За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БМА Бюлетин | Април 2022

АПРИЛ 2022

Изминалият месец беше изключително динамичен за организацията.
Стартирахме инициатива за опазване и развитие на професията “Фолклорен музикант“.
За своята 70 годишна история Българската професионална фолклорна култура успя да изгради една изключителна национална традиция в сценичното претворяване на българският музикален и танцов фолклор. В последните години този авторитет загуби част от своята стойност, заради появата на различни комерсиални продукти със съмнителна художествена стойност, но близка до първичната същност на масовия потребител. Това, разбира се, нямаше да бъде от значение, ако държавата не беше абдикирала от своите задължения да финансира и контролира професионалните фолклорни състави. Тази ситуация направи професията непривлекателна и безперспективна за младите хора.
ЦЕЛИ НА ИНИЦИАТИВАТА:
1. Изготвяне на цялостна национална стратегия за развитие и запазване на българското фолклорно изкуство.
2. Изграждане на статут на нематериално културно наследство с национално значение и неговото практично прилагане в сферата на фолклорните сценични изкуства.
3. Дялово финансово участие и мониторинг от страна на МК към работата на професионалните фолклорни състави, включително регионални и общински.
4. Ежегоден национален форум за представяне на премиерна продукция.
5. Специален фонд за финансиране или дофинансиране на талантливи идеи.
6. Създаване на специална програма за финансиране фолклорните ансамбли за субсидиране изработката на костюми, инструменти, инвентар.
★★★
В началото на месеца се проведе среща на партньорските организации по проект MOST- BRIDGE FOR BALKAN MUSIC, в рамките на Budapest Ritmo. Отново тук се състоя и първата среща на селектираните фестивали от втория кръг на проекта. Отговорници за това направление бяха БМА и BOZAR (Белгия).

Кратка статистика от втория кръг на проекта:
По направление Balkan Music Export от 24 кандидатури от страната има селектирани 2 български проекта. В направление Management training са одобрени всички 5 кандидатури от България, а от 5 родни фестивала взели участие в направление Festival Exchange беше селектиран – Arte Feastival. Предстои селекцията в направление Urban Policies, където страната ни участва с 5 кандидатури.
Селектираните по двата кръга на проекта български изпълнители Оратница, Flying Nomads и E.U.R.P.E.I. ще вземат участие в тазгодишното издание на EXIT Festival, в Нови Сад.
Напомняме, че в края на месец май предстоят новите покани по различните направления, за повече информация следете страницата на организацията.
★★★
На 20.04.2022 г. се проведе редовно изборно Общо събрание на ПРОФОН, където бяха представени и приети Годишният отчет на Управителния съвет, Годишният доклад на Надзорния съвет, както и бюджетът на дружеството за 2022 г.

В съответствие с нормативните изисквания бяха гласувани кандидатурите на новите членове на Управителния и Надзорния съвет на ПРОФОН, чиито мандат е 3 години. Новият състав на двата съвета е както следва:

Управителен съвет, Квота Продуцентски интерес:
• Вирджиния Рекърдс ЕООД – с представител Станислава Армутлиева
• Орфей Мюзик ЕООД – с представител Кирил Величков
• Юнивърсъл Мюзик Румъния СРЛ – с представител Станислав Захариев
• Ара Мюзик ООД – с представител Виктор Касъмов

Управителен съвет, Квота Изпълнителски интерес:
• Велислав Стоянов
• Красимир Тодоров
• Рут Колева
• Александър Обретенов

Управителен съвет, Квота Балансиран интерес:
• Росен Стоев

Надзорен съвет:
• Васил Русев
• Мега Музика ЕООД – с представител Дора Блек-Хемплер
• Венцислав Мицов

Българска музикална асоциация представи отчет за дейността си през 2021 и успешно защити фонда за подпомагане на дейността си за 2022.
★★★
В края на месеца, в Бремен, Германия се проведе тазгодишното издание на най-голямото музикално изложение с фокус джаз и импровизационна музика JazzAhead! 
БМА по традиция участва с национален щанд, на който бяха представени 24 музикални проекти, на едни от най-активно работещите в джазовата сфера инструменталити, както и 2 фестивала с фокус джаз – A to Jazz Festival и Plovdiv Jazz Fest.
В рамките на изложението беше и първото официално представяне на Европейската джаз конференция, на която страната ни ще е домакин за първи път през септември, тази година.
В резултат на проведените срещи и осъществени контакти, в края на изложението БМА кандидатства и беше одобрена за членство в Европейската фолклорна мрежа.
По този начин БМА става единствената организация-членка на мрежата от България.
Отново в рамките на JazzAhead! бяха договорени партньорства с две от най-големите издания за джаз и уърлд музика – Jazzwise и Songlines, с които ще работим съвместно за популяризиране на българската музика.
★★★
Концертът под надслов „Заедно за Украйна“, който беше организиран от “Български концертни вечери в Ню Йорк“ и Генералното консулство на Република България в Ню Йорк, с подкрепата на Американска фондация за България и Българска музикална асоциация се проведе на 11 април и събра сумата от $10 000.

100% от събраните приходи ще бъдат дарени за колеги — музиканти и художници, бягащи от Украйна и търсещи убежище в България. В следващите дни ще публикуваме условията, по които ще бъдат изплащани средствата.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg