За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Сезоните в българската популярна музика 1: есен – зима

В първия истински есенен ден на 2021 представяме на вниманието Ви част 1 от новата колекция на проекта “Виж музиката”, посветена на песните за сезоните в българската популярна музика от 60-те години до днес. В тази част сме събрали 21 песни, посветени на есента, зимата и смяната на двата сезона. Като в елегантно златисто огледало се отразяват чувствата, музикалните пристрастия и вдъхновение на различни поколения български автори и изпълнители. А палитрата от настроения, които са пресъздали чрез своите песни, е безкрайно богата на нюанси. Надяваме се, че ще направите своето есенно откритие в колекцията ни. Напомняме, че това не е класация, а компилация от любими на екипа ни песни и някои находки, които направихме докато я създавахме. Можете да ги чуете и като плейлиста в YouTube канала на БМА …  

Започваме с една очарователна песен, в която е събрана много слънчева светлина и вяра в утрешния ден. Музиката е на “Атлас”, текстът – на Енил Енчев. Издадена е от Балкантон през 1989 в компилацията BG Rock IV  с песни на “Атлас” и “Клас”.

Когато става въпрос за текстове и песни, които докосват душата, на сцената излиза Михаил Белчев. Неговата “Есенна песен” е по музика на Стефан Димитров, аранжиментът е на Георги Денков и Петко Колев, а елегантните стихове са на Емил Симеонов. За първи път звучи в албума “Късна любов” от 1996, издател Мега музика. 

Меланхолична и кратка, в тъга полутон – така виждат този сезон Диана Експрес в тяхната “Есен” – един от абсолютните хитове на групата. Годината е 1985, музиката е на Митко Щерев, а текстът – на Стефан Банков.  

Всъщност Диана Експрес имат още една много красива, макар и не толкова популярна есенна песен по музика на Александър Йосифов и текст на Павел Матев. Песента е  включена в албума им “Молитва за дъжд” от 1982, издаден от Балкантон като плоча BTA10750 и аудиокасета ВТМС 7016. А есенните нюанси в двете песни звучат съвсем различно в гласовете на Илия Ангелов и Георги Станчев. 

 

Първите стъпки на есента на любимото на поколения българи Южно Черноморие се е превърнало през годините в немалко песни с чудесни текстове – разнообразни като стил, настроение и изпълниение. Поддадохме се на изкушението и избрахме за нашата колекция 5 от тях. Първата е “Есен в Бургас” на Тони Димитрова. Песента е по музика на Стефан Диомов, аранжиментът е на Максим Горанов, а текстът – на Пейо Пантелеев. Песента е включена в албума на Тони Димитрова “Добър вечер, добър ден” от 2011, издател е Стефкос мюзик. 

Отправяме се на юг със светлата, лирична “Есен в Созопол” в изпълнение на Георги Минчев. Музиката е на Иван Николов, аранжиментът на Константин Цеков, а текстът – на Георги Минчев. Издадена е в компилацията BG Rock ℗ BALKANTON от 1987.

Заедно с група “Домино” – едно от превъплъщенията на фамилия “Тоника”, което много обичаме – се отправяме обратно към Бургас с прекрасната им песен “Есен”. Годината е 1986, песента е част от албума им “Завръщане”, издаден от Балкантон. Музиката е на Тончо Русев, аранжиментът – на Красимир Гюлмезов, а текстът – на Петър Караантов. 

А Тони Димитрова този път ни води на север от Бургас към красивия Несебър с песента си “Есен в Несебър”. Музиката е на Стефан Диомов, а текстът – на Иван Ненков. Годината е 2010. 

И не, не е възможно в тази южно-черноморска селекция да не включим любимата (смело можем да кажем) на милион българи песен от “Оркестър без име” “Оставаме”. Музиката е на Борис Карадимчев, стиховете са на Александър Петров, а изпълнението е на Маргарита Хранова и Вили Кавалджиев.  

 

Оставяме зад нас есенното Черно море и продължаваме с пъстри нюанси в оранж, злато и керемидено с песни на Йорданка Христова, Васил Петров, Бойко Иванов, Парапланер, Ваня Костова и Мери Бойс Бенд.

“Пред есен” е елегантната песен на Йорданка Христова, която избрахме за нашата колекция. За първи път звучи през 1980 по музика на Тончо Русев и стихове на Владимир Голев. Включена е в албума “Йорданка Христова – Пей, сърце”, издаден през 1981 от Балкантон ВТА 10650.

Васил Петров добавя в колекцията ни своята стилна интерпретация на златния сезон с песента си “Есен” от 2019. Музиката е на Росалин Наков, текстът – на Ангел Симеонов, аранжиментът е на Ангел Заберски Jr. 

Време е за блус с Бойко Иванов и неговата авторска песен “Аспекти на есента” от едноименния му албум, издаден през 2020. Ако искате да научите повече за този интересен и малко познат блус & рок музикант от Видин, вижте интервюто му с Марта Михайлова за “Виж музиката”

На сцената излизат “Парапланер” с тяхното усещане за есен от 2016. Музиката и текстът са на Александрина Александрова, аранжиментът – на Koka Mass Jazz и Парапланер. А интервюто на Рада Бонева с момичетата за “Виж музиката” вижте тук

Фамилия “Тоника” отново се появява в нашата колекция – този път с великолепната песен на Ваня Костова “Нека бъда твоята есен”. Песента е включена в третия самостоятелен албум на певицата “Пътят” от 1996, издател UBP Int. Музиката е на Тончо Русев, аранжиментът – на Константин Цеков, а стиховете са на Станка Пенчева.

Приключваме нашата есенна разходка из българските популярни песни от 60-те години до днес с интерпретацията на Мери Бойс Бенд на песента, превърнала се в хит в изпълнението на Диана Експрес от 1985. Музиката е на Митко Щерев, аранжиментът е на Мери Бойс Бенд. Коя версия предпочитате?

 

И така красиво и неусетно в нашата колекция настъпва зимата. Първата песен в нея ни връща в наистина далечната 1960 с великолепния глас на Георги Кордов и неговата “Зимна песен” по музика на Гоко Георгиев и стихове на Найден Вълчев. В записа, издаден на малката плоча от Балкантон ВТА 535, участват великолепните джаз музиканти Димитър Симеонов – тенор саксофон, Людмил Георгиев – алт саксофон и кларинет, Християн Платов – китара, със Софийския естраден оркестър с диригент Емил Георгиев.  

В колекцията ни включваме и толкова приятната и почти неизвестна днес песен на Лили Иванова от 1967 “Зимна приказка”. Включена е в албума “Пее Лили Иванова”, издаден през същата година от Балкантон ВТА 555. Музиката е на Атанас Бояджиев, а стиховете са на Богомил Гудев.   

Фамилия “Тоника” отново се появяват в колекцията ни – този път в превъплъщението си “Тоника СВ” и песента им “Зима”. Може би всичко е бяло … Ех! Песента е включена в албума им “Обич” от 1985. Музиката е на Тончо Русев, аранжиментът на Константин Цеков, а стиховете отново са на Петър Караангов. 

Зимната ваканция е едно от най-хубавите времена в годината. А песента на Росица Борджиева “Зимна ваканция” може би ще накара немалка част от нашите читатели и слушатели да си припомнят с носталгия едни снежни времена, в които игрите нямаха край и на никого не му идваше на ум да ги спира. Чудесната песен е по музика на Точно Русев и стихове на Петя Дубарова е включена в едноименния албум “Зимна ваканция” на Росица Борджиева от 1985, издаден от Балкантон BTA 11585. 

Ще отскочим в зимната тотално различна реалност на второто десетилетие на 21 век с песента “Вятъра сърдит” на Goodslav feat. Део, Лора и Буч. Годината е 2018. Музиката е на GOODSLAV и Billy Hlapeto (Билян Моллов), аранжиментът и текстът са на Слави Миладинов a.k.a. GOODSLAV).  

И ще затворим страниците на нашата колекция есен – зима с песни от българската популярна музика от 60-те години до днес с едно съвсем внимателно подбрано видео и песен, които ни напомнят за кръговрата в живота и Природата. В свободна интерпретация. Много свободна. Най-свободна… И така, годината е 1994, албумът е “Шат на патката главата”. Песента е “Зима е” в изпълнение на Слави и Ку-ку бенд. Музиката е на Джордж Гершуин, а продуцент е Камен Во.

Тази есенно – зимна колекция, колекциите, посветени на Природата и гурме насладите в българската популярна музика, както и обзорите на албумите за 2020 и 2019, можете да чуете и като плейлисти в официалния канал на Българска музикална асоциация в YouTube 

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg