За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БМА Бюлетин | Май & Юни 2022

МАЙ & ЮНИ 2022

Поредният динамичен период за организацията.
На 18 май по инициатива на Асоциация „Българска книга“ /АБК/ и на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ се проведе среща със заинтересовани организации във връзка с борбата с дигиталното пиратство. В резултат на тази среща, в която освен инициаторите взеха участие Асоциацията на професионалните фотографи, Асоциация на филмовите продуценти, Българска музикална асоциация, Музикаутор, ПЕН България, ПРОФОН, Съюз на българските писатели, Съюз на преводачите в България и Филмаутор, е изготвен проект за промяна на Закона за авторското право, който да позволи блокиране на торентите.

★★★

По проекта за музикална критика на БМА – ВИЖ МУЗИКАТА за периода бяха представени:

★★★

В края на месец май бяха отворени новите покани по международния проект MOST.
Поканите са в три направления – Balkan Music Export, The Festival & Club Exchange и
Management Training.

Проектът предлага:
★ Финансиране
★ Обучение
★ Менторство
★ Международно развитие
★ Създаване на контакти

Срокът за кандидатстване по трите покани е 11 септември 2022.
Повече информация за всяко едно от направленията, неговите възможности и начинът на кандидатстване можете да намерите ТУК.
В началото на месец юни беше публикуван и плейлистът с българска музика селектиран от екипа на MOST. Кои са щастливците попаднали в селекцията, чуйте ТУК.

★★★

Отворена е и поканата за участие в тазгодишното издание на WOMEX, което ще се проведе през октомври в Лисабон, Португалия. БМА традиционно ще организира щанд и каталог, в който ще бъдат представени нейните членове, творящи в сферата на уърлд и електронна музика.
Различните варианти за акредитиране можете да намерите ТУК, като членовете на БМА ползват специална код за отстъпка, с която крайната стойност на регистрацията е равностойна на “ 3rd person price” от ценовата листа. Всички наши членове, които желаят да присъстват лично на изложението могат да се свържат с нас. Повече информация за участието на БМА и програмите, по които нашите членове могат да кандидатстват за финансиране на разходите за участие в WOMEX ще публикуваме до края на месец юни.

★★★

В началото на месец юни, в SofiaLab се проведоха серия от работни срещи с групата по Стратегия за развитие на културата 2023-2033. Бяха дискутирани развитието на културата и изкуството в София през изминалите 10 години, както и визията за следващите 10 години. Участниците в различните панели обсъдиха възможностите за развитие на културните програми в частния сектор, както и сътрудничеството с местната власт. 

★★★

В началото на месец юни, в Брюксел се проведе първото присъствено общо събрание на Европейският музикален съвет (ЕМС) от началото на КОВИД кризата.
Екипът на БМА взе участие като членска организация.

Част от работните панели бяха с фокус екологична устойчивост на културните оператори и мрежи. Дискутира се възможността за въвеждане в бъдеще на еко-сертификати, които съвсем скоро се очаква да станат задължителна част за кандидатите по програми на Творческа Европа.

Екипът на ЕМС представи текущите програми на организацията – Sustain Music project и Music Moves Europe: exchange session with European networks. Беше приет годишният доклад за дейността на организацията и се обсъди ситуацията породена от войната в Украйна. В рамките на ОС беше взето решение за временно замразяване на членството на Руският музикален съюз. 

★★★

Паралелно с това, на 10 юни 2022 се проведе конференция под надслов „Устойчивост и развитие на концертния бизнес в България“ инициирана от представителната браншова асоциация на организаторите на концерти в България Сдружение „Сцена Музика“, в партньорство със сдружението на автори и композитори за колективно управление Музикаутор и с подкрепата на Министерство на културата. В края на събитието промоутъри, билетопродавачи, фирми-подизпълнители и доставчици се обединиха около общите принципи, цели и възможности, описани в документ – Етичен кодекс, създаден като основа за прозрачност между организаторите на концерти към публиката, бизнес партньорите, доставчиците, артистите и обществото.
Можете да се запознаете с документа ТУК.

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg