За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

ALI: Рок баланс между интуитивни и аналитични решения

Те вече имат издадени четири официални сингъла, които са на челни места в националните радио класации за рок музика. Авторските им текстове и мелодии пленяват, изненадват и задържат дъха на слушателя с усещане за бъдещето. Заслушваш се и си вътре в магията на мелодичен рок, магичен глас и комфортен ритъм. И въпреки че звучат като артисти от огромен международен лейбъл, те са българи – приятели, колеги, музиканти и откровени меломани. Те са великолепната седморка, разпознаваема с името ALI! 

Проектът става пълнокръвен през 2019, а в актуалния му състав са Антони Иванов и Петар Шварц (ПетАр с „а“, защото е сърбин) на китарите, Орлин Станчев – барабани, Боби Ганчев – кийборд и Емил Доков – вокали и Калоян Димитров – бас китара и отговорник за изпипания безкомпромисен звук на финалната продукция. Калоян е продуцент с повече от 20 години опит в безброй по-малки и големи аудио проекти за телевизия, музика и филми. Основател, катализатор и мощен двигател на рок бандата е Али Абдала, свирил в няколко банди, участвал в десетки концерти и колаборации на алтернативната музикална сцена в България. В портфолиото си има стотици изпълнения на авторски и кавър песни и една стратегическа международна гордост – награда oт International Songwriting Contest 2017 за песента Boxer, оценена високо от артисти като Tom Waits, Jane’s Addiction и Keane. А нашите гости от ALI са Петар Шварц и Калоян Димитров …

Вие сте страхотно рок явление! Приятели, колеги, музиканти с ярко разпознаваем стил – какво още са момчетата зад името ALI?
Петар: Хора на средна възраст с големи сърца и натрупан професионален и житейски опит. Със сигурност достатъчно, за да знаят какво искат и какво не искат. Въпреки това, имаме и доста трудности при организация на скромните 24 часа в деня.
Калоян: „Уонаби-та“ на средна възраст, самолишаващи се от семейна среда един-два пъти в седмицата, твърдо вярващи, че ни очаква световна слава… Или полу-световна…. или полу-слава поне! 

Какво ви събра в рок банда – как разпределихте задачите и има ли явен лидер?
Петар: Класически неща ни събраха – комбинация от късмет, дълги години свирене в един или друг формат, любовта към музиката и пристрастеността към всичките емоции, които тя ни носи. Задачите са разпределени по това кой в какво го бива. Имаме ясно разпределение на отговорностите, но още по-важно – атмосфера, в която всеки може да изкаже мнението си и да бъде чут. Органично и без драма във всеки контекст се знае кой поема лидерската роля. Ако трябва да изберем един човек, двигателят определено е Али!
Калоян: Към основната история за фирмената банда бих добавил, че ALI е изцяло резултат от преминаването ни към авторска музика. Така че може да се каже, че явният лидер са и парчетата. Всичко в момента е подчинено на тях – композиране, изпълнение, записи и финално продуциране. Иначе различни хора поемат лидерство в различни моменти – всеки дава там, където се усеща силен.

Как определяте стила си?
Петар: За мен определянето на стила не е от значение. Сложно, субективно и некрасноречиво е, когато описвам музика с думи. Това е работа за поети и писатели. Но за да не избягвам въпроса – в ALI свирим рок и обхващаме почти целия му спектър. Стъпваме на раменете на масата гиганти, изградили този стил, и се надявам, че ще им хареса, ако ни чуят.
Калоян: Нямам идея – инди рок, например. Някаква китарна музика със синтове и малко саунд дизайн за разкош.

Песните ви гонят върховете в родните рок класации, продължавате със записите на песни и видео – предполагахте ли преди време, че ще живеете в тази динамика?
Петар: Не, ни най-малко. И все още не мислим, че схващаме напълно за какво става въпрос. И не мисля, че е нужно. Фокусът ни трябва да е да обслужваме песните. Идеите ни не са малко на брой и ни чака доста работа. Какво отражение това ще има във външния свят, където имаме малко контрол, остава да видим.
Калоян: Помня, че Али много вярваше в “I Come From The Future”, но останалите май нямахме много големи очаквания. Тогава най-важното за нас беше да завършим и пуснем едно студийно парче, да покажем на себе си какви са ни възможностите и да минем всички необходими стъпки. Това, че песента имаше толкова добър прием, беше невероятно. Имахме радио премиери в осем радиостанции в един ден и час, а двете големи рок станции в БГ веднага я включиха в ротациите си. Целият бъз, който се случи тогава, подкрепата и интересът от хората от сцената, медии, приятели и слушатели ни зареди супер много и изцяло промени нагласата ни към това, което се случва. Имахме един разговор по скайп, май след като излезе и вторият ни сингъл Better Place, в който много си личеше колко сме изненадани и надъхани едновременно. Тогава някъде решихме да се захванем по-сериозно с този проект.

Над какво работите в момента?
Петар: Основната задача пред нас е следващият сингъл. На 95% сме наясно кой ще е той, но при нас никога не се знае. Имаме започнати записи на поне 4-5 песни с различна степен на готовност. Вторият приоритет е подготовка за концерти на живо, за да не ни хванат „неподготвени“, когато и да дойде моментът за това.

Авторските ви парчета омагьосват с послания и лесно запеваеми мелодии – как ги създавате? Как минава един творчески ден?
Петар: Водещите мелодии и посланията са заслугата на нашия музикален пътеводител Али. Творческите дни най-добре се получават в една вила в Предела. Нареждаме техниката в една механа с камина и буренце с ракия. Обикновено идеята, по която работим, вече има доста дефиниран гръбнак, създаден от Али. Заедно свирим и започваме да експериментираме – добавяме, махаме и забравяме идеи. Всеки дълбае в собствените си партии, като едновременно казваме на другите, ако чуем, че някой е ударил „златна жилка“. Или пък обратното. Като за мен лично критерият за „златна жилка“ е един – има ли настръхване или не?
Калоян: Всички идеи – музика и текст – са на Али. Но всички даваме идеи и пробваме нови елементи. Играем си с аранжимента, докато не се избистри една добра live версия на парчето. Обикновено то живее така известно време, след което започваме записи. В студиото се раждат още идеи как да обогатим композициите и как да задържат вниманието на слушателите.

Какво „програмирате“ в своите парчета?
Петар: Програмираме структурите и функциите на партиите и инструментите, докато не проработят в цялост. След малко почивка, ги пускаме през вътрешен процес за качествен контрол и изглаждаме финално въпросите в студиото. Както в програмирането, става въпрос за баланс между интуитивни и аналитични решения.
Калоян: Може би основното е, че се опитваме да избягваме стандартните неща – хармонии, ритъм, звук и текст – всички елементи трябва да се развиват непрестанно и да изненадват. За да увлича, музиката трябва да бъде донякъде непредсказуема. Дори и жанрът и генералната рамка да са познати на слушателите, нещо в композицията трябва да ги хване неподготвени, да надхвърли очакванията им. Музиката става силен емоционален катализатор по този начин. Ние се опитваме тази непредсказуемост да я има и между самите песни. Според нас, те жанрово доста се различават. В тази връзка, нямам търпение да излезе новият ни сингъл! 

Кога да очакваме албум?
Петар: Очакванията се оказаха доста капризни същества. Могат да те завлекат както към облаците, така и дълбоко под земята, а истината е винаги по средата. Затова сме внимателни с тях, както внимаваме да не заразяваме другите. При неограничен ресурс сигурно още утре бихме издали албум. Или два. Действително, обаче, постигнатото до тук е резултат на работа и постоянство, не и бързане. Надяваме се да стане догодина. Но ако не стане, няма да е драма.

Кое е рок събитието на 2021 лично за вас и с какво остава в спомените ви?
Петар: На живо не присъствах на много събития, но бих отличил изпълнението на Me And My Devil на фестивала Rebel Rebel. Иначе, голяма част от годината прекарах слушайки IDLES, които са си събитие сами по себе си.
Калоян: Фестивалът Rebel Rebel – нашият дебют на живо като ALI, изпълненията на останалите банди и супер задружната атмосфера – беше приказка ☺

Снимки: Фелия Барух

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg