За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Позиция на БМА за повече българска музика в националния ефир

Управителният съвет на Българска музикална асоциация категорично подкрепя необходимостта в националния ефир да звучи повече качествена и разнообразна българска музика. Като представителна организация на музикантите артист – изпълнители от всички жанрове и поколения не можем да не отбележим многобройните качествени музикални проекти, които създават нашите колеги. За съжаление, голяма част от тези стойностни музикални творби не достигат до ротация в националния ефир поради различни субективни причини, изтъкнати от медиите, много от които са свързани с мотиви, които нямат нищо общо с българската музика и българската култура. 

Българска музикална асоциация разработва разнообразни проекти, чиято цел е популяризирането на новата качествена българска музика, като систематично работи за популяризирането на артист – изпълнители и тяхната най-нова музикална продукция в и извън България. Важно е да уточним, че става въпрос не само за рок и поп музика, но и за симфонична и оперна, камерна и хорова, джаз и етно, автентичен фолклор, метъл, пънк и хардкор, world и електронна музика и т.н. Именно поради тази причина сме убедени, че в България се създава много повече музика на високо ниво, от тази която достига до зрителите и слушателите на българските медии. Музика от различни жанрове и стилове, която може да намери равностойно място в ефира не само на политематичните, но и в този на форматните, концептуални и жанрови медии.

Основна цел на БМА е българската музика да достига до все по-широка аудитория както у нас, така и извън границите ни. Чрез проекта “Виж музиката” екипът на БМА предлага актуална информация за случващото се в музиката у нас  в максимално широк спектър от жанрове – информация, която предлага напълно различен поглед към българските артист – изпълнители и извежда напред непознати млади имена и творческите им проекти чрез регулярни статии и професионален годишен обзор на издадените албуми. Сходни са целите и на международните ни проекти, свързани с организирането на национални щандове на престижни световни музикални форуми, на които българските артист-изпълнители имат възможността да представят своята най-нова продукция. Независимо от нашите големи усилия в тази посока, без подкрепата на медиите качествената българска музика и новите имена в нея не биха могли да стигнат нито до необходимата им публичност,  нито до аудиторията, която заслужава да ги чуе.

Ние в БМА вярваме, че творчеството на българските музиканти има право на равен и независим шанс за достъп до национален ефир, както и че българското общество има право да получава обективна медийна информация, включително и музикална. Инициативи, подобни на кампанията “Обичам българската музика”, са изключително важни, но също така е важно те да са добре планирани и да включват широко обществено обсъждане, за да привлекат наистина значителна подкрепа, с която да отстояват позициите си за достойно място на българската музика в националния ефир и на обсъжданията в Народното събрание на Република България. 

Управителен съвет на Българска музикална асоциация
София, 16.02.2020

 

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg