За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

BALKAN:MOST Festival – Балканскo преживяване отвъд стереотипите

24 групи, 6 хедлайнера и 3-дневна конференция ще събере BALKAN:MOST Festival в живописния град Везпрем, Унгария. Dubioza Kolektiv, Марина Сати и джаз маестрото Даниеле Сепе са само част от гостуващите звезди, които заключителното събитие по проекта MOST – the Bridge for Balkan Music ще представи между 7 и 9 септември в Европейската столица на културата за 2023 – Везпрем

За първи път фестивал обединява толкова много балкански групи на едно място и то в регион с толкова богата история. Събитието отбелязва финала на 4-годишния проект MOST, от който и Българска музикална асоциация е част, ръководен от Hangvető и съфинансиран по програма Творческа Европа, фестивалът си поставя за цел да изгради мост за балканската музика към по-широки международни пазари. 

Балканите – родното място на духовите оркестри, кръстопът на народи и култури, дом на природни и културни богатства, са възприемани предимно чрез тежки стереотипи. Ето защо, чрез BALKAN:MOST Festival, организаторите от Hangvető искат да предложат една по-истинска, съвременна и разнообразна среща чрез музиката, най-мощният посредник на междукултурната комуникация.

Селекцията на фестивала ще покаже цялото многообразие на този регион – бунтуващ се като Dubioza Kolektiv, одухотворена и чувствена като Марина Сати, бохемка като La Caravane Passe, изпълнена с радост като Barcelona Gipsy balKan Orchestra и примамлива, точно като произведенията на Даниеле Сепе. Посетителите ще имат възможността да се насладят на босненския блус, известен още като “севдах”, на неофолк, джипси хоп или електроника, на етно бас музиката на българската Оратница, интерпретаторите на босненския севдах Divanhana, на македонците от Perija, както и на още 30 концерта, които ще се случат на 3 открити сцени в замъка Веспрем и центъра на града.

В сътрудничество с една от големите международни платформи за уърлд музика WOMEX, 3-дневната конференция цели да постави на дневен ред въпроса за силните страни и предизвикателствата пред музикалната индустрия на Балканите. Тя ще обобщи и разшири възможностите, които проекта MOST вече започна да очертава, като същевременно предоставя още една възможност за представяне на регионалните музикални таланти.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg