандидатстват. Кандидатите задължително доказват, че е самоосигуряващо се при кандидатстване на Втори кръг на Програмата чрез посочване на ЕИК по БУЛСТАТ.
 • културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата с дейност в сферата на културата –  творчески/продуцентски/издателски организации или куратори/арт мениджъри, които подпомагат и представляват дебютанти в реализацията и разпространението на дебютните им проекти (вкл. държавни, общински, регионални културни институти или частни културни организации).

Дейности за направление Музика:

 • за създаване и разпространение (включително под формата на събития) на дебютни авторски музикални проекти;
 • заснемане на видеоклип към песен/ музикално съдържание, само при проекти, чието музикално съдържание не е издавано и разпространявано;
 • създаване, издаване и разпространение на дебютен студиен албум.

Пълният пакет с документи, вкл. и Условията на програмата, е достъпен ТУК.

С подробните условия за кандидатстване можете да се запознаете ТУК.

На 09.05.2023 г. ще се проведе информационна кампания – среща с потенциалните кандидати по Програмата. За повече информация и записвания за срещата Националният фонд “Култура” ще публикува в най-кратък срок формуляр за участие, както и подробности за събитието. 

***

Националният фонд „Култура“ обявява регулярната си ПРОГРАМА „МОБИЛНОСТ И РАЗВИТИЕ“ 2023, СЕСИЯ I. През 2023 година програмата ще се проведе в три сесии, всеки от които с по два модула – „В БЪЛГАРИЯ“ и „ЧУЖБИНА“.

Програмата подкрепя разходи на индивидуални артисти и групи от творци (вкл. и подпомагащи дейността лица) за участието и/или професионалното развитие в сферата на изкуството и културата в местни, регионални, национални и международни културни форуми в рамките на България.

Краен срок за кандидатстване – 18 май, 15:00 ч. след задължителна регистрация в системата за онлайн кандидатстване на Националния фонд „Култура“ на адрес www.ncf.bg

В случай на технически проблем е нужно да подадете сигнал на адрес programs@ncf.bg.

Ако кандидатствате за първи път, моля, запознайте се с това ВИДЕО.

Индикативен график:

 • Краен срок за оценка на проектите – юни 2023 г.
 • Индикативен срок за изплащане на сумите – юни – август 2023 г.
 • Времеви обхват – от юни до 30 септември 2023 г.
 • Срок на отчитане – 31 октомври 2023 г.

Максималният размер на финансиране в модул „В България“ на проект за индивидуално пътуване е до 2 000 лв.*, а за проект за групово пътуване – до 6 000 лева**.

Кандидати: 

 • физически лица с местожителство в България (включително, когато представляват неформални групи* артисти);
 • всички български културни организации по смисъла на ЗЗРК, включително и организации с нестопанска цел.

Повече информация за конкурса можете да получите от сайта на НФК.

***

Втора отворена покана за фестивали, подкрепящи изгряващи артисти – EFFEA Call #2

European Festivals Fund for Emerging Artists – EFFEA предлага на артисти в началото на своята кариера възможността да се развиват посредством участие във фестивали.

Краен срок за кандидатстване – 19 юни 2023 г. през сайта на EFFEA

Кандидатства се в две категории:

 • EFFEA “Discovery” Artist in residence – артисти в началото на своята кариера, със забележителен талант и готови да изведат кариерата си на международно ниво; 40 гранта по 8 000 евро
 • EFFEA “Springboard” Artist in residence – утвърдени в своята страна артисти, които искат да изведат кариерата си на международно ниво; 10 гранта по 15 000 евро

Повече информация за условията по програмата ТУК.

***

ВСЕ ОЩЕ МОЖЕТЕ ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА:

Culture Moves Europe е схема, която подкрепя мобилността на артисти, творци и професионалисти в областта на културата. Тя е част от подпрограма Култура на програма „Творческа Европа“ и свързва артисти, творци и професионалисти от държавите, които участват в програма „Творческа Европа“.

Тази схема за мобилност е насочена предимно към изгряващи артисти и надгражда пилотната фаза на I-Portunus, която предшестваше Culture Moves Europe от 2018 до 2022 г.  С подробна информация и препоръки от бенефициенти на I-Portunus можете да се запознаете ТУК.

Culture Moves Europe разполага с бюджет от 21 милиона евро за периода между 2022 и 2025 г. Това ще позволи на около 7 000 артисти, творци и професионалисти да:

 • пътуват в чужбина с цел професионално развитие или международно сътрудничество;
 • реализират копродукции;
 • създават заедно;
 • представят творбите си пред нова публика;

Типове грантове:

Индивидуални грантове за мобилност

 • За индивидуални артисти и професионалисти в областта на културата, които пътуват за период от 7 до 60 дни;
 • или групи до 5 души, които пътуват за период от 7 до 21 дни.

Текущи покани за всички сектори наведнъж ще бъдат отворени всяка година между есента и пролетта.

Резиденции

 •  краткосрочни резиденции от 1 до 3 месеца;
 • дългосрочни резиденции от 3 до 6 месеца;
 • продължителни резиденции до 10 месеца.

Поканите за всеки сектор ще бъдат отворени два пъти по време на продължителността на схемата (2022 – 2025 г.).

Кой може да кандидатства?

 • артисти, творци и професионалисти в областта на културата, работещи във всички културни сектори, с изключение на аудио-визуалния сектор;
 • организации, работещи във всички културни сектори, с изключение на аудио-визуалните, редовно организиращи резиденции или други културни проекти, свързани с конкретно място и се интересуват от приемане на артисти и професионалисти.

Кандидатстването се осъществява онлайн чрез портала GOETHE-INSTITUT), за който е необходима регистрация.

***

Кандидатствайте за програмата на Culture Moves Europe за организатори на резиденции

Програмата на Culture Moves Europe за резиденции могат да кандидатстват културни организации, редовно организиращи артистични и творчески дейности или/и такива, които имат капацитета да реализират международен артистичен и културен проект за резидентска програма.

Първата покана за домакини на резиденции по схемата за мобилност Culture Moves Europe се откри на 15 март. Поканата предоставя финансова подкрепа на организации и индивидуални артисти, регистрирани като юридически лица, които искат да приемат международни артисти и културни професионалисти за резидентен проект.

Какво покрива гранта?

 • разходи, свързани с приемането на международни артисти и професионалисти в областта на културата и тяхната мобилност;
 • грантът е в размер на 35 евро на ден за участващ артист или културен професионалист, за да покрие тяхното настаняване, менторски такси, оборудване и т.н.
 • грант за пътни разходи (вижте различните опции в зависимост от разстоянията ТУК и калкулатор на разстоянията ТУК)
 • дневна добавка от 25 евро за разходи за храна, местен транспорт и др.

Краен срок за кандидатстване – 15 юни 2023 през Портала на Гьоте Институт.

Поканата е насочена към домакини на резидентски програми от следните сектори:

 • архитектура
 • културно наследство
 • дизайн и моден дизайн
 • литературен превод
 • музика
 • сценичните изкуства
 • визуални изкуства

Процесът на кандидатстване е разделен на две фази:

 1. селекция на организации – домакини на резиденции;
 2. потвърждение на поканените артисти, създатели на културно съдържание и професионалисти, избрани от домакините.

Условия:

За да кандидатствате, вие трябва да:

 • сте представител на организация или лице, регистрирано като юридическо лице;
 • организирате дейности, свързани с поне един от изброените по-горе сектори;
 • организирате редовно артистични и културни дейности или/и да имате капацитет (т.е. съоръжения, услуги, персонал и наставничество) за изпълнение на проект за артистична и културна резиденция;
 • поканите поне 1 и максимум 5 артисти или професионалисти в областта на културата, които да участват в проекта за пребиваване, които пребивават законно в поне една друга държава по програма Творческа Европа (списък).

Проектът трябва да е с продължителност минимум 22 и максимум 300 дни.

Допуснатите лица трябва да бъдат част от резиденцията по едно и също време и за еднаква продължителност.

Резиденцията и престоят на лицата трябва да бъдат непрекъснати.

Всяко гостуващо лице по резидентската програма трябва да използва в помещенията на домакина и трябва да работи по програмата на резиденцията минимум 70% от времето си.

За пълния списък с критерии за допустимост вижте документацията към  поканата от официалната страница на Творческа Европа.

Процедура по кандидатстване

Поканата е отворена от 15 март до 15 юни 2023. 

За да кандидатствате първо трябва да си създадете профил в Goethe-Application Portal. 

Формулярът за кандидатстване можете да свалите от ТУК.

Кандидатите, чийто проект за резиденция е избран, ще бъдат информирани в края на юли 2023 г. от Гьоте-институт, организацията, отговаряща за Culture Moves Europe и ще бъдат поканени да продължат с подбора на артисти, участващи в техните проекти.

Избраните домакини ще разполагат с една година, считано от датата на подписване на тяхното споразумение за безвъзмездна помощ, за да завършат проекта си.

Включване и устойчивост

Culture Moves Europe ще предостави специална подкрепа на хората с увреждания и тези, които се грижат за деца с увреждания. Освен това ще предостави специална подкрепа на тези, които пътуват до и от отвъдморски страни и територии, както и най-отдалечените региони на ЕС. Поканата за домакини на резиденции  има за цел да поддържа баланс между половете и географския баланс сред получателите.

Culture Moves Europe също така се ангажира да работи по устойчив и екологично отговорен начин.

Повече информация за програмите на Culture Moves Europe можете да получите от ТУК.

***

Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg

***

#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки.

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани.

Очакваме информация за проектите Ви на имейл: members@bgma.bg.

***

Viber канал на БМА

Българска музикална асоциация направи свой канал във Viber, за да може важните неща да достигат още по-лесно до членовете ни.

За да се включите в него и да получавате актуална информация, последвайте линка – ТУК.
Напомняме на всеки, който има промяна в данните или контактите си, че може да ни пише на members@bgma.bg, за да ги актуализираме.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg