За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Кръгла маса за българската музика в медиите

Пресклуб НДК беше домакин на Кръглата маса, организирана от Българска музикална асоциация. Дискусията на тема: „Фиксиран процент за българска музика в медиите – гледни точки”, събра много от българските изпълнители и музиканти, представители на институции, медии, организации. „Това е един много дискутиран въпрос, който не намира трайно решение в България“, сподели Павлина Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията, и допълни: „Събирайки представители на заинтересовани институции и музиканти, искаме да сложим гледните точки на масата и да се опитаме да намерим това, което би могло да ни обедини“.

В залата бяха чути много мнения по въпроса до колко националната музика в медиите, трябва да бъде представена и до колко това трябва да става с фиксирани квоти или с други инструменти. От Българска музикална асоциация дадоха уверение, че обединяването около обща идея би могло да развие срещата на ниво експерти, които да коментират възможности за промяна в законодателството, примери и прилагане на добри европейски практики. Съдействие за това обеща и зам.министър Боил Банов, който участва в дискусията.

Антони Дончев – председател на управителния съвет на БМА – сподели, че целта на дискусията е „да направим средата в България малко по-приветлива за хората, които се занимават с музика“. „Българската музика заслужава едно по-достойно място, дори само в нашата собствена страна“, категоричен беше той, като подчерта, че това би отворило и музикалните граници на България.
Зам.министърът на културата Боил Банов, изрази абсолютната си готовност за съдействие от името на институцията, ако бъдат подсказани от групата работещи решения и предложи съдействие за привличане на заместник-министър на образованието в последваща дискусия.
Специален гост бе и Роман Рот, зам.-посланик на посолството на Словакия в България. Той внесе повече яснота около новоприетия закон за квоти национална музика в държавните и частни медии, който Словакия е приела наскоро и чието прилагане поражда въпроси, поради множество специфични случаи.

Сред участниците в кръглата маса бяха Кристиян Бояджиев – член на УС на Българското национално радио, Васил Димитров – изпълнителен директор на bTV Radio Group; Анна Горанова – изпълнителен директор на „АБРО“; Пеньо Пирозов – член на управителния съвет на Българска музикална асоциация; Ценко Минкин – председател на Съюза на композиторите; Светослав Николов – програмен директор на Jazz FM радио; представители на Комисията по култура и медии в НС, на СЕМ, изявени български изпълнители като Наско от Б.Т.Р, Етиен Леви, Димитър Христов, Атанас Янкулов и др.

Присъстващите се обединиха около становището, че е необходима много повече българска музика в ефира, а инструментите за това трябва прецизно да се подберат. Ако за националните медии е необходим задължителен долен праг, то за частните по-добрият вариант е да се  използват различни видове стимули, за да звучи повече българска музика в ефира.

Поздравителен адрес до организаторите и участниците в Кръглата маса изпрати и г-жа Полина Карастоянова – председател на Комисията по културата и медиите, в което приветства инициативата и изразява увереност, че провелата се дискусия ще спомогне за формулиране и изразяване на позиции на заинтересованите страни.

Поздравителен адрес
Снимки от събитието: Кръгла маса, 12 май 2016 г.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg