За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БЮЛЕТИН ОКТОМВРИ 2022

Българска музикална асоциация на WOMEX 22

Приключи тазгодишното издание на WOMEX – най-голямото световно събитие за уърлд и електронна музика. То събра 3100 професионалисти от цял свят, от които 280 изпълнители от 113 държави, които имаха възможността да представят своята музика на 8 сцени из централната част на Лисабон.

В търговското изложение се включиха 676 организации от музикалния сектор, сред които беше и Българска музикална асоциация с най-големия до момента щанд. Осем делегати представиха 19 артисти и групи, както и три от най-големите фестивали, които се провеждат у нас. Като част от съпътстващата програма се проведоха прожекции на документални филми, конференции, менторски програми, срещи и други.

Голямата награда получи Иво Папазов – Ибряма, който имаше възможността да изнесе и заключителния концерт по време на закриващата церемония на 23 октомври в 125-годишната сграда на общинския театър Сао Луиз. “За мен е голяма чест да получа тази награда. Свиря сватбена музика повече от 50 години – при нея няма граници между богати и бедни, между националности. Нашата музика е тази, която носи радост на хората, прави ги щастливи и свободни!”, сподели той.

В шоукейс програмата като един от финалистите по проект MOST – the bridge for Balkan music на специално обособената за музика от Балканския полуостров ОffWOMEX сцена свири и българската група Oratnitza. Те впечатлиха публиката със специфичния си “етно бас” стил, който обединява българския фолклор с елементи от съвременните музикални стилове като дъбстеп, дръм енд бейс и хип-хоп.

Следващата година WOMEX ще се проведе в Ла Коруня, Галисия, Испания от 25 до 29 октомври 2023 г.


Среща на Европейската фолклорна мрежа


Българска музикална асоциация взе участие в годишната среща на Европейската фолклорна мрежа, която се проведе на 7 и 8 октомври 2022 г. в рамките на международното изложение Fira Mediterrània de Manresa в Испания.

В наситената програма с музикални събития над 60 участници дискутираха и обмениха опит и идеи за това как традициите могат да се предават в съвременната епоха и между поколенията, как да се използват шоукейсите за популяризиране на фолклорната музика и нейния експорт. Участниците обсъдиха идеята за координирана инициатива за определяне на Европейски ден на фолклора, който да привлече вниманието на обществеността към обхвата и ценността на традиционната музика и танц в съвременното общество.

Европейската фолклорна мрежа е млада мрежа, която обединява организации и артисти от Европа, ангажирани с фолклорна и традиционна музика и култура и цели да създаде възможности за срещи, общуване и сътрудничество. Българска музикална асоциация се присъедини като активен член към нея през май 2022 г.


Семинар “Музикален сектор и дигитална трансформация”

Българската асоциация на музикалните продуценти /БAМП/ и Българската музикална асоциация /БМА/ инициираха серия от обучителни сесии – семинари из страната, насочени към артисти-изпълнители и независими продуценти.

В рамките на срещите ще се проведе обучение за  авторските и сродните права в дигиталния свят, както и за данъчно-осигурителните права на артистите-изпълнители. Ще бъдат представени също  дейности и проекти на двете организации, от които изпълнителите могат да се възползват.

Всяка среща ще бъде осъществена в два модула. В първия Станислава Армутлиева от Virginia Records, председател на Управителния съвет на БАМП, ще представи различни дигитални платформи и начините за лицензиране на музикални права към тях, какво е ISRC код, какви са юридическите особености на правата на  музикантите, какви са маркетинговите инструменти за популяризиране на музика. Във втория  модул председателят на Българска музикална асоциация проф. Христо Йоцов ще говори за дейностите на организацията, а изпълнителният й директор д-р Мирена Станева ще разкаже за основните направления, по които БМА работи в полза на музикалния сектор. Предвижда се и отворена дискусия с членове на Управителния съвет и екипа на БМА с цел идентифициране на конкретни проблеми, които възпрепятстват успешната работа на музикантите и дефиниране на основни специфични нужди за възстановяване на сектора в различните региони в страната.

С програмата на събитието можете да се запознаете ТУК.

Първият обучителен семинар се проведе в Пловдив на 31 октомври, а следващите ще се проведат в градовете:

 • Варна (5.12.2022, Социална чайна, ул. Преслав 53)
 • Бургас (6.12.2022, Модерен театър, ул. Милин камък 1)

Участието в семинара е безплатно, но желаещите да следва да попълнят регистрационна форма.


ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ:

Creative е нова възможност за финансиране на творчески организации чрез кредит до 500 000 лв. от Българската банка за развитие.

Осъществява се по гаранционен инструмент EGF, изпълняван от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) с финансовата подкрепа на държавите-членки на Европейския съюз, които допринасят за Паневропейския гаранционен фонд (EGF).

Повече информация можете да получите от сайта на ББР.


European Festivals Fund for Emerging Artists – EFFEА – Европейският фестивален фонд за изгряващи артисти е система, която предоставя платформа за развитие на кариерата на млади творци, представлявани от фестивали. Целта на програмата е да изследва, открива и подкрепя тези млади таланти, като им предоставя възможност за развитие като организира 50 резиденции в седалището, където се провежда фестивала, както и сътрудничество с най-малко 2 други фестивала на проект за година.

 • Краен срок за кандидатстване – 15 ноември 2022 г.
 • Обявяване на резултати – 23 януари 2023 г.
 • Публикуване на 50-те селектирани артисти и фестивали в платформата – януари 2023 г.
 • Период на изпълнение на проектите – февруари – декември 2023 г.

Указания за кандидатстване и регистрационна форма можете да намерите ТУК.

Кой може да кандидатства?

 • Фестивали – те трябва да са регистрирани във festivalfinder.eu (архитектура, цирк, танц, дизайн, проложни изкуства, визуални изкуства, дигитални изкуства, филми, наследство, опера, фотография, улично изкуство театър), могат да представляват мрежа или колаборация между фестивали, нови програми и артисти, финансова подкрепа за промотиране на артисти на европейско равнище;

 • Изгряващи артисти под крилото на фестивали – изследвания, резиденции, уъркшопи, мастър класове; представяне в няколко ко-продуцентски фестивала; видимост на европейско ниво;

В първа категория за изгряващи артисти ще бъдат предоставени 40 гранта по 8 000 евро, като фестивалът-домакин, заедно с другите два партниращи фестивала си поставя за цел да създаде мост чрез резиденции и менторство за артиста, за да може да развие своята идея.

Във втора категория за артисти в средата на своята кариера ще бъдат раздадени 10 гранта по 15 000 евро. Те трябва да са базирани в собствената си страна и да са готови да развият кариерата си в международен план, като ще представят работата си на три различни етапа под ръководството на фестивал – домакин и два партниращи фестивала.

Повече информация можете да получите от сайта на EFFEA.


Culture Moves Europe е схема, която подкрепя мобилността на артисти, творци и професионалисти в областта на културата. Тя е част от подпрограма Култура на програма „Творческа Европа“ и свързва артисти, творци и професионалисти от държавите, които участват в програма „Творческа Европа“

Тази схема за мобилност е насочена предимно към изгряващи артисти и надгражда пилотната фаза на I-Portunus, която предшестваше Culture Moves Europe от 2018 до 2022 г.  С подробна информация и препоръки от бенефициенти на I-Portunus можете да се запознаете ТУК

Culture Moves Europe разполага с бюджет от 21 милиона евро за периода между 2022 и 2025 г. Това ще позволи на около 7 000 артисти, творци и професионалисти да:

 • пътуват в чужбина с цел професионално развитие или международно сътрудничество;
 • реализират копродукции;
 • създават заедно;
 • представят творбите си пред нова публика;

Типове грантове:

Индивидуални грантове за мобилност

 • За индивидуални артисти и професионалисти в областта на културата, които пътуват за период от 7 до 60 дни;
 • или групи до 5 души, които пътуват за период от 7 до 21 дни.

Текущи покани за всички сектори наведнъж ще бъдат отворени всяка година между есента и пролетта.

Резиденции

 •  краткосрочни резиденции от 1 до 3 месеца;
 • дългосрочни резиденции от 3 до 6 месеца;
 • продължителни резиденции до 10 месеца.

Поканите за всеки сектор ще бъдат отворени два пъти по време на продължителността на схемата (2022 – 2025 г.).

Кой може да кандидатства?

 • артисти, творци и професионалисти в областта на културата, работещи във всички културни сектори, с изключение на аудио-визуалния сектор;

 • организации, работещи във всички културни сектори, с изключение на аудио-визуалните, редовно организиращи резиденции или други културни проекти, свързани с конкретно място и се интересуват от приемане на артисти и професионалисти.

Индикативен график:

 • 10 октомври 2022 г. – покана за индивидуални участници

 • Януари 2023 г. – покана за резиденции

Кандидатстването се осъществява онлайн чрез портала GOETHE-INSTITUT), за който е необходима регистрация.


Все още можете да кандидатствате за:

Столична община обявява сесия на Столична програма „Култура” за кандидатстване с проекти, които ще се реализират през 2023 г.

Повече информация за изискванията и направленията, в които можете да кандидатствате, можете да получите от сайта на дирекция “Култура”.

Срокът за подаване на проекти е от 3 октомври до 11 ноември 2022 г., включително, като те се подават само по електронен път на сайта на Столична програма „Култура” https://kultura.sofia.bg/.

***

В направление “Музика” се подкрепят проекти в областта на музикалното изкуство, без жанрови ограничения, на територията на Столична община. Нов акцент в програмата е подкрепата на проекти, свързани с клубни изяви на младежката музикална сцена – музикален ъндърграунд, дебюти, субкултурни и попкултурни музикални проекти.

В направлението допустими за кандидатстване са проекти за:

 • създаване, промотиране, разпространение и представяне на професионални продукции във всички области на музикалното изкуство;
 • създаване на нови авторски произведения, звукозапис и издания, придружени от съответната стратегия на разпространение и осигуряване на достъп на публиката;
 • проекти, свързани с популяризацията на музикалното изкуство и повишаване на капацитета на професионалистите, организациите и публиките – ателиета, уъркшопи, дебати, конференции и др.
 • клубни изяви на младежката музикална сцена – музикален ъндърграунд, дебюти, субкултурни и попкултурни музикални проекти;
 • други инициативи, които отговарят на специалния приоритет и/или акцентите на Програмата, включително интердисциплинарни и мултижанрови проекти.

Обща прогнозна сума за направлението: 170 000 лева. Минималното финансиране на проект в направлението е 6 500 лв. Индикативно в направлението ще бъдат финансирани между 9 и 17 проекта.

Повече информация за изискванията и направленията, в които можете да кандидатствате, можете да получите от сайта на дирекция “Култура”.

***

Направление “Мобилност” традиционно подкрепя мобилност на културни оператори (организации) и физически лица:

 • за участие във фестивали, събития и инициативи в страната и чужбина (външна и вътрешна мобилност). Допустими са пътувания от и до държави от цял свят, когато имат съответната целева обосновка. Приоритет имат пътувания от и до държави в Европа;
 • за провеждане на инициативи, които представят тяхната дейност, като повишават качеството на културния продукт и капацитета на творците и културните оператори;
 • реализиране на регионални и международни резидентски програми;
 • проекти с цел изграждане на национални и международни партньорства, разширяване на контакти и насърчаването на съвместни проекти и инициативи с партньори от други държави;
 • проекти, насочени към развитие и обогатяване на културните продукти и разширяване на публиките.

За проектите в направлението не се поставят жанрови или видови ограничения, област на изкуствата и др. с изключение на кинопродукции.

Направление „Мобилност” ще бъде реализирано в три сесии:

 • Първа сесия за подаване на проектни предложения: 3 октомври – 11 ноември 2022 г., за събития до 30 април 2023 г.
 • Втора сесия за подаване на проектни предложения: 27 март – 27 април 2023 г., за събития от 1 май до 15 септември 2023 г.
 • Трета сесия за подаване на проектни предложения: 15 юли – 15 август 2023 г., за събития от 15 септември до 15 декември 2023 г.

Обща прогнозна сума за направлението: 75 000 лева. Индикативно в направлението ще бъдат финансирани между 15 и 25 проекта.

Повече информация за изискванията и направленията, в които можете да кандидатствате, можете да получите от сайта на дирекция “Култура”.

***

Направление “Културно-образователни проекти и активни публики” подкрепя проекти с културно-образователна и социална насоченост, стимулиращи участието в творчески инициативи, съпричастни към културния живот на града, ориентирани към създаване на активна публика, укрепване и повишаване на културните компетенции, знания, лични умения и мотивация за участие в културния живот, както на създателите на култура, така и на настоящите и бъдещите аудитории. Подкрепят се интердисциплинарни и мултижанрови проекти, както и проекти, реализирани в международно сътрудничество.

Направлението предвижда финансиране на проекти, които:

 • формират културна грамотност и вкус към класическите и съвременните форми на изкуствата;
 • са насочени към достигане до и привличане на нови публики, не са включени в културния живот на града;
 • са насочени към образование чрез култура и изкуство и стимулират връзките между образованието и културата;
 • развиват разбирането и отношението на децата към изкуството и културата;
 • включват публиките в създаването и реализирането на културни проекти и програми; стимулират достъпа до изкуство и култура на хора със специфични потребности чрез дублаж, субтитри, жестомимичен превод, достъпност на архитектурната среда, лесен за разбиране текст, както и чрез активна комуникация, която да достигне до специфичните групи и да предизвика интереса им;
 • стимулират достъпа до изкуство и организиране на инициативи в специфични, обособени или маргинализирани общности;
 • използват средствата на интернет и новите медии, както и иновативни методи за привличане и повишаване на компетентността на публиката;
 • представят любителско и непрофесионално изкуство.

Обща прогнозна сума за направлението: 100 000 лева. Индикативно в направлението ще бъдат финансирани между 12 и 20 проекта. Минималното финансиране на проект в направлението е 5 000 лв.

Повече информация за изискванията и направленията, в които можете да кандидатствате, можете да получите от сайта на дирекция “Култура”.


Creative Europe – Music Moves Europe

Отворена е покана в рамките на инициативата Music Moves Europe на програма “Творческа Европа”, която има за цел да подкрепи устойчивото разпространение на музикално съдържание и развитието на европейската музикална сцена, като акцентира върху събитията на живо, стрийминг и колаборации между концертни зали и пространства.

Целта на поканата е да бъде избран консорциум от поне две организации от държави, част от програмата Creative Europe. Избраният консорциум ще работи в посока насърчаването на конкурентоспособността, разнообразието и иновациите в европейския музикален сектор, включително и предоставянето на финансова подкрепа.

Проектните предложения трябва да предвиждат изпълнението на две отделни, но свързани дейности:

 • Една финансираща схема за подкрепа, която разпределя финансови средства до трети страни, представящи активно музика на живо;
 • Програма за дейности за изграждане на капацитет в полза на сектора на музиката на живо.

Теми и приоритети (обхват)

Дейностите, посочени в целите, трябва да се фокусират върху 3 теми за развитие на бизнеса:

 • лайфстрийминг;
 • сътрудничество с музикални пространства;
 • експорт на музика.

Схемата за подпомагане трябва да се състои от най-малко 3 покани за предложения (финансова подкрепа за трети страни), в идеалния случай по една годишно, покриваща всеки път една или комбинация от тези теми за развитие на бизнеса.

Очаквано въздействие

Кандидатите трябва да представят проект, план за изпълнение и мониторинг на нова схема за финансова подкрепа, която преразпределя безвъзмездно средствата към крайните бенефициенти чрез една или повече отворени покани за предложения на година и ги допълва с дейности за изграждане на капацитет. Финансовата подкрепа за трети страни трябва да бъде разпределена между най-малко 60 бенефициенти.

Финансирането по тази програма е 4,5 милиона евро, които ще бъдат предоставени  на един проект, предложен  от консорциум от организации, отговарящ за осъществяването на дейности с възможно най-широк обхват, включващ заинтересованите страни (организации и/или лица) в музикалния сектор в цяла Европа.

Краен срок за подаване на документи – 12 януари 2023.

Повече информация за отворената покана ТУК.


Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg


#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки.

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани.

Очакваме информация за проектите Ви на имей: members@bgma.bg.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg