За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БЮЛЕТИН ФЕВРУАРИ 2023

Общо събрание на БМА

Управителният съвет на сдружение „БЪЛГАРСКА МУЗИКАЛНА АСОЦИАЦИЯ“ на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ, чл. 21, ал. 1 от Устава на сдружението и на основание решение от 18 януари и 22 февруари 2023 г. на Управителния съвет свиква членовете си на редовно Общо събрание на 9 март 2023 от 9:30 часа в гр. София, в залата на Миссиа23, на адрес ул. “Мизия” 23, 1124 ж.к. Яворов.

Събранието ще се проведе при следния дневен ред: 

 1. Представяне и гласуване на отчети за дейността на БМА за 2022 г.
 2. Представяне и гласуване на отчети на дейността на КС на БМА за 2022 г.
 3. Представяне и приемане на годишен финансов отчет за дейността на БМА за 2022 г.
 4. Представяне и гласуване на дейностите и проектите на БМА за 2023 г.
 5. Представяне и гласуване на проектобюджет и източници на финансиране на БМА за 2023 г.
 6. Разни

При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ и чл. 22 от Устава на сдружението събранието ще се проведе същия ден от 10.30 ч. на същото място и при същия дневен ред.

Проф. Христо Йоцов

Председател на Управителния съвет

Поканата е публикувана на официалния сайт и фейсбук страницата на БМА на 22.02.2023

ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДОКУМЕНТИ:

 1. ПОКАНА ОС на БМА 09.03.2023
 2. Отчет бюджет 2022 на БМА
 3. Отчет на дейностите на БМА за 2022 г.
 4. Проектобюджет 2023 на БМА
 5. Пълномощно физически лица 2023
 6. Пълномощно юридически лица 2023

Първият по рода си Европейски фолклорен ден ще се проведе на 23 септември 2023 

Европейската фолклорна мрежа (ЕФН) обяви датата на първия по рода си Европейски фолклорен ден – 23 септември 2023 г.

Идеята за едно такова общоевропейско събитие идва от желанието да се обърне внимание върху значението на традиционните музика и изкуства – тема, която присъства постоянно в дискусиите на членовете на Европейската фолклорна мрежа още от създаването й.

Очаквайте в най-скоро време подробности около събитието и как бихте могли да станете част от него.

Европейският фолклорен ден е една възможност – не само за членовете на ЕФН, но и за всеки, който е ангажиран по някакъв начин с традиционните музика, танц и разказ, да даде своя принос към този празник.

Целта на събитието е да направи всичко възможно да възвърне облика на фолклорните изкуства в Европа, но и във всяка от европейските страни.


ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ – ШОУКЕЙС ФЕСТИВАЛИ 

Регистрирайте се за участие в шоукейс програмата на WOMEX 2023 до 17 март

 

Най-голямото световно изложение за уърлд музика WOMEX обяви приема на заявки за участие в следващото си издание през 2023 г., в Ла Коруня, Галисия, Испания, което ще се проведе от 25 до 29 октомври. Поканата е отворена за артист – изпълнители и професионалисти в музикалната индустрия, създатели на филми и експерти от цял свят.

От 2018 г. насам Българска музикална асоциация участва с национален щанд и каталог, чрез които да представи своите членове, работещи в този жанр. И през 2023 предстои да организираме българското участие в WOMEX, за което ще ви информираме своевременно.

Кандидатурите за участие в събитията в рамките на WOMEX 2023 в Ла Коруня могат да бъдат подадени в 4 категории:

Такса за регистрация:

 • от 18 февруари до 17 март – 25 €

Краен срок за регистрация – 17 март 2023 г.

Повече информация за условията за кандидатстване и регистрация можете да намерите ТУК.

При необходимост можете да се свържете с нашия екип на имейл members@bgma.bg или на телефон: 0878 73 95 55.

WOMEX е най-голямото международно професионално изложение и шоукейс за жанровете на уърлд музиката в света и най-голямата среща на музиканти на глобалната музикална сцена. Всяка година WOMEX се превръща в най-голямата музикална платформа за обмен на контакти, информация и най-новите музикални продукти от цял свят. През 2022 г. Българска музикална асоциация се включи с най-големия до момента щанд, а българската група Oratnitza участва в шоукейс програмата на специално обособената за музика от Балканския полуостров offWOMEX сцена по проекта MOST. Иво Папазов – Ибряма получи приза Artist Award на WOMEX 22.

Не пропускайте да се регистрирате за участие и да подадете Вашата кандидатура за шоукейс програмата до 17 март 2023 г.!

Станете част от шоукейс програмата на So Alive Music Conference – SAMC 2023!


Станете част от шоукейс програмата на So Alive Music Conference – SAMC 2023


So Alive Music Conference e международна музикална конференция, която ще се проведе за първи път от 19 до 22 октомври тази година в София. Събитието ще представи конферентни панели и презентации, както и шоукейс програма, която ще бъде с фокус изпълнители от България и Югоизточна Европа.

Поканата е отворена към артисти и групи от балканските страни, работещи във всички музикални жанрове, като журито ще избере 15 участника, които да представят музиката си пред професионалисти в сферата от Европа и света.

Кандидатствайте ТУК до 30 април!

Какво предоставят организаторите?

 • 45 минутен слот за концерт в шоукейс програмата по време на конференцията;
 • Безплатни акредитации за пълен достъп до всички зони конференцията за вас, всички музиканти от групата и вашия мениджър/представител;
 • Възможност за покриване на пътни разходи и настаняване, ако не живеете в София;
 • Възможност за участие на един ваш представител в Sound Ninja Songwriting camp, който ще се проведе по време на конференцията;
 • 5 билета за ваши гости за шоукейс програмата;
 • Техническо обезпечаване на концерта – беклайн, озвучаване, осветление, звуков инженер на място;
 • Бекстейдж зона с кетъринг.

So Alive Music Conference си поставя за цел да позиционира българската и балканска професионална музикална общност на Европейската и международна сцена. Като делегати на конференцията ще присъстват водещи професионалисти от музикалния бранш от цяла Европа, между които – фестивални и програмни директори, лейбъли, агенти, мениджъри, журналисти, артисти и представители на водещи културни организации.

Българска музикална асоциация е комуникационен партньор на събитието.


D Festival, който ще се проведе от 30 юни до 2 юли, кани музиканти и групи от всички жанрове да станат част от тазгодишната програма на фестивала, като подадат заявки за участие до 15 март.

Кандидатствайте до 15 март чрез онлайн формуляра ТУК.

Повече информация ТУК.


PIN Music Conference & Showcase ще се проведе от 30 ноември до 2 декември в Скопие, Македония. Могат да кандидатстват индивидуални артисти и групи без ограничение в жанра музика, която правят.

Кандидатствайте ТУК до 15 април!

PIN е първата и единствена по рода си музикална шоукейс конференция в Македония, създадена през 2012 г. от група ентусиасти, които вярват, че един ден тя ще се превърне в основен катализатор за подобряване на музикалната сцена в Македония и региона. През последните години PIN се превърна в партньорски фестивал на HEMI Music Hub.


Покана за шоукейс програмата на The Music Imbizio (Южна Африка) 

The Music Imbizo е международна бизнес конференция, изложение и филмов фестивал, която ще се проведе от 29 август до 2 септември 2023 г., в  Дурбан, Южна Африка. Тя събира различни професионалисти от музикалната индустрия, които да очертаят пътя към африканската музикална сцена.

Краен срок за подаване на заявки за участие – 15 март ТУК.

В момента има отворени няколко покани, за които можете да кандидатствате:

 • покана за куратори и промоутъри, която покрива пътни, виза и настаняване за селектираните участници;
 • покана за артист-изпълнители (регионални и международни), които да участват в шоукейс програмата, като им предлага настаняване, авторски хонорар за участие – 320 ЕВРО и стипендия за пътувания извън града от 105 ЕВРО.

A to Jazz със шоукейс програма за изгряващи артисти – кандидатствайте до 8 март 2023

Фестивалът A to Jazz обяви за първи път категория “Изгряващи артисти” в своята шоукейс програма, която ще бъде отделена в специален ден, 6 юли, на две сцени – главна сцена и нощна сцена в Топлоцентрала.

Могат да кандидатстват индивидуални артисти, музикални проекти и групи, които:

 • са базирани в страните от ЕС, както и Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Грузия, Тунис и Украйна;
 • създават уърлд музика;
 • имат издадени не повече от 3 албума, като първият трябва да е след юни 2018 г.;
 • средната възраст на членовете на бандата не надвишава 35 години;
 • имат активно присъствие в интернет и не повече от 2 000 последователи в социалните мрежи (на всеки канал);
 • не са били на повече от 10 международни концерта;
 • нямат договор с международен звукозаписен лейбъл;
 • имат поне 1 професионален концерт.

С всички изисквания можете да се запознаете ТУК.

Кандидатствайте до 8 март като попълните този формуляр

Осем участници ще бъдат селектирани за тази категория от международното жури на фестивала. Те ще имат възможността да представят своята музика пред музикални куратори, фестивални продуценти, буукъри и многохилядна публика и по този начин да разширят своята мрежа от контакти, както и да получат покани за участие в други фестивали и шоукейс програми. Организаторите на фестивала предоставят и обучителни сесии на тема “Как да се представяме на шоукейс фестивали” и “Как да излезем на международния пазар”.

Тазгодишното издание на един от най-големите джаз и уърлд музикални фестивали на Балканите ще се проведе от 7 до 9 юли 2023 г. в Южен парк, София.

Повече информация можете да получите от сайта на A to Jazz.


БНР обяви условията за участие в конкурса “Пролет” 2023

БНР обяви условията за участие в конкурса “Пролет” 2023, който ще се проведе в две категории – “Нова българска поп и рок музика” и “Евросоник”. Галаконцертът и връчването на наградите ще бъде на 31 май в Sofia Live Club.

Краен срок за подаване на заявки за участие – 31 март 2023 г. през онлайн формата ТУК. Могат да се подават заявки и в двете категории.

С регламента можете да се запознаете ТУК.

В категория “Нова българска поп и рок музика” могат да участват поп и рок песни, изцяло българска продукция, на български език. Песните трябва да са нови, да не са излъчвани, издавани, изпълнявани или публикувани в интернет.

Наградите в тази категория са три:

 • награда за дебют, с която конкурсът “Пролет” подкрепя млади музиканти;
 • награда на публиката, която се определя от вота на слушателите
 • Голяма награда.

Жури, съставено от композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове и продуценти, ще определи носителя на Голямата награда в категория “Нова българска поп и рок музика”, след като финалистите изпълнят песните си на живо по време на церемонията по връчването на наградите. Победителят ще има възможност да запише нова авторска музика във Второ студио на Радиото на стойност до 12 000 лева, финансирана и продуцирана от БНР.

В категория “Евросоник” могат да участват българска групи и изпълнители, които създават и изпълняват авторска музика. Всички кандидати трябва да представят портфолио на проекта, с който участват, както и дискография, линкове към албуми, сингли, концерти, видеоклипове, биографии на музикантите и примерен сет лист, с който биха се представили на фестивала “Евросоник”. Няма езиково ограничение за текста на песните. Победителят ще се представи с концерт на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика – “Евросоник” в Грьонинген – Нидерландия. По традиция на него присъстват представители на европейски лейбъли, организатори на фестивали, мениджъри на клубове, медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), член на който е и БНР. Носителят на наградата се определя от организаторите на фестивала “Евросоник”.

Подробности за провеждането на 54-тото издание на “Пролет” можете да намерите на сайта на конкурса.

***

Конкурсът за нова българска поп и рок музика “Пролет” е създаден през 1970 г. от редакция “Забавна музика” при БНР и става популярен като “Пролетен радиоконкурс”. Излъчва се по програма “Хоризонт”, а победителят се определя от слушателите, които гласуват онлайн тук. БНР успява да съхрани традицията и да популяризира българската музика дори и през най-трудните моменти за обществото, като периодичността на конкурса никога не е нарушавана. Затова днес “Пролет” е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика.


ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ – ТВОРЧЕСКИ РЕЗИДЕНЦИИ

CONTEXT AiR 2023: Артистични практики в публичното пространство – програма за творчески резиденции в Пловдив, България

Резидентна програма CONTEXT AiR 2023 е инициирана и финансирана от отдел „Култура“ на Община Пловдив и ще се проведе от 1 юни до 31 август в зависимост от времевия обхват на проектните предложения. Насочена е към създаването на нови художествени произведения в публичното пространство, провокирани от взаимодействията на артистите с града и неговия специфичен характер. Резиденцията предлага на артистите пълна стипендия, покриваща продукционни разходи и хонорар, разходи за транспорт и престой и осигурява споделено жилищно и работно пространство в къща Нишанян.

Краен срок за кандидатстване: 20 март 2023 г. на имейл contextair2023@gmail.com с тема: [APPLICATION__ИМЕ НА КАНДИДАТА]

Необходими документи:

 1. Попълнен и подписан Формуляр за кандидатстване (образец)*
 2. CV / Автобиография
 3. Портфолио
 4. Разработка на творческия проект
 5. Визуален материал (ако е приложимо)
 6. Моля посочете в текста на имейла всяка допълнителна специфична информация – относно вашия престой/проект/известие.
 7. Такса за кандидатстване – няма

Условия за участие:

Програмата е насочена към професионалисти, работещи в една или комбинация от следните области:

 • Визуални изкуства
 • Театър и пърформанс
 • Дигитални медии
 • Архитектура и скулптура
 • Музика и танц
 • Ленд арт и изкуство в публично пространство
 • Социални иновации и общностни проекти

Допустимост:

 • Поканата е отворена за артисти, за предпочитане базирани в Европа, независимо от етапа на кариерното им развитие.
 • Артисти, които са български граждани или работят в България, са допустими кандидати.
 • Допуска се участието и на артистични групи, но по отношение на финансирането то остава в рамките на определения лимит, независимо от броя на членовете на групата.
 • Програмата позволява присъствието на деца и/или семейни партньори на участниците в зависимост от утвърдения график на резиденциите и наличните места. Организаторите осигуряват – без допълнителни такси – нощувки в резидентния център. Всички други разходи, свързани с престоя на членове от семейството (включително транспорт) не се възстановяват и не се поемат от организатора. За успешното планиране на резидентния престой присъствието на деца или партньори трябва да бъде отбелязано предварително в заявлението.

Организаторът осигурява:

 • Продукционен бюджет, артистичен хонорар, транспортни разходи;
 • Жилищно пространство;
 • Практически насоки при проучване и работа;
 • Подкрепа при организирането на публично събитие/я за представяне на новото произведение и популяризирането му в местни медии.

Организаторът поема следните разходи:

 • 2000 лв. – възнаграждение, покриващо пътни разноски, дневни и артистичен хонорар.
 • 5 000 лв. – продукционни разходи за реализиране на творческите концепции на всеки автор. Сумата се изплаща на две вноски след доразвиване на първоначалната идея и след реализацията й.
 • Върху общата сума от продукционните разходи и възнаграждението се удържа задължително изискуемият от българското законодателство данък в размер на 10%.

Повече информация за условията и кандидатстването можете да получите от ТУК.


ВСЕ ОЩЕ МОЖЕТЕ ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА:

Culture Moves Europe е схема, която подкрепя мобилността на артисти, творци и професионалисти в областта на културата. Тя е част от подпрограма Култура на програма „Творческа Европа“ и свързва артисти, творци и професионалисти от държавите, които участват в програма „Творческа Европа“.

Тази схема за мобилност е насочена предимно към изгряващи артисти и надгражда пилотната фаза на I-Portunus, която предшестваше Culture Moves Europe от 2018 до 2022 г.  С подробна информация и препоръки от бенефициенти на I-Portunus можете да се запознаете ТУК.

Culture Moves Europe разполага с бюджет от 21 милиона евро за периода между 2022 и 2025 г. Това ще позволи на около 7 000 артисти, творци и професионалисти да:

 • пътуват в чужбина с цел професионално развитие или международно сътрудничество;
 • реализират копродукции;
 • създават заедно;
 • представят творбите си пред нова публика;

Типове грантове:

Индивидуални грантове за мобилност

 • За индивидуални артисти и професионалисти в областта на културата, които пътуват за период от 7 до 60 дни;
 • или групи до 5 души, които пътуват за период от 7 до 21 дни.

Текущи покани за всички сектори наведнъж ще бъдат отворени всяка година между есента и пролетта.

Резиденции

 •  краткосрочни резиденции от 1 до 3 месеца;
 • дългосрочни резиденции от 3 до 6 месеца;
 • продължителни резиденции до 10 месеца.

Поканите за всеки сектор ще бъдат отворени два пъти по време на продължителността на схемата (2022 – 2025 г.).

Кой може да кандидатства?

 • артисти, творци и професионалисти в областта на културата, работещи във всички културни сектори, с изключение на аудио-визуалния сектор;
 • организации, работещи във всички културни сектори, с изключение на аудио-визуалните, редовно организиращи резиденции или други културни проекти, свързани с конкретно място и се интересуват от приемане на артисти и професионалисти.

Индикативен график:

 • 10 октомври 2022 г. – покана за индивидуални участници
 • Януари 2023 г. – покана за резиденции

Кандидатстването се осъществява онлайн чрез портала GOETHE-INSTITUT), за който е необходима регистрация.


Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg

***

#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки.

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани.

Очакваме информация за проектите Ви на имейл: members@bgma.bg.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg