За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Българският щанд на Mеждународното изложение WOMEX 2018

Амбициозният проект на БМА за първо официално участие на България с щанд на Международното музикално изложение WOMEX вече е факт. От 24 до 28 октомври 2018 в Лас Палмас, Гранд Канария, Испания, артистичният екип на БМА представя палитра от 14 музикални проекта на наши членове, включващи етно, класическа музика, независими лейбъли и звукозаписни услуги във всички жанрове world music, представени на WOMEX. Много от музикантите, които представят проектите си на българския щанд, организиран от БМА, са известни не само у нас, но и в цял свят със своята музика. Благодарим им, че подкрепят тази важна първа стъпка на Българска музикална асоциация на международната сцена. Нашата цел е да популяризираме качествената българска музика в цял свят. WOMEX е сред най-престижните форуми, на които можем да направим това. През 2018 в него участват над 700 изложители и 80 лектори от цял свят. А това означава и десетки срещи с музиканти, продуценти и музикални медии, стотици нови контакти и безкрайна вселена от нови идеи. Ето накратко и музикалните проекти, които представят своята продукция на нашия български щанд: *

BELONOGA Ethno Project
Певицата Гергана Димитрова a.k.a. Belonoga – солистка в хора “Мистерията на българските гласове” и квартет “ЕВА” – е известна със своите експериментални търсения в жанровата вселена на world music. Заедно с композитора и аранжор Алек Нушев Гергана стартира етно проекта BELONOGA през 2009. Първият им албум “През очите на Слънцето” е отражение на дълбоките познания за българския фолклор на Гергана Димитрова в съчетание с нейните търсения на музикални вдъхновения в древните традиции на култури и племена от цял свят. Водена от мелодиката на тези екзотични музикални светове и провокирана от своя артистичен импулс Гергана Димитрова BELONOGA създава нова, дълбоко емоционална етно музика, в която винаги водещ остава българският фолклор.  

BunyVerse
Най-новият самостоятелен проект на композитора и артист – изпълнител Петър Йорданов. Той участва в много фестивали в цял свят с етно формации като Оратница, Кайнак Пайпърс, Two man Orchestra. Неговата world music включва различни етно елементи. BunyVerse комбинира необичайни и по-традиционни перкусии с бас китара.

ЕВА Квартет
В атрактивната вокална формация участват някои от най-добрите български гласове на 21 век. И четирите дами в състава й са солистки в прочутия хор “Мистерията на българските гласове”. Чрез ЕВА Квартет те създават необикновени музикални вселени с виртуозност, превърнала се в техен характерен почерк. Репертоарът им включва музика от всички фолклорни области на България, сакрална музика и съвременни пиеси и обработки на народни песни. Квартетът работи и с известните джаз музиканти Веселин Николов и Антони Дончев, кaкто и в международни проекти като Trio Mediaeval, VeDaKi Group, Haig Yazdjian, A Filletta, Elbtonal Schlagwerk и други.

Four For Music
Българското звукозаписно студио Four For Music е основано през 2014 от група продуценти, композитори, диригенти и класически музиканти. Студиото предлага пълна гама от услуги включващи композиции, аранжименти, оркестрации, записи с оркестър и хор, аудио пост-продукция. Four For Music работи с широк спектър от музикални състави: симфоничен оркестър, народни инструменти и гласове, различни хорови, джаз формации и други. Студиото работи по проекти на Disney, Warner Bros, LUCAS Film, Netflix, Lego, Sony, BBC и много други, а музикалните му продукти са добре приети в САЩ, Европа и Китай.

INDIGOrchestra
Българската етно формация съчетава цветната палитра на класическия симфоничен оркестър и западно-европейските традиции с тембрите на народните инструменти у нас. Оркестърът изпълнява авторска музика на Страцимир Павлов – пианист и диригент. Значителна част от всяко музикално събитие на оркестъра заема импровизацията. В състава на музикалния проект са музикантите Нейчо Петров (вокали, перкусии) Христина Белева (гъдулка), Петър Миланов (тамбура, китара), Нейко Бодуров (тромпет), Валери Ценков (барабани, перкусии), Стоян Роянов (кларинет, зурна, перкусии) и Борис Казаков (бас). Дебютният албум “Седемте свещени пространства” на INDIGOrchestra е издаден през 2014. Концепцията му съчетава седемте енергийни центъра на човешкото тяло, седемте тона на гамата, седемте основни цветове на дъгата и седемте основни човешки емоции.

MyStory of Folklore
Ефектният акустичен & електронен live проект си поставя амбициозната цел да се завърне към корените на древната култура, вплетена в българския фолклор, но в модерно звучене. Проектът събира съмишленици, познати и от други фолклорни, етно и world music проекти: Мария Александрова (вокали), Юлияна Гатдерова (вокали), Петър Йорданов – Бъни (перкусии), Христина Белева (гъдулка), Ангел Димитров (тамбура) и DJ Nevahrest.

Николай Иванов е музикант – композитор и изпълнител – добре познат в цял свят с арт проекта си ОМ. Той е автор на музиката за над 20 игрални филма, както и на музика за документални и телевизионни продукции. Носител е на редица награди за филмова музика като Leonardo’s Golden Horse, Best Film Music (Los Angeles Independent Film Fest), Best Soundtrack and The Best Film Composer (Lisbon Film Fest 2017). Едно от уникалните музикални събития, в които Николай Иванов участва, е през 1996: концертът, изнесен на най-голяма надморска височина до момента – на връх Калапатар (5350 м) в Хималаите. Николай е и автор на музиката в повече от 25 албума, както и на музика за театър и аудио книги.

Nivani Productions
Независимата продуцентска фирма е и отворена работилница за музика, документални и късометражни филми, както и за анимация и филмова музика. Основана е през 2011 от Николай Иванов и Иван Иванов и действа еднвоременно в София и Берлин.

Niko OM
Независимият лейбъл, основан от Николай Иванов през 2009, има за цел организация на серии от концерти, обединени в няколко тематични линии като, например, Езотерика – включваща музика, подходяща за медитация, релакс и концентрация, Амбиент – електронни стилове, транс и минимализъм, Етно & джаз – джаз и фюжън с етно вляния и т.н.

Арт формация ОМ
Първата българска етно джаз амбиент група ОМ е основана през 1991 от Николай Иванов с цел сътворяването на нови музикални светове, обединяващи различни култури и елементи от етно, джаз, ню ейдж, амбиент, сакрална музика и минимализъм. Черз проекта си ОМ Николай Иванов представя своята философия за сливането между Изтока и Запада и глобалната “етнологизация” на изкуството днес. Група ОМ е изнасяла концерти в почти всички държави в Европа, както и в Африка и Азия.

Outhentic
Една от най-известните етно-джаз групи в България е основана през 2012 от Живко Василев (кавал, пиано), Райна Василева (вокали) и Виктор Джоргов (китара). Любовта на музикантите към автентичния български фолклор им разкрива нови хоризонти, чрез които да изразят своето желание да разкриват красотата на фолклора ни чрез своята музика по начина, по който те го възприемат, усещат и пресъздават. Стремежът на формацията е да представя българските фолклорни традиции като използва ефектни и иновативни методи, които да бъдат по-разбираеми за младите поколения.

Sacral Voices & Drum Voices
Крос културният проект е най-новата идея на композитора Николай Иванов, която въплъщава неговия стремеж към свободен синтез на музикалните стилове с елементи от етно джаз, електронен амбиент в комбинация с автентичния глас на народната певица Сорина Богомилова и бийбокс акценти в изпълнение на световния шампион Скилър. Това е музика, която свързва древните традиции и съвременното изкуство в търсения в дълбините на човешката душа.

SOFIA Session Orchestra and Choir
Фирмата Four For Music Ltd. работи с най-добрите музиканти в България. Сборният оркестър и хор са съставени от утвърдени артист – изпълнители с опит, работещи в най-големите професионални български оркестри и хорове. Музикантите на Four For Music винаги са готови да посрещнат нови предизвикателства, за да разкрият в цялата му красота всеки музикален проект. И двете формации предлагат широк спектър от комфигурации според изискванията на композитора и екипа на проектите.   

The BALKAN kHANs
Тази нова етно формация събира на сцената 65-годишния прочут цигански музикант цигуларят Венци Такве и 22-годишния бийтбоксер Скилър, фюжън композитора Николай Иванов и майстора на тъпана Кольо Иванов. И цялата тази “лудост” се допълва от тубата на Милко Узунов, включил се в проекта веднага след премиерата на “Златото на Рейн” на Рихард Вагнер в Софийската опера и балет. 

* Проектите са представени според подреждането им в азбучен ред в каталога за участие на българския щанд на WOMEX на английски език. 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg