За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Balkan Music Chart юни 2021: българското присъствие в музиката от Балканите

С удоволствие Ви представяме Balkan Music Chart – престижната класация за най-новата музика от балканската сцена. Създател и любезен символичен домакин на този амбициозен проект е Сръбската асоциация за world музика (World Music Association of Serbia). Куратор на проекта е Мария Витас – главен редактор на онлайн платформата на WMAS и списание Etnoumlje. Имахме честта да се срещнем с чаровната дама на двете участия на БМА на WOMEX през 2018 и 2019.

Balkan Music Chart стартира през пролетта на 2019 с идеята да привлече вниманието на експерти и публика към балканската музикална сцена – понятие, тълкувано от колегите ни в Сърбия достатъчно широко. В класацията имат възможността да участват world музикални проекти от балканските страни (включително традиционен фолклор), музика на родени на Балканите музиканти, които живеят извън региона, както и албуми на изпълнители от цял свят, чиято музика е свързана с балканското звучене и традиции. Balkan Music Chart излиза с нов ТОП 10 на всеки 3 месеца. w надпреварата за вниманието на журито и слушателите могат да участват албуми, издадени до 8 месеца преди публикуването на класацията за съответното тримесечие. Най-вероятно от есента на 2021 периодът ще бъде съкратен на 6 месеца. 

В ТОП 10 класацията за второто тримесечие на 2021, публикуван в края на юни, международното жури експерти от Сърбия, Словения, Унгария, Испания, Гърция / Австрия, Северна Македония и България (участваща със свой представител за първи път) е избрало 10 от общо 55 албума от Гърция, Кипър, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Турция, Румъния, Хърватска, Словения и – за щастие – от България. Всъщност колко точно са били албумите преди предварителния подбор нямаме никаква идея. И казваме не случайно “за щастие”, защото до момента българското участие в Balkan Music Chart е повече от символично – две участия в ТОП 10 през първото и второто тримесечие на 2019 от общо няма и десетина номинации… Това е тъжно предвид прекрасните музиканти, които имаме у нас. Вярваме, че популяризирането на Balkan Music Chart чрез комуникационните канали на БМА ще поощри колегите ни да представят своите най-нови музикални проекти в класацията, която се подкрепя от все по-голям брой радиостанции на Балканите. 

А сега е време за албумите, включени в ТОП 10 на Balkan Music Chart за второто тримесечие на 2021. И бързаме да споделим, че  Живко Василев с дебютния си солов албум “Places” заема 8 място. Поздравления! 

Ако Ви предстои премиера на албум в стиловете, подходящи за Balkan Music Chart, или имате такъв издаден в изминалите 6 месеца, можете да изпратите информация и линк сваляне на e-mail balkanwmchart@gmail.com. Ако предпочитате да изпратите CD, можете да направите това на адрес: Marija Vitas, Nebojšina 16/1, 11000 Belgrade, Serbia

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg