За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Бюлетин юли 2023

Новини

Резултати по програми “Мобилност и развитие” и “Дебюти” на НФК

На 21 юли Национален фонд “Култура” обяви резултатите от програми “Мобилност и развитие” – първа сесия и първи кръг от програма “Дебюти”.

С резултатите можете да се запознаете ТУК.

***

Столична програма “Култура” публикува съдържателния обхват за тазгодишната сесия

Столична програма “Култура” публикува съдържателен обхват, параметри за кандидатстване, изпълнение и отчитане на сесиите по програмата за тази година, с които можете да се запознаете ТУК.

Сесията за кандидатстване ще бъде отворена от 3 октомври до 6 ноември 2023 г., а проектите трябва да се реализират от 15 февруари до 15 декември 2024 година. Само по Направление „Мобилност“ ще бъде реализирана още една сесия: 15 април – 15 май 2024 г. (за събития, които ще се реализират от 17 юни до 15 декември 2024 г.)

Специален приоритет през 2024 ще бъде фокусът върху образованието като инструмент за развиване на интерес към съвременното изкуство, обучителни програми, менторства, както и развитие на нови публики. Столична община ще подкрепя инициативи за популяризиране и интерпретиране на изкуствата, така че те да са по-достъпни за гражданите на София. Вторият Специален приоритет е насърчаването на развитието и изявата на младите хора – творци и културни мениджъри. Подкрепа за организации, сцени и пространства, които инвестират в нови или все още непознати творци, привличат младежки публики, дават възможности за дебюти, популяризират нови творчески изяви. Столична програма “Култура” ще подкрепя проекти, които имат заложена идея за прилагане на устойчиви практики за екологична отговорност.

Дирекция “Култура” ще организира информационни дни с фокус върху подготовка на проекти, развитието на проектна идея и представяне на новата стратегия за развитие на културата и изкуствата в София в периода 2023 -2033 г. вижте ТУК.

***

Възможности за кандидатстване

Национален фонд “Култура” обяви отворена покана за проектни предложения по програма “Мобилност и развитие”, сесия 2, в два модула – “България” и “Чужбина”.

NB!!! Тази година времевият обхват позволява на желаещите да посетят световното изложение за уърлд музика WOMEX 23 да кандидатстват по програмата, за да покрият разходите си по пътуването. БМА предоставя и специални отстъпки за акредитации, с които можете да се запознаете ТУК.

Краен срок за кандидатстване – 14 август 2023, 15:00 ч.

Индикативен график:

 • Времеви обхват (срок за реализация на проектите) – от октомври до 31 декември 2023 г.
 • Оценка на проектите и изплащане на сумите – септември 2023 г.
 • Срок за отчитане – 31 януари 2024 г.

Програмата подкрепя пътуване на индивидуални артисти и културни дейци, както и на групи, с цел включване в културни и образователни форуми в и извън България.

Финансиране:

 • Максималният размер на финансиране в модул „България“ на проект за индивидуално пътуване е до 2 000 лв., а за проект за групово пътуване – до 6 000 лева.
 • Максималният размер на финансиране в модул „Чужбина“ на проект за индивидуално пътуване е до 5 000 лв., а за проект за групово пътуване – до 20 000 лева.

Допустимост:

 • физически лица с местожителство в България (включително, когато представляват неформални групи* артисти);
 • всички български културни организации по смисъла на ЗЗРК, включително и организации с нестопанска цел;
 • за модул “Чужбина” – физически лица с местожителство извън България в случаите на международни форуми в България.

Какво покрива програмата:

Настоящата програма подкрепя разходи за транспорт, нощувки, наем на специални съоръжения, застраховки и заплащане на такси за участие с цел професионално представяне, развитие и надграждане на артисти и културни дейци в България и в чужбина.

С подробните условия за кандидатстване можете да се запознаете тук:

***

Програмата е предназначена за професионални артисти, които реализират своя дебютен художествен проект в едно от направленията на сценичните изкуства, музиката, литературата, визуалните или екранните изкуства. Във Втори кръг по програма „Дебюти“ могат да кандидатстват единствено одобрените проекти на Първи кръг и кандидати, явили се на задължителния (обучителен) семинар за дебютанти, провеждан като част от тази програма (явява се дебютантът или представител на проекта). При преминаване на Втори кръг проектните предложения се преработват от кандидатите съобразно насоки, получени от Експертната комисия, която се е запознала с проектите им, направила е подбор и вече ги е одобрила на Първи кръг, както и след получаване на насоки при участие в задължителното обучение.

Краен срок за подаване на проектните предложения – 16 август, 15:00 ч.

Кандидатстването се осъществява единствено онлайн в посочените активни периоди за кандидатстване и само след задължителна регистрация в системата за онлайн кандидатстване на Националния фонд „Култура“ на адрес www.ncf.bg.

В случай на технически проблем е нужно да подадете сигнал на адрес programs@ncf.bg.

Ако кандидатствате за първи път, моля, запознайте се с това ВИДЕО.

Краен срок за оценка на проектите: месец септември 2023 г.

Времеви обхват (срок за реализация на проектите): осемнадесет месеца от сключване на договора за финансово подпомагане.

Повече информация за условията и кандидатстването можете да получите от ТУК.

***

Три годишният проект за инкубация на иновации Collab 4 HySust CCI отправя покана към културни и творчески инициативи. Проектът, подкрепен от програма „Творческа Европа“, е в сътрудничество с организации от пет европейски страни и фокус в югоизточна Европа.

Collab 4 HySust CCI има за цел да подобри качеството на работа на европейските културни и творчески сектори, за да усъвършенстват дейностите си и да постигнат приобщаващ и устойчив растеж. С отворената покана ще бъдат избрани 15 европейски културни и творчески организации, които искат да правят иновации в следните области:

 • разширяване на достъпа до култура като намират нови начини за свързване на творци и културни дейци с тяхната публика, като подтикват културни и творчески организации (музеи, театри, студиа, и др.) да експериментират с нов, комбиниран подход за привличане и поддържане на публика: дигитално и на място;
 • устойчивото развитие чрез партньорства, технологии и дигитализация, а също така и в положителни социални промени.
Краен срок за кандидатстване – 30 септември чрез формуляра ТУК.

Приветстват се предложения за проекти в ранен етап на идейно развитие, както и такива, които вече са постигнали забележим напредък и са във фаза на изпълнение или прототип. Проекти, които вече са показали положително въздействие и търсят подкрепа за разширяване на своя обхват, също са добре дошли. Независимо дали имате обещаваща концепция или проект, който вече печели признание, ние ви каним да изпратите предложение и да използвате ресурсите и възможностите на програмата.

15 инициативи избрани с отворена покана ще получат:

 • участие в 5 обучителни сесии с насоки, концепции и практически съвети;
 • менторска подкрепа от международни експерти;
 • микрогрант за създаване на прототипи в процес на инкубация;
 • участие в мрежа ангажираща региона на Югоизточна Европа за активно европейско сътрудничество в иновационни партньорства.

Научете повече за поканата и процеса на кандидатстване тук.

***

Станете част от donau.pop.camp

Donau.pop.camp ще се проведе по време на 13-ия Международен дунавски фестивал Ulm / Neu-Ulm от 5 до 12 юли 2024 г. Този музикален проект е създаден за млади музиканти, които имат желание да учат и израстват като артисти.

Лагерът предлага:
 • Индивидуално обучение на група, уъркшопи и семинари с известни преподаватели;
 • Междукултурен обмен с музиканти от различни държави, граничещи с река Дунав;
 • Джем сешъни и съвместни проекти с други групи;
 • Изяви на Международния дунавски фестивал;
 • Интервю и възможност да се свири за местно радио
 • Възможност да създавате и развивате собствените си идеи и цели.

Краен срок за кандидатстване: 30 септември 2023 г., като изпратите на имейл info@popbastion.de:

 • Информация за вашата група;
 • Снимка на вашата група;
 • Линкове към вашата музика (Bandcamp, Spotify, Soundcloud…);
 • Линкове към вашите социални медийни платформи;
 • Линкове към вашите видеоклипове (ако имате такива).

За повече информация: https://www.popbastion.de/neues/id0

***

Все още можете да кандидатствате за:

Заявете своята акредитация за WOMEX 23 до 25 август!
Регистрацията за тазгодишното издание на най-голямото световно изложение за уърлд музика WOMEX 23 вече е отворена!

И през 2023 г. Българска музикална асоциация ще участва с щанд, на който ще представи свои членове, творящи в този стил музика. Асоциацията е договорила с организаторите специална цена за 5-дневна акредитация за своите членове в размер на 320 евро без ДДС. Чрез закупуване на акредитация за участие в изложението членовете на БМА ще получат пълен достъп до програмата на събитието – търговско изложение, конференция, шоукейс фестивал, нетуъркинг дейности, кинопрожекции и много други. До участие се допускат членове на БМА, както и представители на фестивали.

Моля, имайте предвид, че след този срок цените на акредитациите се увеличават. Разходите за акредитации, път и настаняване са за сметка на участниците.

Можете да се възползвате от намалението, като ни пишете на имейл: members@bgma.bg до 25 август 2023 г. 

29-то изложение WOMEX 23 ще се проведе в Ла Коруня, Галисия, Испания от 25 до 29 октомври 2023 г. и за поредна година ще събере артист – изпълнители и професионалисти в музикалната индустрия, създатели на филми и експерти от цял свят. Участниците ще имат възможността да черпят опит, да комуникират и работят в мрежа от професионалисти, да изследват нови идеи, набиращи популярност в международен план, да създават нови възможности и да споделят критични прозрения и практически знания, за да стимулират развитието на глобалната музикална сцена.

Гледайте промо видеото ТУК!

Полезни линкове:

Щандът на БМА на WOMEX 23 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

***

Международният шоукейс фестивал FOCUS Wales 2024 ще се проведе от 9 до 11 май 2024 г. в Рексам, Уелс. FOCUS Wales 2024 ще отбележи 14-ата година на фестивала и ще посрещне над 20 000 души в града, надграждайки рекордната посещаемост от 2023 г. Фестивалът ще представи над 300 артисти от цял ​​свят на 20 сцени.

Краен срок за кандидатстване – 1 септември чрез този формуляр. 

Повече информация за фестивала ТУК.

 

***

Десетата шоукейс конференцият MENT ще се проведе в Любляна, Словения от 21 до 24 февруари 2024 г. Организаторите отправят покана за участие към европейски групи, солови изпълнители и диджеи с концертен опит и публично достъпни аудио и видео материали.

Краен срок за кандидатстване – 1 септември ТУК

MENT – Любляна е един от водещите шоукейс фестивали и музикални конференции в Централна и Източна Европа и най-голямото събитие от този вид в региона. Фестивалът печели много награди и е извор на музикални открития, предоставящ възможност на музикални изпълнители от цяла Европа да представят музиката си пред международни професионалисти и публика.

Повече информация за събитието и кандидатстването можете да получите от ТУК.

***

Tallinn Music Week 2024 ще се проведе от 3 до 7 април 2024 г. в естонската столица. Организаторите канят артист – изпълнители, творящи във всички жанрове да кандидатстват за един от най-посещаваните шоукейс фестивали в Европа.

Краен срок за кандидатстване – 6 ноември 2023 чрез линка ТУК.

Условия за чуждестранни участници:

 • промотиране на участието;
 • трансфер до хотела;
 • една нощувка в двойна стая в деня на шоукейса;
 • кетъринг през деня на шоукейса;

Организаторите не поемат транспортни разходи и хонорари на участниците.

Повече информация на https://tmw.ee.

***

Фестивалът Reeperbahn ще се проведе от 20 до 23 септември 2023 г. в Хамбург, Германия. Събитието обединява разнообразие от нови международни таланти с тематични вариации на прогресивния музикален пазар.

Освен концерти на международни артисти, програмата на фестивала включва и пърформанси от областта на визуалните изкуства или виртуалната реалност, както и тематично разнообразна филмова и литературна програма.

Краен срок за подаване на заявки за шоукейси – 11 август 2023 чрез формата за кандидатстване

Повече информация можете да получите от сайта на фестивала.

***

#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки.

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани.

Очакваме информация за проектите Ви на имейл: members@bgma.bg.

***

Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg

***

Viber канал на БМА

Българска музикална асоциация направи свой канал във Viber, за да може важните неща да достигат още по-лесно до членовете ни.

За да се включите в него и да получавате актуална информация, последвайте линка – ТУК.

Напомняме на всеки, който има промяна в данните или контактите си, че може да ни пише на members@bgma.bg, за да ги актуализираме.

***

“Камерна зала” на Национален студентски дом с преференциални условия за членове на БМА

Напомняме Ви, че съгласно споразумението между Българска музикална асоциация и Национален студентски дом всеки редовен наш член може да се възползва от преференциалните условия за ползване на “Камерна зала” на НСД, намираща се на площад “Народно събрание” 10:

 • Безплатно ползване на озвучителната и осветителна техника, която БМА е осигурила специално за своите членове;
 • Технически екип, който отговаря само за техниката и ще е на ваше разположение по време на целия период на събитието;
 • Популяризация – включване в Календар на БМА, както и чрез комуникационните канали на БМА и НСД.

С подробните условия за ползване на залата можете да се запознаете ТУК.

За повече информация се свържете с нас на имейл: members@bgma.bg или телефон: +359 878 739 555.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg